Obavijesti

News

Komentari 40

Josip Manolić za 24Express: Uhićuju me već 70 godina

Josip Manolić za 24Express: Uhićuju me već 70 godina
1

Josip Manolić kaže kako ga se Tomislav Karamarko nije dojmio, a ne vjeruje niti da će Milanović izvući zemlju iz krize. Najpozitivnije ocjenjuje Ivu Josipovića

VIDEO

24express: Kako ocjenjujete novu Vladu?  

Nisam profesor da mogu ocjenjivati Vladu. Vladu treba ocjenjivati publika prema njenim rezultatima. No, tu ocjenu trebamo staviti u kontekst očekivanja koja su narod i birači imali od dolaska nove Vlade. Očekivanja su bila velika s obzirom na gospodarsku i inu krizu koja je Hrvatsku zahvatila posljednjih godina. Ne mislim da su razočarali narod, ali nisu ni doživjeli od naroda ono što su mislili. Jedna očekivanja bila su od onih bez posla, bez prihoda, ona su bila daleka veća od onoga što im Vlada svojim rezultatima omogućava. Sudeći po najbližoj obitelji, imam slučaj da od četiri člana svi rade i drugi slučaj u kojem od četiri člana samo jedan radi i to u inozemstvu. Zato su i različita razmišljanja tih obitelji o novoj Vladi.

24express: Mislite li da ova Vlada može učiniti da se u Hrvatskoj živi bolje?

Vjerujem da može, ali mora mijenjati postupke. Moji prijatelji imaju primjedbe, a nisu neprijateljski raspoloženi prema ovoj Vladi, da ne mogu doći do najvažnijih ljudi, a imaju projekte za investicije. Riječ je konkretno o Hrvatskom svjetskom saboru, organizaciji koja želi hrvatskoj Vladi ponuditi rješenja investicija poput ravničarske pruge, ali oni ne mogu stupiti u kontakt s Radimirom Čačićem. Čačić mora promijeniti svoj odnos prema ljudima koji žele pomoći u rješavanju problema. On te ljude nije primio šest mjeseci, a mogu mu pomoći.

24express: Nedostaje li im hrabrosti?

U svakom poslu treba hrabrosti i odlučnosti, ali prije svega Vlada treba znati što hoće, u kojem pravcu želi ići. Vidim da su ipak došli do pravca razvoja, odnosno znaju koje grane u gospodarstvu žele razvijati, u kojima Hrvatska ima najviše mogućnosti. Moram ih upozoriti da se nikako ne smiju riješiti brodogradnje, jer ako se te grane riješimo, onda smo odustali od industrijalizacije u Hrvatskoj i ostat ćemo poljoprivredna i turistička zemlja. Ova Vlada ipak mora naučiti nešto na promašajima bivših vlada. Politika HSS-a koja je nametana HDZ-ovoj vladi dovela je do propasti hrvatskog sela na račun stotinjak bogataša. To je Hrvatsku dovelo u tešku poziciju, a poljoprivreda je jedna od najozbiljnijih grana našeg gospodarstva. Imamo plodnu zemlju i dobre klimatske uvjete.

24express: Zašto jedino mi nemamo rast BDP-a, a svi se oporavljaju?

Uništena je baza rasta BDP-a. Očiti primjer je 1910. godina kada su borci dobili određene dionice i uložili ih u razne investicije. Dakle, pitanje je gospodarenja, ulaganja, odnosno onoga u što će se ulagati. Politiku ulaganja treba pod hitno izmijeniti.

24express: Kada će stati sumanuto zapošljavanje u državnim službama?

Ono neće stati. To je stalni proces koji postaje katastrofa kada su u pitanju samo politički kriteriji i veze. Očekujem da će se ono nastaviti.     

24express:  Nova će Vlada prodati Croatia osiguranje, Petrokemiju i HPB. Što će nam ostati? Je li to nužno?

To je ružno. Kriva im je ta procjena da prodaju vitalne dijelove. Što se tiče osiguravajućih zavoda, onaj koji će ih kupovati ide s čistom računicom, a to je da će premije dignuti za jedan posto i uzeti sebi više od 10 milijuna kuna. Država je tada nemoćna. Što se tiče, pak, HPB-a, prodati tu banku je glupost na kvadrat.

24express: Što smo do sada dobili prodajom banaka?

Ništa! Izgubili smo. Zato mislim da je prodaja Croatia osiguranja, HPB-a i ostalih naših poduzeća loša politika i ne slažem se s njom. To nije dobro, a prodaja INA-e je to pokazala. No, nećemo se vraćati u prošlost.

24express:  Hoće li Vlada izgurati mandat do kraja?

Hoće jer ima široku bazu, ali mora biti fleksibilnija u rješavanju problema. U vanjskoj politici orijentacija prema Europi je dobra, ali moramo shvatiti da smo mala zemlja na granici prostora između velikih. Ne smijemo srljati, a nešto možemo naučiti i od Titove politike. To je svakako način kako se može sačuvati nezavisnost i suverenost države među velikim državama.     

24express: Kad god dođe lijeva Vlada na vlast, vladaju tako ustrašeno, sakriveno od javnosti, kao da se boje? Je li Hrvatska baš takva desničarska država?

Mislim da javnost ima takva razmišljanja. Ova Vlada nije ljevičarska, ona je Vlada lijevog centra u kojoj imate različita razmišljanja i zato je spora u rješavanju najvrućih pitanja. I predsjednik Ivo Josipović je na to upozorio. Hrvatska, pak, nije desničarska država i teorija koja se javlja da je desnica povela promjene nije točna. Promjene je povela ljevica, predsjednik Tuđman bio je Titov general koji je uspio vezati hrvatski narod.     

>>> Cijeli intervju pročitajte u 24Expressu. 24Express čitateljima daruje najbolji autoatlas kako bi bezbrižno putovali Hrvatskom, Slovenijom i BiH!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 40

VIDEO

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje
Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je