Obavijesti

News

Komentari 1

Nakon testa Sjeverne, Južna Koreja uspješno je testirala prvu raketu na kruto gorivo

Nakon testa Sjeverne, Južna Koreja uspješno je testirala prvu raketu na kruto gorivo

Lansiranje je prvi test ovog tipa otkako su se Južna Koreja i Sjedinjene Države prošle godine dogovorile da će ukinuti više desetljeća duga ograničenja na razvoj balističkih projektila i raketa Južne Koreje

Južnokorejska vojska objavila je da je u srijedu prvi put uspješno ispalila svemirsku raketu na kruto gorivo, što je potez za koji tvrdi da će u konačnici pridonijeti lansiranju satelitskih konstelacija čija je svrha uspješnije praćenje prijetnji, poput onih koje stižu iz Sjeverne Koreje.

Lansiranje je prvi test ovog tipa otkako su se Južna Koreja i Sjedinjene Države prošle godine dogovorile da će ukinuti više desetljeća duga ograničenja koja se odnose na razvoj balističkih projektila i raketa Južne Koreje, a uslijedilo je manje od tjedan dana nakon što je Sjeverna Koreja izvela svoj najveći raketni test dosad.

Kim se slikao s novom raketom: To je pobjeda korejskog naroda
Kim se slikao s novom raketom: To je pobjeda korejskog naroda

- Uspjeh probnog lansiranja ovoga svemirskog lansera na čvrsti pogon važna je prekretnica u jačanju obrambene moći našega neovisnog vojnog svemirskog nadzornog i izviđačkog polja u vrlo kritičnom trenutku - objavilo je ministarstvo obrane, podsjećajući na prošlotjedno testiranje interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM) koji je ispalila Sjeverna Koreja.

U priopćenju stoji i da je ministar obrane pratio lansiranje rakete razvijene "isključivo korejskom tehnologijom".

U listopadu je Južna Koreja izvela prvo probno lansiranje rakete na tekuće gorivo Nuri, svojega prvog svemirskog lansirnog vozila domaće proizvodnje.

'Koloniziranje svemira dovest će do promjene kod ljudi, naš vid će nestajati dok ne oslijepimo...'
'Koloniziranje svemira dovest će do promjene kod ljudi, naš vid će nestajati dok ne oslijepimo...'

Nuri je lansiran i poletio je, no nije uspio u potpunosti postaviti svoj korisni pokusni teret u orbitu, što je rezultiralo djelomičnim ispunjenjem ciljeva probnog lansiranja koje predstavlja veliki skok u sklopu ambicioznih svemirskih planova zemlje.

Za razliku od Nurijeva dizajna na tekuće gorivo, raketa na kruto gorivo, poput one testirane u srijedu, jednostavnija je i jeftinija, kada su posrijedi razvoj i proizvodnja te je brža za lansiranje, priopćilo je ministarstvo obrane.

U objavi stoji i da ministarstvo s vremenom kani upotrijebiti raketu koja će lansirati manji satelit ili više mini satelita u nisku orbitu Zemlje, a kasnije namjerava neke tehnologije 'prebaciti' u privatni sektor da bi se pridonijelo revitalizaciji domaće svemirske industrije.