News

Komentari 43

Kadirov opet prijeti: Doći će do ofenzive. Ne samo na Mariupolj

Kadirov opet prijeti: Doći će do ofenzive. Ne samo na Mariupolj

Jamčim vam: nećemo se povući ni jedan korak, prijeti čelnik Čečenije koji je nekad bio protivnik, a danas je sklon Vladimiru Putinu. Ukrajinci očekuju nastavak ruske ofenzive na istoku

Ramzan Kadirov (45), moćni čelnik Čečenije, rekao je rano u ponedjeljak da će doći do ofenzive ruske vojske ne samo na opkoljeni grad Mariupolj već i na Kijev i druge ukrajinske gradove.

- Doći će do ofenzive... ne samo na Mariupolj, nego i na druga mjesta, gradove i sela - rekao je Kadirov u videoporuci postavljenoj na Telegram.

- Luhansk i Doneck: prvo ćemo ih u potpunosti osloboditi, a zatim zauzeti Kijev i sve druge gradove.

Kadirov kaže da nema sumnje oko Kijeva.

- Jamčim vam: nećemo se povući ni jedan korak - rekao je Kadirov.

Njega su SAD i EU višekratno optužili za kršenje ljudskih prava, što on niječe.

Moskva je vodila dva rata sa separatistima u Čečeniji, većinski muslimanskoj regiji u južnoj Rusiji. Ali od tada je u regiju uložila ogromne svote novca kako bi je obnovila i dala Kadirovu veliku autonomiju.

Tko je Ramzan Kadirov?

Ramzan Kadirov Putninov je bliski suradnik, vođa ruske republike Čečenije, koji je optužen za teške povrede humanitarnog prava u njegovoj kavkaskoj republici.

Vlada u Čečeniji željeznom rukom. Odan je Kremlju, a vodi paravojnu miliciju 'kadirovce', koji su optuženi za brojne zločine u Čečeniji. Na početku ruske ofenzive društvenim mrežama su kružile fotografije na kojima se vidi trg u Groznom, čečenskome glavnom gradu, koji se crni od vojnika koji su tvrdili da su na odlasku u Ukrajinu.

Na početku ruske invazije obratio se Putinu.

- Bit će brzo, efikasno, druže predsjedniče. Samo izdaj naredbu - bila je Ramzanova poruka Putinu.

Na vlast u Čečeniji došao je 2004. godine, nakon pogibije prethodnog vođe, njegovog oca Ahmeda. Njegov otac je ubijen u atentatu automobilom bombom 2004., nakon manje od godinu dana predsjednikovanja. I otac i sin bili su žestoki borci u Prvom čečenskom ratu od 1994. do 1996. u kojem su se pobunjenici borili za neovisnost Čečenije.

Međutim, s izbijanjem Drugog čečenskog rata od 1999. do 2000., otac i sin promijenili su stranu.

Prvi rat su, naime, pobunjenici pokrenuli prvenstveno na nacionalističkim temeljima, dok je drugi izbio kao pobuna džihadista koji su se vremenom izrodili i u ISIL-u sklone terorističke skupine. Otac i sin Kadirov zato su odjednom postali saveznici Moskve.

Osim što mu priznaju da je uvelike suzbio islamističku pobunu, Kadirova danas mnogi optužuju da se nije zaustavio samo na borbi protiv terorizma i islamističkog ekstremizma, nego da provodi "tiraniju nalik srednjovjekovnoj".

Ono što je nesporno jest da je javno branio ubojstva iz časti, da je tvrdio da su žene vlasništvo muškaraca, odobravao je poligamiju, otvoreno prijetio ruskim opozicijskim političarima...

>> Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje. <<