News

Komentari 78

Kako će izgledati uvođenje eura u Hrvatskoj? Prva dva tjedna koristit će se obje valute

Kako će izgledati uvođenje eura u Hrvatskoj? Prva dva tjedna koristit će se obje valute

Na dan kada se kao službena valuta uvede euro proizvest će se dovoljno kovanica da se podmire sve potrebe građana i poslovnih subjekata, a jedno vrijeme paralelno će se koristiti i kuna i euro

Bliži se trenutak kada će Hrvatska uvesti euro kao valutu, a prije nekoliko dana odabrani su i motivi koji će se naći na hrvatskim kovanicama eura. Odabrane su kuna, šahovnica, geografska karta Hrvatske, glagoljica te Nikola Tesla.

Hrvatska bi euro trebala uvesti 1. siječnja 2023. godine, a prije toga potrebne su određene pripreme. Kovanice eura s hrvatskom nacionalnom stranom izrađivat će se u Hrvatskom novčarskom zavodu, potvrdili su to za Net.hr iz HNB-a.

- Izrada optjecajnoga kovanog novca eura s hrvatskom nacionalnom stranom može započeti najranije šest mjeseci prije dana uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća EU-a da Hrvatska uvodi euro - rekli su iz HNB-a.

Na dan kada se kao službena valuta uvede euro proizvest će se dovoljno kovanica da se podmire sve potrebe građana i poslovnih subjekata, a jedno vrijeme paralelno će se koristiti i kuna i euro.

- Tijekom prva dva tjedna od dana uvođenja eura u optjecaju će se istodobno nalaziti kune i euri, a trgovci bi ostatak novca kupcima trebali vraćati isključivo u eurima - objašnjavaju iz HNB-a i dodaju kako će nakon isteka tog perioda euro biti jedino zakonsko sredstvo plaćanja.

Novac će se bez naknada moći zamijeniti unutar prvih 6 mjeseci, ali čak i nakon isteka tog roka novac vam neće propasti. Fina i Hrvatska pošta će nakon tog razdoblja u narednih 6 mjeseci mijenjati kune, ali uz određene naknade.