News

Komentari 0

Južna Koreja dodatno smanjuje emisije stakleničkih plinova

Južna Koreja dodatno smanjuje emisije stakleničkih plinova

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in u nedjelju je rekao da će njegova država podići svoje ciljeve redukcije emisija stakleničkih plinova te pokrenuti 5 milijuna dolara vrijednu zakladu za 'Zeleni New Deal'

Moon je to najavio u govoru na ceremoniji uoči otvaranja dvodnevnog klimatskog samita P4G, čiji je Seul domaćin, a koji se održava virtualno te okuplja 60 čelnika država, uključujući britanskog premijera Borisa Johnsona, njemačku kancelarku Angelu Merkel, kineskog premijera Lija Keqianga i posebnog američkog izaslanika za klimu Johna Kerryja. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Organizatori te konferencije pozivaju države sudionice da implementiraju ciljeve smanjenja emisija dogovorenih na ranijim klimatskim samitima. Moon je najavio da će Južna Koreja povisiti svoj cilj redukcije emisije plinova, a da će ga otkriti u studenome u Glasgowu gdje će se održati konferencija o klimi Ujedinjenih naroda. 

Seul je postavio cilj nulte emisije štetnih plinova do 2050. te je najavio prestanak financiranja rafinerija ugljena i uvođenje poreza na stakleničke plinove. 

Južna Koreja će pokrenuti i 5 milijuna dolara vrijednu zakladu „Zeleni New Deal“ do 2025. u sklopu Global Green Growth Institutea (GGGI), a 4 milijuna će dati za djelovanje P4G-a. 

GGGI je međunarodna organizacija koja je osnovana u Seoulu 2010. kako bi pomogla zemljama u razvoju u borbi protiv klimatskih promjena dok istodobno jačaju svoj gospodarski rast.

Agencija Reuters piše kako se Moonove najave tumače kao pokušaj Seula da kao domaćin samita pokaže vodstvo, iako ta država ostaje jedna od svjetskih zemalja najviše ovisnih o fosilnim gorivima.

Najčitaniji članci