Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
10 komentara

Kad si među kozama, onda se ponašaj kao da si i ti koza...

Afrički noj zvan Koza izlegao se prije 18 godina. Na imanju obitelji Geci u Grbaševcu kraj Koprivnice druži se samo s kozama. No vrlo je nepovjerljiv prema strancima i voli ‘čvaknuti’ prste

Foto: Željko Rukavina/24sata
10 komentara

Kad je suprug donio nojeva jaja, nisam bila oduševljena. Ubrzo su se izlegla četiri nojeva pilića i jedno smo zadržali. Kako se bavimo kozarstvom i imamo stado od 50 koza, ženku noja pustili smo da živi s kozama. Ljudi ne kažu bez razloga s kim si, takav si.

Evo, sad nakon 18 godina naš noj je prava koza po ponašanju, govori nam Verica Geci, vlasnica OPG-a iz Grbaševca kraj Koprivnice.

A Koza, kako je ime noju, zaista je neobičan ljubimac. Kad suprug Damir stado koza izvodi na pašu, s njima obavezno ide i noj koji pase i jede istu hranu kao i one. No za razliku od pravih koza, noj Koza je malo agresivniji od ostatka stada.

- Nemojte sami ulaziti u njihov ograđeni prostor jer bi vas Koza mogla čvaknuti kljunom. Da moja Koza vidi noja, vjerojatno bi ga se preplašila jer je naučena samo na stado koza s kojima obitava i druži se već godinama - pripovijeda simpatična Verica.

Noj se u inkubatoru izlegao prije 18 godina, a od prvih dana života druži se i živi s kozama. Danas se ponaša kao i one.

- Radi se o afričkom noju koji je sad punoljetan. Životni vijek mu je poput ljudskog, a teži kao odrastao čovjek. Koza je prava atrakcija na našem imanju i milina ju je gledati, posebice kad se izlegu kozlići. Koza ih instinktivno pokriva krilima i štiti - priča Verica dok joj Koza dolazi na poziv. Jedina razlika u ponašanju noja i koza je ta što noj Koza obožava vodu. Kad pada kiša, koze bježe glavom bez obzira, dok Koza pruža vrat prema nebu. Dok je Verica polijeva kantom vode, noj veselo trese glavom i repom. Kozi nedostaje kalcija pa, kaže Verica, sad rjeđe nosi jaja.

- Počet ću u Kozinu prehranu ubacivati kalcij. Prije je češće nesla jaja, a jedno njezino jaje je kao 18 kokošjih i teži oko kilogram. Od njezinih jaja ispadne dobra kajgana za veliko društvo. Kozu smeta lavež pasa i pucnjava iz vatrenog oružja, posebice tijekom božićnih blagdana. Noj vam je i kokošje pameti, pa se često zatrči, sruši žičanu ogradu i odluta po selu. Ali susjedi je znaju i odmah dojave da noj luta po cesti. Znate, za razliku od pravih koza, ne zna prepoznati dvorište iz kojeg je odlutala - pripovijeda Verica. Nakon što Kozina jaja pripremi za jelo, Verica ispuše preostali sadržaj i stavlja ga kao ukras na bor.

- Često susjedovoj djeci poklonim jaja kad ih ispušem, kako bi i oni za Uskrs mogli imati pravi ukras. I uzimaju ih s velikim oduševljenjem - povjerila nam je Verica.

Nojevi su zahvalni za uzgajanje jer im ne smetaju ni snijeg ni niske temperature. Osim biljne hrane jedu i insekte, male sisavce, guštere, a povremeno kradu i ptičja jaja. Vole travu, sjemenje i bobice, a meso i koža su im cijenjeni.     

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message