Obavijesti

News

Komentari 18

Juncker: Zapadni Balkan je u opasnosti da se vrati u '90-e

Juncker: Zapadni Balkan je u opasnosti da se vrati u '90-e
1

Vrlo smo zadovoljni što bugarsko predsjedništvo u svojim prioritetima pridaje veliku pozornost zapadnom Balkanu, koje to područje zaslužuje, rekao je predsjednik Europske komisije

VIDEO

Zapadni Balkan mora imati jasnu europsku perspektivu jer i dalje postoji opasnost da se u toj "kompliciranoj regiji" vrate 1990-te, izjavio je u petak u Sofiji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

- Vrlo smo zadovoljni što bugarsko predsjedništvo u svojim prioritetima pridaje veliku pozornost zapadnom Balkanu, koje to područje zaslužuje. Važno je da zapadni Balkan ima europsku perspektivu, u suprotnom mogli bi doći do događaja koji bi nas vratili na početak 90-tih godina prošlog stoljeća, a to nikako ne želimo - izjavio je Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sofiji s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim. Juncker zajedno sa svim povjerenicima Komisije boravi u Sofiji u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva EU-a, koje od 1. siječnja obnaša Bugarska.

Juncker je rekao da pregovori o Brexitu neće imati nikakva utjecaja na kalendar proširenja EU-a na zapadni Balkan. Iako će izlaskom Velike Britanije nastati rupa u europskom proračunu, "ne dolazi u obzir smanjenje sredstava namijenjenih zapadnom Balkanu, ako želimo da te zemlje budu bolje međusobno povezane".

Predsjednik Komisije je ponovio da tijekom mandata ove Komisije, koji istječe u studenome 2019. godine ne može biti proširenja, jer kandidatske zemlje ne ispunjavaju sve kriterije, ali da bi sljedeća Komisija i Europski parlament od 2019. do 2024. trebali "gurati zemlje članice i javno mnijenje u tom pravcu".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bugarski premijer Bojko Borisov je rekao kako je "nužna europeizacija Balkana, kako ne bi došlo do balkanizacije Europe".

Europska komisija će u prvoj polovici sljedećeg mjeseca objaviti strategiju proširenja na zapadni Balkan, a 17. svibnja u Sofiji će se održati summit čelnika EU-a s njihovim kolegama iz šest zemalja jugoistočne Europe. 

Prije toga, u travnju će Komisija objaviti izvješće o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo. 

Što se tiče Turske, koja je otvorila pristupne pregovore još 2005. godine, Juncker je rekao da se ona "velikim koracima udaljava od Europe".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.