Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
36 komentara

'Kad je sazvao ročište, činilo se kao blagoslov. I onda ga nema'

Da je barem sudio kao što je igrao stolni tenis. Tu je majstor, ali u svojem poslu se nije iskazao, rekao nam je ugledni odvjetnik o sucu Mladenu Grantvergeru, koji se za nerad izvlači da je alergičan na računalo

Foto: PIxsell
36 komentara

Kolege suci s Općinskoga građanskog suda u Zagrebu, ali i odvjetnici stranaka s kojima smo razgovarali i kojima je sudio sudac Mladen Grantverger, koji se za nerad izvlačio da je alergičan na računalo, ispričali su nam svoja iskustva s njim.

- Neki od sudaca su nam rekli da ga rijetko viđaju i da znaju da je bio izmješten jer nije redovito dolazio na posao, ali nisu znali detalje o cijelom njegovu sukobu s predsjednicom, neispunjavanju norme i opravdanjima zašto ne koristi računalo. Svi su bili iznenađeni njegovim opravdanjima da nije ispunio normu zato što ne koristi računalo jer dobije alergiju kad je uz njega - kazao je jedan od odvjetnika.

POGLEDAJTE VIDEO

Sutkinja dodaje da je u jednom slučaju Grantverger pozvao i donio presudu na osnovi zakonskih odredbi koje su već prestale važiti. Nekoliko odvjetnika nam se žalilo na nesazivanje ročišta i onda odgode u zadnji tren.

NIJE ŠALA, TO JE NAŠE PRAVOSUĐE Luda isprika suca za nerad: "Alergičan sam na računalo"

- Jako, jako dugo smo čekali ročište. Sve stranke su bile složne i trebalo je ispraviti upis u zemljišnim knjigama. Ljudima je od toga ovisila investicija. Kad je sazvao ročište, činilo se to kao blagoslov! I onda mi svi dođemo ujutro, a on se ne pojavi - kaže nam odvjetnik dodavši kako bi kolega kojemu je dopao Grantverger radio sve da dobije nekog drugog jer bi sve trajalo unedogled.

- Eh, da je barem sudio kao što je igrao stolni tenis. Tu je majstor, ali u svojem poslu se nije, blago rečeno, iskazao - kaže nam taj ugledni odvjetnik.

Alergičan na računalo

Podsjećamo, sudac Mladen Grantverger s Općinskog suda u Zagrebu, kako je 24sata prvi objavio, nije ispunio niti pola propisane norme, ne koristi računalni sustav i za to ima nevjerojatna opravdanja. Kaže da svaki put kad radi na računalu dobije alergiju.

Opravdavao se tako pred Državnim sudbenim vijećem. I dalje radi za plaću od minimalno 11.000 kuna.

Borio se do zadnje pravne mogućnosti protiv odluke da mu se na tri mjeseca smanji plaća jer ne radi svoj posao. Njegova obrana, ali i argumenti predsjednice suda koja ga je kaznila izloženi su u odluci Ustavnog suda.

Kad se pročita cijeli predmet, čovjek ne zna bi li plakao ili se smijao. Sudac je radio manje od pola propisane minimalne norme, a onda mu je i petina odluka pala po žalbama. Sudac Grantverger ne koristi se računalom i zajedničkim informatičkim sustavom, a na bolovanju je bio 71 od 220 radnih dana. Ali tvrdi kako nije kriv nizašto od navedenog. Nego za sve ima opravdanje.

Nisu mu povjerovali ni DSV ni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, pa u konačnici ni Ustavni sud. Kazna: tri mjeseca će primati za trećinu manju plaću. Kako je plaća suca poput njega, s 30-ak godina staža, minimalno 11.000 kuna, to znači mjesečnu suspenziju od 3666 kuna. Ali je posao zadržao. Sad radi na istom sudu, ali na ovrhama.

Kako se ovrhe digitaliziraju i to je jedna od reformi u koje puno nade polaže ministar Dražen Bošnjaković, pitanje je koliko će sudac Grantverger ispunjavati norme ako dobije plikove na rukama kad radi na računalu.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message