News

Komentari 69

'Kad izdamo rješenje za rad doma, tu prestaje naša ovlast'

'Kad izdamo rješenje za rad doma, tu prestaje naša ovlast'

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kaže da se ne osjeća odgovornim za to što je u domu Zelena oaza u kojem je izgorjelo šestero ljudi, nitko nije kontrolirao rade li po propisima

Inspekcija je posljednji put u domu u Andraševcu, u kojem je izgorilo šest štićenika, bila prije sedam godina i zaključila da su poslušali njihove ranije zamjerke te su dali dozvolu za rad. U prošlogodišnjih 164 inspekcijska nadzora, pokazalo se da je u većini bilo nepravilnosti, a krapinsko-zagorski župan Željko Kolar za RTL je izjavio kako ne osjeća odgovornost za tragediju ističući da sustav jednostavno ne valja.

- Još jedanput bih izrazio sućut obiteljima stradalih u domu Zelena oaza. Prema informacijama koje imam, svi su napustili dom, njih devet je u Loboru, a njih 12 napustilo je dom u režiji obitelj - kazao je župan i osvrnuo se na nepravilnosti:

- Ovaj dom nije na ovoj adresi Dolinska 22, niti glavni niti pomoćni objekt, nisu imali dozvolu za rad. Shodno tome, nismo im izdali dozvole za početak rada. A kako je to moguće... To nije u našoj nadležnosti. Na temelju zahtjeva, formiram komisiju koja izlazi na teren i izašla je na adresu Dolinska 8 te je 2012. izdana dozvola za osam osoba. Iduće godine izdana je dozvola za proširenje kapaciteta, za još pet korisnika. Također su zadovoljeni uvjeti pa smo izdali papire. Samo za adresu Dolinska 8 i za 13 korisnika - pojašnjavao je župan.

Na konstataciju novinara da je riječ o malom području i da je netko morao obavijestiti da dom nema sve papire, odgovorio je: 

- Nije to tako malo područje, Krapinsko-zagorska županija ima 130.000 stanovnika, sedam gradova i 25 općina. U onom trenutku kad izdamo rješenje za rad, tu prestaje svaka naša ingerencija nad tim domom. U ovih sedam godina nitko nije znao da dom radi na ovaj način. Kad izdamo rješenje, oni moraju doći s njim i upisati se u Upisnik pružatelja usluga u Ministarstvu demogracije, obitelji, mladih i socijalne politike te nakon toga počinje rad - tvrdi župan Kolar koji ne osjeća odgovornost za ovu tragediju

- Ne osjećam se odgovornim. Ovdje možemo samo konstatirati da sustav ne radi, nije to prebacivanje odgovornosti jer mi izdajemo dozvole samo za ono za što postoje zahtjevi. Ne treba od ovoga raditi medijsku priču, tragedija je prevelika. Inspekcija ne može ući u dom za koji ne postoje prijave i to je ono što ne valja, sustav ne valja - nervozno ističe župan Kolar.

U objektu koji je izgorio nije bilo niti jednog djelatnika: 'Da je poziv stigao ranije, životi bi možda bili spašeni'​
Nije htio govoriti o odgovornosti, odnosno, koga smatra krivim za tragediju.

 - Možemo govoriti o odgovornosti voditeljici doma, koja je radila u prostorima koji nisu bili prijavljeni i bez dozvola za rad - zaključio je na kraju Željko Kolar te naglasio više puta da mu se ne stavljaju riječi u usta, iako su neke izjave bile pomalo nelogične s obzirom na to da odbacuje odgovornost u situaciji kad je njegova županija dodijelila dozvolu za rad spornom domu "Zelena oaza".

Najčitaniji članci