Obavijesti

News

Komentari 1

'Kad bi netko 365 dana 24 sata stajao ispred zida odlagališta, ne bi primio nikakvo zračenje'

'Kad bi netko 365 dana 24 sata stajao ispred zida odlagališta, ne bi primio nikakvo zračenje'

Prema pisanju BiH medija, ministri iz RS-a prijetili su nedolaskom na sjednicu Vlade i Vijeća ministara BiH zbog nesuglasja oko nuklearnog optada uz BiH. Točka je ipak uvrštena na dnevni red, a Plenković umiruje

VIDEO

Nakon zajedničke sjednice Vlade i Vijeća ministara BiH u Zagrebu, premijer Andrej Plenković i predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto novinarima su otkrili kako su razgovarali o brojnim otvorenim pitanjima, pa tako i o zbrinjavanju nuklearnog i radioaktivnog otpada u Čerkezovcu na Trgovskoj gori, koje je jedno od opterećujućih za odnos dvije zemlje. Plenković umiruje i naglašava kako se radi o nisko i srednjem radioaktivnom otpadu iz nuklearne elektrane Krško.

- Prvo, riječ je o lokaciji na Banovini, na brdovitom i nenaseljenom području. Tamo bi se, prema planu, skladištio nisko i srednje radioaktivni otpad koji vrlo malo zrači - primjerice zaštitna odjeća, rukavice, krpe, materijali za čišćenje, obrađeni ostatci vode iz reaktora, filteri, smole...Ponavljam, Čerkezovac nije predviđen za skladištenje istrošenog nuklearnog goriva koji spada u visoko radioaktivne - kazao je dodavši kako je tehnologija koja bi se tamo koristila za zbrinjavanje otpada korištena u većini drugih zemalja koje imaju nuklearne elektrane.

Zajednička sjednica Vlade i ministara BiH: 'Veselimo se zajedničkom traženju rješenja'
Zajednička sjednica Vlade i ministara BiH: 'Veselimo se zajedničkom traženju rješenja'

- I nama nije poznato da je bilo gdje došlo do bilo kakvog incidenta ili nekog neočekivanog ispuštanja radioaktivne aktivnosti u okolinu. Odlagalište bi se izgradilo da ono bude seizmički otporno i onemogućila bi se bilo kakva kontaminacija podzemnih voda”. Otpad koji bi tamo bio je čvrst, nije u tekućem ni u plinovitom stanju pa ne može doći do rasipa - naveo je i naglasio kako bi Hrvatska, kao odgovorna članica EU, primijenila u izgradnji sve najviše standarde. 

Naime, oko ovog pitanja došlo je do nesuglasja s ministrima iz Republike Srpske, pisali su jučer navečer bosanskohercegovački mediji. Ta točka je naposljetku stavljena s još njih 30-ak na dnevni red sjednice. Plenković je još jednom na slikovit način dodatno umirivao javnost.

- Da odagnamo neke strahove - kad bi netko stajao 365 dana 24 sata ispred zida tog odlagališta, on ne bi primio nikakvo zračenje. Ono bi bilo manje nego što jedan putnik primi zračenja prilikom leta zrakoplovom. Nama nije u interesu ugroziti svoje stanovnike pa ni stanovnike susjedne zemlje - istaknuo je.

Na pitanje novinara televizije Republike Srpske zašto je, ako taj otpad nije toliko opasan, odlučeno da će se odlagati baš uz granicu s BiH, Plenković je poručio kako je odabir lokacije autonomna odluka naše Vlade. 

- Još jednom naglašavam, to odlagalište je upravo ovako kako sam kazao, niski i srednji radioaktivni otpad s najvišim sigurnosnim standardima, koji neće dovesti u ugrozu bilo koga, ni hrvatske građane, a kamoli naše prijatelje iz BiH - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.