Obavijesti

News

Komentari 205

Kakav pad Vlade? Kako je premijera Plenkovića još jedna kataklizma vratila iz mrtvih

Kakav pad Vlade? Kako je premijera Plenkovića još jedna kataklizma vratila iz mrtvih

Još jučer, tražio se pad Vlade i prijevremeni izbori zbog hapšenja ministara. Danas, Plenković okuplja opoziciju u pomoći Ukrajini. Katastrofe i elementarne nepogode učvršćivale su Plenkovićevu Vladu.

VIDEO

U američkom satiričkom filmu "Predsjedničke laži" iz 1997. godine savjetnici Bijele kuće izmislili su rat u Albaniji ("Zašto Albanija?". "A zašto ne?") kako bi skrenuli pozornost s privatnog skandala američkog predsjednika.

POGLEDAJTE VIDEO: UŽIVO O RATU UKRAJINA RUSIJA

Andrej Plenković, naravno, nije izmislio rat u Ukrajini, ali mu je invazija Rusije i atmosfera Trećeg svjetskog rata pomogla da preko noći skrene pažnju s možda najveće krize njegova drugog mandata.

Još do jučer opozicija je u Hrvatskom saboru skupljala potpise za izglasavanje nepovjerenja HDZ-ovoj Vladi nakon što je jedan ministar završio u zatvoru, a drugi bi tamo trebao završiti, govorilo se o prijevremenim izborima, čak su se i koalicijski partneri uzjogunili i počeli prkositi premijeru Plenkoviću, a zakuhalo je i u eutanaziranom HDZ-u.

A evo, jutros je Plenković pozvao predsjednike saborskih klubova na sastanak povodom ukrajinske krize.

Umjesto da Vlada padne, ona je učvrstila svoj mandat.

Podrška umjesto rušenja

Umjesto da se Vlada bori za svoj opstanak pod pritiskom opozicije, javnosti i građana, ona traži podršku i solidarnost u svjetlu ruske agresije s još neslućenim posljedicama.

Tko će sad rušiti Vladu kad čekamo da nam atomska bomba sleti u dvorište?

I to je zapravo storija Plenkovićeve šestogodišnje vladavine.

Koliko god se njegova Vlada suočavala s najvećim katastrofama - ekonomskim udarima, elementarnim nepogodama, globalnim pandemijama, svjetskim ratovima - toliko je svaka kriza na određeni način spašavala ili ojačavala Plenkovića.

Jer su sve korupcijske afere i ministarski skandali padali u drugi plan pred većim iskušenjima i opasnostima.

HDZ spašavao Agrokor

Kad je pukao Agrokor, odnosno kad su ga Rusi srušili, Plenkovićeva vlada našla se u aferama s Martinom Dalić i grupom Borg koja je dotaknula i Plenkovića, ali se Vlada ipak nametnula kao jedina opcija spasa pred gospodarskom kataklizmom. HDZ je navodno spašavao Agrokor. 

Kako on to najbolje zna.

Rafalne ministarske afere, bujajuća korupcija, poslovična nesposobnost i pokvarenost HDZ-a padale su u drugi plan i pred epidemijom Covida 19, gdje se Vlada postavila u ulogu spasitelja (pa i "pobjednika"), što je Plenković donijelo i uvjerljivu pobjedu na prošlim parlamentarnim izborima.

Strah i nesigurnost

U dva razorna potresa, u Zagrebu i na Baniji, Plenkovićeva vlada također u postavila u ulogu onoga tko nudi pomoć, garantira sigurnost, pruža ruku spasa. Premda se obnova, naročito na Baniji, pretvorila u novu vrstu katastrofe, Plenković se i dalje suvereno drži u sedlu.

Strah i nesigurnost tjerali su vodu na mlin Plenkoviću.

Ili kao što je glasila jedna od parola iz spomenutog filma "Predsjedničke laži", "nitko ne mijenja konja na pola rijeke". Pogotovo ako se ona pretvara u bujicu.

I tako smo sada došli do Ukrajine.

Vidi Putina, a ne Horvata!

Prije tjedan dana Plenković je nervozno poručio da mu hapšenje Darka Horvata kvari dobar tjedan u kojem je on izborio produljenje roka za korištenje EU fondova za obnovu nakon potresa. Sada mu je napad Rusije na Ukrajini "popravio" loš tjedan u kojem je prvi puta u povijesti aktivni ministar završio iza rešetaka, a potpredsjednik Vlade Boris Milošević ostao u Vladi kako bi se branio od optužbi za korupciju.

Kad su sve oči uperene prema Vladimiru Putinu i njegovu prstu na nuklearnom okidaču, koga više briga za Horvata i Miloševića?

Plenković još nije imenovao novog čovjeka na čelo možda najvažnijeg ministarstva, onog za obnovu, i to nakon što su koalicijski partneri odbili bezveznog Stjepana Čuraja. Ali to je sad manji problem od ruske agresije, izbjegličke krize, Putinovih prijetnji, ekonomskog sloma.

Pazi rat!

I koliko god je Plenković, poput niti jednog premijera od Domovinskog rata, bio suočen sa stvarnim katastrofama i antologijskim kataklizmama, toliko su one uspjele stabilizirati njegovu Vladu, odnosno skretale su pozornost s načina i metoda njegove vladavine.

U atmosferi nesigurnosti Plenković može prodavati priču o tome da on jedini jamči sigurnost.

Pa je tako jutro objavio da je Vlada, "nakon konsenzualno usvojene Deklaracije o Ukrajini u Hrvatskom saboru", čelnicima parlamentarne oporbe predstavio mjere pomoći i solidarnosti s Ukrajinom.

Ministri su uhićeni, drugi čekaju na uhićenje, korupcija razara državu, zaboravlja se da je iza Plenkovićeve "pobjede" nad pandemijom ostalo 15 tisuća umrlih i da je Zagreb još u ruševinama, a Banija u kontejnerima, jer Plenković sada vodi akciju pomoći Ukrajini.

Realno, Plenković se može smatrati najvećim premijerskim "baksuzom", imajući na vidu koje su ga sve kataklizme snašne na vlasti. Međutim, sve te kataklizme pokrile su njegovu korupcijsku i nekompetentnu vladavinu. 

Andreja Plenkovića svaka katastrofa vraća iz mrtvih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 205
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.