News

Komentari 502

"Reći ćemo 'ne' onima koji pokušavaju promijeniti Ustav"

"Reći ćemo 'ne' onima koji pokušavaju promijeniti Ustav"

Na obilježavanju Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kraj Siska vijence su položila izaslanstva brojnih gradova i općina, a došli su i Mesić, Leko i Mrsić

Na obilježavanju Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kraj Siska vijence su položila izaslanstva brojnih gradova i općina, a na mjestu gdje je osnovan prvi partizanski odred su bili i izaslanstvo Sabora i predsjednik Ivo Josipović, piše Večernji list.

Mesić: Ne smijemo živjeti u prošlosti

Među gostima je bio i bivši predsjednik Stjepan Mesić, inače počasni  predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, koji je rekao da je prvi koji prihvaća da ne smijemo živjeti u prošlosti, te da povijest treba prepustiti povjesničarima.

- Ali tko nas vraća u prošlost? Sigurno ne antifašisti, već oni koji bi htjeli povijesti mijenjati, oni koji smatraju da se oni čiji su preci partizani trebaju toga sramiti. Moja je poruka: To mora stati. Ponos na ono što su učinili antifašistički borci i borci NOB-a moramo usaditi u današnje mlade -  rekao je Mesić.

Josipović: Rat je završio i antifašizam je pobijedio

I predsjednik Ivo Josipović govorio je o važnosti antifašizma i rekao kako ga danas vidimo kao želju za demokracijom i zaštitom ljudskih vrijednosti.

- No danas imamo opet one koji žele povijest promijeniti kao da je to računalna igra koja se može resetirati, ali rat je završio i antifašizam je pobijedio. Ne možemo promijeniti ni naše vrijednosti, demokraciju, slobodu, jednakost, naš Ustav, a onima koji pokušavaju ćemo reći "ne" - rekao je Josipović, dok je predsjednik Sabora Josip Leko poručio kako je vjera u ideale presudna u odnosu na sve oružje u što smo se uvjerili tijekom Drugog svjetskog i Domovinskog rata. 

Mrsić došao umjesto Milanovića

Izaslanik premijera Zorana Milanovića bio je ministar Mirando Mrsić koji je rekao da neće proći dovođenje antifašističke borbe u pitanje jer se antifašizam odupro ideji koja je okrutno poharala Europu. 

Najčitaniji članci