Obavijesti

News

Komentari 8

'Kad korona prođe, više neće imati tko voziti djecu i putnike'

'Kad korona prođe, više neće imati tko voziti djecu i putnike'
1

Prijevoznici koji su autobusima spajali gradove, županije, vozili đake u školu, kažu da će se teško oporaviti od zabrane prijevoza, a Vladine mjere neće im pomoći. Otkazi su već krenuli, uskoro će i stečajevi....

VIDEO

Privatni autobusni prijevoznici koji su održavali linije među gradovima, županijama i organizirali putovanja bili su među prvima pogođenim krizom. Broj putnika je ionako u zadnja četiri tjedna drastično pao. Zabrana prijevoza od 30 dana za mnoge će značiti ključ u bravu, a ugroženo je oko 10.000 radnih mjesta. Jer osim vozača, tu su ostali zaposleni u administraciji, u korisničkim centrima, čistačice, osoblje na kolodvoru.
 
Da je stanje više nego teško, potvrđuju nam i poslodavci i sindikati.
 
- Jednostavno je. Kada ovo prođe, neće više tko voziti djecu u školu, spajati gradove i osigurati prijevoz do ruralnih sredina. Vlada nije ispoštovala niti zakonsku odredbu da s privatnim prijevoznicima ugovori javnu uslugu. I onako smo bili u problemima, a zatvaranje prijevoza je udar koji većina neće izdržati. Samo je još slamka spasa da se ugovori javna usluga. Bez toga nećemo imati više razloga postojati -kaže Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika. 
 
Javna usluga bi značila da su oni plaćeni za obavljati taj prijevoz bez obzira na broj putnika i broj prodanih karata, slično kao ZET, drugi gradski prijevoznici i HŽ. Meštrović ističe da linije nisu bile po broju prodanih karata profitabilne nakon velikog pada broja putnika zbog virusa, ali su vozili kako bi održali nesmetan prijevoz. 
 
Meštrović ističe da su otkazi već krenuli, a bit će ih sigurno i još. Mjere koje je vlada najavila kao pomoć, od 3250 kuna po radniku, pa do odgode plaćanja poreza na dohodak i doprinosa uopće ne vidi kao opciju koja bi mogla zaustaviti taj scenarij.
 
- Plaće ne možemo isplatiti kada nema ni prodaje karata. A tu je niz drugih davanja, od leasinga, kredita, autoosiguranja, pa do parafiskalnih nameta poput naknada HRT-u i ZAMP-u koje nisu odgođene. Ako sve tako ostane, i ja ću morati proglasiti stečaj. 25 godina rada i ulaganja jedne obitelji nestaje – kaže Meštrović koji je vlasnik obiteljske tvrtke Meštrović prijevoz.
 
Razgovarali su i s ministrom Olegom Butkovićem, ali nema nikakva rješenja. I novac koji država daje za subvencije za prijevoz učenika se isplaćuje đacima, ne direktno njima, kaže Meštrović. Država dosad, primjerice, za vrijeme štrajka učitelja, kada škole nije bilo, nije plaćala te subvencije.
 
Čelnik Sindikata prometa i veza Stjepan Lisičak potvrđuje da situacija nije bila nikada teža.
- Val otkaza još nije krenuo kod velikih prijevoznika, ali i oni su izuzetno pogođeni. Manji neće preživjeti i svakodnevno nam stižu informacije o otkazima. Nadam se rješenju na sastanku sljedeći tjedan – kaže Lisiček
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...