Obavijesti

News

Komentari 36

Jovo Bukvić: "Sud je tajno i ilegalno prodao moje stanove"

Jovo Bukvić: "Sud je tajno i ilegalno prodao moje stanove"
5

PRIJAVIO IH USKOKU: Tvrtka Goran Inženjering otišla je u stečaj, a sud je u ovrsi bez ikakvog razloga uzeo i dva stana Jove Bukvića. Tužio je suce...

VIDEO

Sutkinje, Vlatka Markuš i Sanja Oroz te sudska savjetnica Općinskog suda u Poreču Sandra Pilato, sudski procjenitelj Dražen Sumić, Gordan Blagojević stečajni upravitelj tvrtke Goran Inženjering iz Poreča, tvrtka Goran Inženjering u stečaju, te kupci Istrakop i Fiorenco Janko iz Poreča su na moju štetu počinili kaznena djela prodavši u tajnosti moja dva stana koje sam stekao još 2004. U ovom slučaju očita je sprega kupaca mojih stanova i sudaca iz kaznene prijave. Svaki od moja dva stana u Taru koštaju više od 800.000 kuna, a sud ih je bez mog znanja prodao za trećinu vrijednosti i to još temeljem krivotvorene procjene nekretnina. Tu je ogroman prostor za zaraditi novac i motiv je samo novac. Ovo je nedvojbeno pravi kriminal i oni su sudionici tog kriminala, priča Jovo Bukvić iz Kaštelira pokraj Poreča koji je zasigurno jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji je tražeći pravdu i zaštitu svojih prava USKOK-u kazneno, između ostalih, prijavio i troje zaposlenika porečkog Općinskog suda.

'Sve su radili u tajnosti'

Kaznenu prijavu protiv osmero prijavljenih zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene i poslovne isprave, među kojima su dvije sutkinje i jedna sudska savjetnica Općinskog suda u Poreču, ogorčeni Jovo Bukvić je početkom lipnja neposredno dostavio riječkom USKOK-u, Općinskom državnom odvjetništvu u Puli, te na znanje Županijskom državnom odvjetništvu u Puli, MUP-u, Ministarstvu Pravosuđa i DORH-u.

Općinsko državno odvjetništvo u Puli početkom lipnja dopisom je Jovu Bukvića izvijestilo da je njegovu kaznenu prijavu protiv sudaca i drugih, navodeći njihova imena, dostavilo na postupanje Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.
Naime, u kaznenoj prijavi stoji da su u ovršnom postupku na porečkom Općinskom sudu koja se vodi prema jednoj tvrtki u stečaju radi namirenja novčanih potraživanja više vjerovnika, među kojima Jovo Bukvić nije niti dužnik niti vjerovnik, prijavljeni suci i drugi započeli i dovršili javnu prodaju njegovih stanova unatoč nedvojbenom i neupitnom zakonitom vlasništvu i posjedu. 

- Stečajni upravitelj je dobio zahtjev da se moji stanovi izuzmu iz stečajne mase međutim on se oglušio na to, a sud je te moje stanove stavio u prodaju bez i da sam znao za to. Znači, sud je sve radnje radio protuzakonito, od procjene pa i javne dražbe sve je rađeno u tajnosti - kaže Bukvić.

'Krše njegova ustavna prava'

Posljedica svega je, tvrdi Bukvić u prijavi, da su stanovi već prodani i dosuđeni prijavljenima u kaznenoj prijavi, a deložacija podnositelja kaznene prijave Jove Bukvića je već zakazana za 24. srpnja u 9 sati.

- Smatram da su me prijavljeni smišljeno i zlouporabom dužnosti i ovlaštenja uz krivotvorenje isprava i onemogućavanjem da jednakopravno sudjelujem u postupku ovrhe opljačkali na jedan perfidan i osmišljen način iako je naoko cijeli postupak ovrhe vođen uredno - pojašnjava Bukvić u svojoj kaznenoj prijavi protiv sudaca i drugih dodavši da će u konačnici morati ići u spor i protiv države da mu namiri štetu.

Ljiljana Sinanović, poznata porečka odvjetnica koja zastupa interese Jove Bukvića tvrdi da se u ovom slučaju od strane suda ozbiljno krše njegova i Ustavom zagarantirana vlasnička prava.

