Obavijesti

News

Komentari 6

Jugozapad SAD-a zahvatio toplinski val, temperature će ići i preko 44 Celzijeva stupnja

Jugozapad SAD-a zahvatio toplinski val, temperature će ići i preko 44 Celzijeva stupnja

"Dugotrajno razdoblje prekomjerne vrućine značajno će povećati mogućnost za pojavu i razvoj bolesti povezanih s vrućinom, osobito za osobe koje rade ili sudjeluju u aktivnostima na otvorenom", upozorio je NWS

VIDEO

Opasan toplinski val zahvatio je u utorak jugozapad Sjedinjenih Država, koji bi sljedeći tjedan, kako se očekuje, u to područje trebao donijeti i iznimno visoke temperature.

Prognostičari najavljuju da bi živa u termometrima mogla doseći čak 44 Celzijeva stupnja u gusto naseljenim predgrađima Los Angelesa, dok bi se toplinska kupola trebala nadviti nad dijelovima Kalifornije, Nevade i Arizone.

"Očekuju se opasno vrući uvjeti tijekom tjedna", upozorila je Nacionalna meteorološka služba.

SAD upozorio: Rusi spremaju organizirati lažne referendume
SAD upozorio: Rusi spremaju organizirati lažne referendume

"Dugotrajno razdoblje prekomjerne vrućine značajno će povećati mogućnost za pojavu i razvoj bolesti povezanih s vrućinom, osobito za osobe koje rade ili sudjeluju u aktivnostima na otvorenom", upozorio je NWS.

"Vrućina će predstavljati najveći rizik za one koji nemaju pristup odgovarajućem ili pouzdanom hlađenju i unosu tekućina, no i velik dio ostalog stanovništva mogao bi loše reagirati na visoke temperature".

Ne očekuje se da noćne temperature donesu veće olakšanje, jer će u mnogim predijelima najniže vrijednosti iznositi oko 26,5 Celzijevih stupnjeva.

Vrućina se u utorak već osjećala u Los Angelesu i u blizini toga grada, no David Sweet, meteorolog iz NWS-a iz kalifornijskog Oxnarda kaže da će biti još gore.

"Očekujemo toplinski val koji će početi u srijedu te će potrajati najmanje do ponedjeljka sljedeći tjedan", rekao je AFP-u.

Za područje južne Kalifornije nisu neuobičajeni toplinski valovi ni u rujnu, no temperature iznad 44 Celzijeva stupnja smatraju se neuobičajeno visokima čak i za suncem vječno obasjanu Kaliforniju.

Toplinski val će uslijediti nakon olujnih kiša koje su u posljednjih nekoliko tjedana zahvatile jugozapadne dijelove.

Rusi uvjeravaju građane BiH da su SAD i Zapad pred propašću: Oni vas vode u stanje nemoći...
Rusi uvjeravaju građane BiH da su SAD i Zapad pred propašću: Oni vas vode u stanje nemoći...

Neka područja, poput najsušnijeg mjesta u SAD-u, Doline smrti, gdje su meteorolozi znali izmjeriti najviše temperature zraka u svijetu, u kolovozu su zahvatile nezapamćene poplave. U Nacionalnom parku Zion u državi Utah jedna je osoba smrtno stradala u poplavama.

Znanstvenici se slažu da globalno zatopljenje, uglavnom potaknuto beskrajnim ljudskim 'apetitom' za energijom iz fosilnih goriva, prirodne vremenske varijacije čini još ekstremnijima.

Toplinski valovi postaju sve intenzivniji, dulji i karakteriziraju ih sve više temperature, dok oluje karakterizira sve veća količina padalina i u mnogim su slučajevima sve opasnije.

 

(Hina) xmh yps

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...
Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo