Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
9 komentara

Josip Jurčević predstavio je knjigu o Domovinskom ratu

Jurčević kaže kako je nezamislivo da su mnogobrojni heroji prešućeni i te da su mladi odgajani bez uzora i vrijednosti. To je ujedno i bio poticaj da napiše knjigu

Foto: Željko Rukavina/24sata
9 komentara

U dugoj svjetskoj i hrvatskoj tradiciji fenomen herojstva iznimku predstavlja hrvatski Domovinski rat, jedini rat u kojemu nisu institucionalizirana herojstva. To je protucivilizacijski grijeh i na njega se traže stručni odgovori kroz znanstvena istraživanja – kazao je u srijedu u koprivničkoj gradskoj vijećnici, prof. dr. Josip Jurčević, predstavljajući svoju knjigu Heroji domovinskog rata.

Ustvari, Jurčević je pobrojao svjedočanstva 19 osoba koje su javno nepoznate osobe. Jurčević je kazao kako Hrvatska kao zajednica, društvo i država ne može opstati ako u njezine temelje ne dođu vrijednosti koje su iskazane u Hrvatskom domovinskom ratu. Autor je kazao kako je herojstvo najviše došlo do izražaja u staroj Grčkoj, gdje je to bio sastavni dio svakodnevnog života. Naglasivši da je starogrčka kultura bila ishodište i sastavnica zapadne civilizacije, koja je kroz stoljeća sačuvala i u temelje ugrađivala fenomen herojstva.

Prof. Jurčević kaže kako je nezamislivo da su mnogobrojni heroji prešućeni i praktično mladi naraštaji su odgajani bez uzora i vrijednosti. To je bio poticaj da napiše knjigu, jer je jedan od razloga odlijeva mladih ljudi u inozemstvo, jer im se u domovini ne nude vrijednosti s kojima bi se mogli poistovjetiti na ovim prostorima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message