News

Komentari 40

Josip Kršul, hrvatski marinac s Iwo Jime, umro u 110. godini

Josip Kršul, hrvatski marinac s Iwo Jime, umro u 110. godini

Selčanin Josip Kršul, američki marinac, umro je u noći s četvrtka na petak u 110. godini u kući u kojoj se rodio 10. prosinca 1911. Bio je jedan od najstarijih živućih veterana američkih marinaca iz Drugog svjetskog rata

Josip Kršul je izučio za električara i radiotelegrafista i do početka Drugoga svjetskog rata plovio je svjetskim morima. Kad je počeo rat, u Teksasu se javio u američku vojsku. Uskoro kao marinac odlazi na pacifičko bojište, gdje je sa svojom postrojbom sudjelovao u operacijama na otoku Iwo Jimi. Nakon rata vratio se u SAD, u Kaliforniju. 

Najduže je živio u San Franciscu, a radio je u Western Unionu na održavanju telekomunikacijskih uređaja. Oženio se Milicom, Amerikankom našeg roda koja je umrla prije 14 godina. Nisu imali djece, a on se šest godina nakon toga, u poznim godinama, vratio u rodno Selce.

Umro je u obitelji nećaka Žarka i njegove žene Željke, a do prije nekoliko godina u toj istoj kući živjela je i njegova sestra Jelena Jeličić, koja je umrla u 102. godini.                

                    

Josipa Kršula pretprošle je godine u Selcu posjetilo i američko izaslanstvo s veleposlanikom SAD-a u Republici Hrvatskoj Robertom Kohorstom na čelu, koje mu je uručilo posebno priznanje. Bio je i najstariji navijač Rijeke.

Najčitaniji članci