Obavijesti

News

Komentari 4

Južnoafrički predsjednik Zuma "trenutačno" podnosi ostavku

Južnoafrički predsjednik Zuma  "trenutačno" podnosi ostavku
1

Nakon višetjednih pregovora i sastanaka, stranka na vlasti je u utorak zatražila ostavku predsjednika Jacoba Zume koji je umiješan u korupcijske afere

VIDEO

Sporni predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma objavio je u srijedu navečer da podnosi ostavku koja "odmah stupa na snagu", poslušavši zahtjev svoje stranke, Afričkog nacionalnog kongresa (ANC).

"Odlučio sam odstupiti s dužnosti predsjednika Republike i ta odluka stupa na snagu odmah, premda se ne slažem s čelništvom moje stranke", rekao je Zuma u govoru koji je televizija izravno prenosila.

"Moram prihvatiti da me moja stranka i sugrađani više ne žele", dodao je, rekavši da je "uvijek bio discipliniran član ANC-a".

Nakon višetjednih pregovora i sastanaka, stranka na vlasti je u utorak zatražila ostavku predsjednika Zume koji je umiješan u korupcijske afere.

Budući da nije dobila njegov odgovor, stranka je u srijedu odlučila da će ga prisiliti na ostavku, najavivši već u četvrtak glasovanje o povjerenju, kojega ishod nije bio upitan.

"Morao sam odstupiti zbog glasovanja o povjerenju", obrazložio je predsjednik u svom govoru.

Vlast Jacoba Zume počela je slabjeti kad je u prosincu 2017. na dužnost dopredsjednika ANC-a izabran Cyril Ramaphosa koji je svoju kampanju usmjerio prema suzbijanju korupcije.

Po ustavu, Ramaphosa postaje privremeni predsjednik i parlament ga treba formalno izabrati u roku 30 dana.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke