Obavijesti

News

Komentari 1

Juru Šimića oslobodili optužbi da je u Bjelovaru 1991. počinio ratni zločin protiv zarobljenika

Juru Šimića oslobodili optužbi da je u Bjelovaru 1991. počinio ratni zločin protiv zarobljenika

Istraga protiv Šimića počela je 2009. godine, da bi godinu dana kasnije završio u pritvoru jedno kraće razdoblje. Optužnica je podignuta 2014. godine, da bi sud u Rijeci 2. listopada 2019. godine Šimića oslobodio

VIDEO

Vrhovni sud RH odbio je žalbu državnog odvjetnika kao neosnovanu i potvrdio oslobađajuću presudu riječkog Županijskog suda kojom je Jure Šimić (71) oslobođen optužbe da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika 1991. godine u Bjelovaru. Šimić je tijekom Domovinskog rata bio predsjednik kriznog štaba Bjelovara. Njega se teretilo da je nakon oslobađanja vojarne, 29. rujna 1991. godine u večernjim satima navodno došao u tadašnju vojarnu „Božidar Adžija“ i naredio da se trojica od 60 zarobljenih oficira tadašnje JNA izdvoje iz grupe i odvedu na stranu i streljaju. Vrhovni sud u obrazloženju presude navodi da je I. stupanjski sud pravilno utvrdio činjenice, a da odvjetništvo ničim nije dokazalo da je Šimić doista tada bio u vojarni. Šimić je bio civilna osoba i nije imao nikakvu ulogu u ratnim operacijama u Bjelovaru koje su provedene po naredbi Glavnog stožera Hrvatske vojske. Uz to su i vještaci utvrdili da su trojica tadašnjih oficira agresorske vojske preminuli od eksplozivnih ozljeda. Vještak balističar je tijekom suđenja u Rijeci kazao kako nije moguće dati precizan odgovor koje je eksplozivno sredstvo u pitanju od kojih su stradala trojica oficira JNA.

Podsjećamo da je istraga protiv Šimića počela 2009. godine, da bi godinu dana kasnije završio u pritvoru jedno kraće razdoblje. Optužnica je podignuta 2014. godine, da bi sud u Rijeci 2. listopada 2019. godine Šimića oslobodio. Vrhovni je sud na svojoj sjednici od 14. lipnja 2023. godine tu presudu potvrdio čime je ona postala pravomoćna. Od samog početka istrage Šimić je tvrdio da je to montirani slučaj jer je dvije godine ranije u svojim knjigama progovorio o nekim događajima iz tog vremena.

'Nakon 10 godina sramoćenja dokazalo se da sam nevin...'
'Nakon 10 godina sramoćenja dokazalo se da sam nevin...'

- Moj progon počinje onoga momenta, 1997.g., kada sam javno u svojim knjigama: „Bjelovar u Domovinskom ratu“, i „Bjelovarski psi Domovinskog rata“, progovorio otvoreno o psima rata. Ti psi rata po zapovjedi svojih šefova iz Zagreba krenuli su na mene i montirali mi optužnicu za ratni zločin tako što su Državnom odvjetništvu podmetnuli priče na koju je Državno odvjetništvo povjerovalo i mene stavilo na optuženičku klupu sve do današnjeg dana kada sam pravomoćno oslobođen. Na žalost i danas su ti psi rata i paraobavještajne strukture koje svojim lažima opslužuju lopovske vladajuće strukture RH. S ukradenim novcem i nezaslužnim odličjima, činovima, lažnim diplomama obmanjuju javnost i prodaju toj javnosti svoje priče. O njima sam javno govorio i pisao a i dalje ću pisati i govoriti - rekao nam je za 24 sata, Jure Šimić, koji je bio jedan od osnivača HDZ-a za Bjelovar i okolicu. Neposredno nakon Zagreba, u Bjelovaru je osnovan Ogranak te stranke.

Bjelovarski odvjetnik Zorislav Krivačić koji je zastupao Šimića nam je kazao kako je to jedinstveni slučaj o kojem su mediji jako malo izvještavali.

-Mislim da je Šimić u pravu kad je rekao da se lavina protiv njega pokrenula onog trenutka kad je u svojim knjigama direktno prozvao određene osobe za kriminalno ponašanje – zaključuje Krivačić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...