Obavijesti

News

Komentari 139

Julija Adlešič (22) si je odrezala ruku da uzme milijun eura od osiguranja jer je bankrotirala?!

Julija Adlešič (22) si je odrezala ruku da uzme milijun eura od osiguranja jer je bankrotirala?!

Na optuženičkoj klupi u Ljubljani Julija se našla zbog odrezane šake. Tvrdi da se radi o nesreći koja se zbila dok je rezala grane pilom. Nakon nekoliko dana zatražila je isplatu odštete, ali policija je otkrila prevaru...

Nitko si nikad ne bi poželio postati invalid. Da mogu, vratila bih vrijeme i ne bih se ni približila pili. Netko misli da sam osigurana na velik iznos, ali u inozemstvu su tako visoka osiguranja najnormalnija, poručila je prošlog tjedna na Okružnim sudu u Ljubljani u svojoj obrani Slovenka Julija Adlešič (22), kojoj se sudi zbog pokušaja prijevare i namjernog ozljeđivanja samo kako bi dobila novac od osiguranja, piše Dnevnik.si.

Od početka prošle godine slovenska javnost, ali i regija, prate ovaj zamršeni slučaj u kojem su u ponedjeljak obrana i tužiteljstvo dali završnu riječ, nakon čega će biti poznat i epilog slučaja. Naime, na optuženičkoj klupi i u pritvoru Julija se našla zbog odrezane šake. Bez nje je ostala 4. siječnja 2019. Tvrdi da se radi o nesreći koja se zbila dok je rezala grane za ogrjev cirkularnom pilom. Nakon nekoliko dana zatražila je isplatu odštete od osiguranja s kojima je prethodno sklopila ugovor, no ljubljanska policija je vrlo brzo otkrila da se radi o čistoj prijevari, u kojoj si je Julija namjerno odrezala ruku iznad zapešća samo kako bi se domogla novca.

A u tome svemu, otkrili su, nije bila sama. Kao pomagače su osumnjičili njezinog dečka Sebastiena Abramova (30) i njegove roditelje te protiv svih četvero podnijeli kaznene prijave. A priča ide tako, tvrdi tužiteljstvo, da su još krajem 2018. detaljno planirali ovu prijevaru i međusobno podijelili uloge kako je izvesti. Već tad su sklopili s pet osiguravajućih tvrtki police osiguranja za slučaj nesreće s visokim predviđenim odštetama i rentom. Ubrzo su uplatili i prve rate polica, pri čemu bi Julija dobila 1,1 milijun eura odštete u slučaju invalidnosti, a već početkom prošle godine ostala je bez šake. Prema izvješću policije, kako pišu slovenski mediji, sve se dogodilo u dvorištu budućeg punca i njegove izvanbračne partnerice (Sebastienovi roditelji su rastavljeni), nakon čega joj je Sebastienov otac (64) pružio prvu pomoć te pozvao hitnu, no odrezani dio ruke nije im predao. Ostavio ga je tamo.

Policija je odrezani ud pronašla i kasnije odnijela u bolnicu, gdje su joj ga liječnici uspjeli prišiti, spasivši je od trajnog invaliditeta. No, ona se vratila nakon nekoliko dana tvrdeći da s rukom nešto nije u redu. Liječnici su utvrdili da je ruku stiskala u hladnjaku kako bi se operacija prikazala neuspješnom. Policija sumnja da je Juliju na ovo nagovorio upravo dečko Sebastien, kojemu se još sudi i zbog ubojstva djevojke Sare Veber 2015. godine, a za što on tvrdi da se dogodilo slučajno dok je čistio pušku. Julijina majka ističe kako je njezina kći, kad je počela vezu sa Sebastienom, tražila sve više novca od njih te da joj se javilo nekoliko djevojaka koje je iskorištavao za svoje prijevare i krađe. No Julija na suđenju i dalje negira sve i štiti sebe, kao i dečka, naglašavajući kako se radi o nesreći te da ju Sebastien nije izmanipulirao, a od roditelja se distancirala.

- U dobi od 20 godina sam ostala bez ruke, moja je mladost uništena i potpuno je nerazumno da itko uopće pomisli da to nije bila nesreća, a još manje da je cijela obitelj bila umiješana. Negiram sve optužbe da se radi o kaznenom djelu i prijevari. Radi se o nesreći, o spletu nesretnih okolnosti - poručila je još Julija braneći se pred sudom i naglašavajući kako tvrdnje tužiteljstva da je sve planirano godinu dana unaprijed ne stoje te da za to nema dokaza. Ruku je na svakom ročištu skrivala u džepu ili pod maramom.

- Osigurana sam od malena. Dakle, od tada planiram prijevare? Ne mogu ni zamisliti kako isplanirati takvo nešto, a kamoli namjerno i izvesti. Možda se nesreća ne bi dogodila da sam bila opreznija, ali to ne znači da je bilo što planirano - rekla je Julija.

No djelatnica jedne osiguravajuće kuće s kojima su osumnjičeni sklopili ugovor otkrila je prilikom ispitivanja da su kao račun za otplatu odštete upisali onaj Sebastianove majke, a ne Julijin, što je Julija obrazložila osobnim bankrotom.  I Sebastien je također proglasio u rujnu 2018. bankrot zbog duga od 55.000 eura, pišu slovenski mediji.  

 Julija je tijekom posljednjeg iznošenja obrane upozoravala i kako u ovih više od godinu i pol suđenja nije napravljena rekonstrukcija cijelog događaja.

- Pod na kojem je stajao stol, a na kojem je stajala pila, bio je neravan, a stol nestabilan. Pila nije bila pričvršćena, a na mene je skočio pas i tako sam pala pod pilu - pojasnila je, no medicinski vještak Matjaž Veselko tu verziju priče je demantirao istaknuvši kako ozljeda ne bi bila takva da ju je pas zaskočio te da se ne radi o nesreći.

- Ozljeda šake zbila se stavljanjem ruke vodoravno ispod pile pod kutom od 90 stupnjeva, vidi se da se radi o glatkoj posjekotini - pojasnio je.

Ako se ustvrdi da se zaista radi o prijevari radi dobivanja novca od osiguranja, tužiteljstvo za Juliju predlaže četiri i pol godine zatvora, pet za njezinog dečka Sebastiena, četiri godine za njegovu majku dok za oca jednu godinu iza rešetaka.