- Imala sam svakakvih slučajeva i pogrešaka suda u praksi, ali ovako da je prodana nekretnina koja je vlasništvo i za koje dokumentaciju o vlasništvu ima moja stranka još nisam vidjela. Gledajte, kaže se da sudovi sude na temelju zakona i Ustava i tko se ogriješi o Ustav čini kazneno djelo. Ako netko svojim odlukama oduzme nekome vlasništvo, pravo koje je zajamčeno ustavom, po meni je kazneno djelo. Ne može nitko na temelju samo zato što se netko pojavio na dražbi kojemu je sud svojim propustima omogućio da se pojavi na dražbi smatrati da je to zakonito i ne može nitko građaninu oduzeti vlasništvo. Pa gdje smo to onda mi došli? To je otimačina. Sud nije mogao i nije smio prodati nešto što je tuđe. Tu prodaju smatramo ništavnom i nezakonitom. Ja i dalje smatram da je osnovni problem i propust suda to im se događa i ne samo sada da oni uopće ne ulaze u nekretninu i oni prodaju ljudima mačka u vreći. Sud propušta utvrditi da li se netko nalazi u nekretnini koja se prodaje ili ne. Ovdje je očito da se je kroz proceduralne propuste nekome omogućilo da se dokopa tuđeg stana za male novce. Netko u tome pomaže. Ako DORH ne bude reagirao na ovu kaznenu prijavu protiv porečkih sudaca i drugih prijavljenih i ne bude onemogućilo ovakve stvari mi idemo u ambis. Mi ćemo onda svaki dan imati da netko ni kriv ni dužan izgubi nekretninu. Onda vi više u Ustavu niti ne možete imati odredbu koja jamči pravo vlasništva. Kako se jamči pravo vlasništva kada vi donesete sudu ugovor i sud kaže ne, to je papir koji ne vrijedi ništa - ukazuje odvjetnica Sinanović na propuste u sudu.

'Ili su postupili nezakonito ili ne znaju propise'

Vjerojatni osjećaj sprege s kupcem Bukvića je natjerao, kaže Sinanović, da na istom sudu od kojeg očekuje pravdu tuži troje sudaca. 

- Na žalost vi na našem Općinskom sudu u Poreču imate i povlaštene odvjetnike i povlaštene stranke. O tome se kod nas potiho šapuće ali nitko ništa ne poduzima. Očito će mali ljudi početi dizati glas, međutim pitanje je koliko će se DORH potruditi da stane iza njih. Mislim da mi imamo debeli problem u pravosuđu. Neki suci su sudeći po ovoj kaznenoj prijavi Jove Bukvića zasigurno na strani kriminala. Ja ne mogu reći da su suci iz kaznene prijave radili po simpatijama i što je njih ponukalo ali sam sigurna da su svi svjesni da su ovako vodeći ovršni postupak postupili nezakonito ili ne znaju propise, a onda im tamo nije mjesto. Ovakvim postupcima suci su počinili kazneno djelo jer posljedica tih propusta, pa ako nama kao studentima prava kažu da je „proces zakleti neprijatelj proizvoljnosti“ kako ja onda, ako nemam zajamčena pravila, da zaštitim svoja prava. Da se tri suca nađu na kaznenoj prijavi je zapravo sramotno. Da je i jedan sudac na ovakvoj prijavi bilo bi previše kamo li tri, dvije sutkinje i jedna savjetnica. Ako se netko prihvatio sudačkog posla, sjeo u sudačku stolicu onda ima jako veliku odgovornost i onda bi bio red da suci saslušaju i jedne i druge te da traže i utvrde istinu, a ne da formaliziraju postupak. Suci bi trebali  primjenjivati zakon onako kako ga imamo a ne da ga preskaču i slobodno tumače. Nema slobodnih tumačenja. Ako je Sabor donio određeni propis kako treba postupati onda neka postupaju po tom zakonu. Želim samo da budemo jednaki na tom sudu. Neozbiljno bi bilo da sada kažem da su u ovom slučaju neki suci Općinskog suda u Poreču radili nešto zbog neke zarade ili neke koristi ali da rade štetu rade, rade ogromnu štetu što ugledu pravosuđa što strankama. Kada i ako ovaj slučaj kaznene prijave protiv porečkih sudaca i drugih izađe u javnost očekujem da će se suci malo stresti i malo promisliti. Ja bih sretnija bila da do ovakvih prijava nije trebalo niti doći, međutim mi smo došli u situaciju da više nemamo izlaza. Znamo dobro da je ovdje moguć ishod po izreci „kadija te tuži kadija ti sudi“ zbog pozicija državni odvjetnik – sudac, ja se nadam pravdi ali ako niti oni ne odrade svoj posao onda će to biti strahovit fijasko. Ako jedanput stvorimo presedan da netko u sudu može i odgovarati za neprimjenjivanje zakona ja mislim da će to onda imati utjecaja i na druge te da će malo prije promisliti prije nego nešto nezakonito rade. Danas podnijeti kaznenu prijavu protiv troje zaposlenika suda može izgledati i kao hrabrost i kao ludost jer svi samo odmahuju rukom. Međutim, želim vjerovati da će ovdje pravda pobijediti i da ovo ne bi trebala biti ni hrabrost ni ludost već obveza svakog građanina što treba učiniti kada naiđe na nešto takvo - iscrpna je odvjetnica Sinanović.

Ustav Bukviću daje pravo na vlasništvo, a sucima imunitet

Ustav Republike Hrvatske jamči pravo vlasništva na koje se u prvom planu u ovom slučaju poziva i Jovo Bukvić ogorčen radom porečkog  suda i drugih. S druge pak strane taj isti Ustav sucima daje imunitet u skladu sa zakonom pa suci i suci porotnici koji sudjeluju u suđenju ne mogu biti pozvani na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasovanje pri donošenju sudbene odluke, osim ako se radi o kršenju zakona od strane suca koje je kazneno djelo. Sudac ne može u postupku pokrenutom zbog kaznenog djela učinjenog u obavljanju sudačke dužnosti biti pritvoren bez odobrenja Državnoga sudbenog vijeća, stoji u Ustavu. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca