Obavijesti

News

Komentari 382

'Na referendumu se ne smije odlučivati o ljudskim pravima'

'Na referendumu se ne smije odlučivati o ljudskim pravima'
3

Predsjednica grupe Kontra je na 24sata TV-u komentirala raspisivanje referenduma na prijedlog inicijative "U ime obitelji" te kaže da se nada da referenduma neće biti

VIDEO

Predsjednica Lezbijske grupe Kontra, Sanja Juras, u Dnevnom redu na 24sata TV-u komentirala je provođenje referenduma na prijedlog inicijative "U ime obitelji". Kazala je kako njena grupa smatra da je postupanje državnih institucija zaista neozbiljno i opasno.

- To mislimo jer se nitko od nadležnih institucija nije službeno očitovao o sadržaju referendumskog pitanja. Raspravljaju o procedurama, o tome koliko ima potpisa i bi li se referendum trebao održati - kazala je Juras. Dodaje kako su i pravobranitelji upozorili na parcijalno čitanje Ustava, tj. na to da se Ustav mora cijeli čitati. Kaže kako je takvo referendumsko pitanje protuustavno.

- Apeliramo da se referendum ne raspiše, jer on zadire u ljudska prava. Stav premijera, ono što smo čuli kroz medijske istupe, isto tako je zabrinjavajući. Govorio je o broju potpisa, bez da se osvrće na pitanje ljudskih prava. Vlada se o tome nije još službeno očitovala. državne institucije su tu da štite ljudska prava svojih građana - rekla je Juras.

Smatra kako se o ljudskim i manjinskim pravima ne bi trebalo nikada odlučivati na referendumu. Juras je rekla i da se čitavo vrijeme promicala netolerancija, mržnja prema manjoj skupini, i smatra da je to poruka ovog referenduma. Istaknula je i da očekuje kako će se sve državne institucije oglasiti po ovom pitanju. 

Inicijativa "U ime obitelji" promovira mržnju

- Mi smo u poziciji da pričamo o ravnopravnosti i jednakosti. Ono što je Vlada govorila i obećavala je druga stvar. Očekujemo da ćemo uživati jednaka prava i da se naša zaštita obiteljskih života tretira jednako i kroz iste zakone kao i većinske skupine - kazala je Juras. Dodala je kako trenutačno apeliraju na državne vlasti da spriječe ovakva nazadovanja i sprečavanje napretka države što se tiče ljudskih prava.

Kazala je i kako inicijativa "U ime obitelji" promovira mržnju prema jednoj manjinskoj skupini.

- Manjinska skupina su LGBT osobe. Pokušali su ih prikazati agresivnima i prijetnjom za djecu i obitelj. To je jedna propaganda mržnje u javnom prostoru, a takvo širenje mržnje je zabranjeno hrvatskim zakonima - kazala je Juras te dodala da se nada kako referenduma neće biti i da će pobijediti ljudska prava u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 382
VIDEO

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica
Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.