News

Komentari 10

Juričan Milanoviću: 'Proglasite Merčepa blaženim, zaslužio je'

Juričan Milanoviću: 'Proglasite Merčepa blaženim, zaslužio je'

Dario Juričan u "pismu" predsjedniku Milanoviću predložio je da proglasi blaženim Tomislava Merčepa, kojeg je 2017. godine Vrhovni sud Republike Hrvatske pravomoćno osudio zbog ratnog zločina

Dario Juričan u "pismu" predsjedniku Milanoviću u ponedjeljak je predložio da proglasi blaženim Tomislava Merčepa, kojeg je 2017. godine Vrhovni sud Republike Hrvatske pravomoćno osudio na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina.

- Ovo je povijesna prilika, o Predsjedniče, da Merčep nakon dugog progona, kao jedan od stvaratelja suverene i demokratske hrvatske države, dobije pomazanje vrhovnog vojnog zapovjednika - vratite i njemu izgubljeni dignitet, kao što ste ga nedavno vratili vitezu Branimiru Glavašu - napisao je Juričan u objavi na svojoj Facebook stranici Gradonačelnik svemira.

Milanoviću se obratio kao "jednom od posljednjih branitelja iskonskih hrvatskih vrijednosti, poticatelju plodnih ideja u društvu te mudrog političkog dijalog" i pozvao sve hrvatske generale da se pridruže "inicijativi budućnosti i budu na ispravnoj strani prošlosti".

- Uvjeren sam da će mi se general Josip Lucić prvi pridružiti, naravno osim ako ne bude zauzet volonterskim snimanjem reklama za HEP. Naš dobri, stari HEP koji zna podržati judo klubove generala Lucića, kao i svakog drugog tko je dovoljno duboko uvezan s politikom - poručio je Juričan.

Merčep je bio zapovjednik postrojbe pričuvne policije u Pakračkoj poljani, a pravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao 'merčepovci' nije spriječio ratne zločine nad srpskim civilima. 'Merčepovci' su, prema presudi, na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja. Preminuo je 2020. godine.

Najčitaniji članci