Obavijesti

News

Komentari 158

Kako je Vaso dizao milijunske kredite pa ih brzinski vraćao

Kako je Vaso dizao milijunske kredite pa ih brzinski vraćao
1

Uvid u financijsku situaciju Milijana Brkića odaje nevjerojatne iznose i količine kredita koje je Brkić munjevitom brzinom vraćao te neobjašnjivo uspješne poteze na burzi, otkriva Index

VIDEO

Financijska situacija Milijana Brkića, odnosno njegovo naglo bogaćenje u periodu od 2005. do 2012. godine postalo je sumnjivo i Poreznoj upravi, koja je 2014. godine istraživala njegove financije. U izvještaju koji su napravili o njemu i njegovim prihodima ima vrlo zanimljivih i sumnjivih transakcija, ekskluzivno saznaje Index.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:35

Na samom početku izvješća stoji kako Brkić ima ušteđevinu od pola milijuna kuna, koju je imao još 2005. godine. Na pitanje kako je uspio uštedjeti toliki novac, Brkić je odgovorio: Pa to su darovi sa svadbe, pokloni roditelja i rodbine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U 2005. godini, kada je kod sebe imao pola milijuna kuna ušteđevine u gotovini, radio je kao vozač za Polikliniku Svjetlost. Njegov honorar je navodno bio oko 5 tisuća kuna

Milijunski krediti

No, stvari postaju još zanimljivije. 

Pema podacima u izvješću, Brkić je 2006. godine radio kao činovnik u SOA-i i primao plaću od oko 9 tisuća kuna. Zatim je od Karlovačke banke uzeo kredit od milijun kuna. Dan kasnije, 31. svibnja 2006. godine, s novcem od kredita Brkić je kupio dionice Plive u vrijednosti 1.016.600 kuna. Toga dana vrijedila je 596 kuna.

Sad se vidi zašto je Brkić zvao 'institucije da rade svoj posao'
Sad se vidi zašto je Brkić zvao 'institucije da rade svoj posao'

Nešto više od mjesec dana kasnije, točnije 6. srpnja te iste dionice prodaje za iznos od 1.283.032 kune. Dionica je tog dana bila na razini od 768 kuna. Uz malo jednostavne matematike, dolazimo do podatka da je Brkić u mjesec dana burzovnog mešetarenja zaradio 266.432 kune

Ogroman rizik ili nešto drugo?

Ako je Brkić, koji je u to vrijeme bio zamjenik načelnika odjela SOA-e za unutarnju kontrolu znao da treba toliko riskirati i sve uložiti u dionice Plive ostaje pitanje, kao i kako je mogao dobiti tako veliki kredit.

Ostaje pitanje koliko je Brkić u to vrijeme bio upoznat s planovima oko prodaje Plive. Na vrtoglavom rastu dionica mnogi su zaradili, a sada se zna da je među njima i čovjek koji je imao pristup povjerljivim informacijama i bio blizak sa Sanaderom, koji je dogovarao prodaju Plive.

No dionice Plive nisu jedini Brkićev izlet na burzu. Brkić, točnije njegova supruga, kupila je za pola milijuna kuna dionice privatne brokerske tvrtke. Ta će ta tvrtka, ubrzo nakon toga biti pripojena - Karlovačkoj banci. 

Brkićeve financije, sumnjive pozajmice, bile su predmet izvida USKOK-a koji je od Porezne uprave 2014. godine zatražio provjeru porijekla imovine Milijana Brkića i njegove tadašnje supruge Karmen. Naime, Brkićeva imovinska kartica otkrila je nesrazmjer primanja tadašnjeg zastupnika HDZ-a s nevjerojatnim ratama po više kredita. 

Nobilo uvjeren kako su svi sve znali: Štitili su Milijana Brkića
Nobilo uvjeren kako su svi sve znali: Štitili su Milijana Brkića

Gotovo da im nakon otplate kredita ništa nije ostajalo za život. 

Prvi gotovinski kredit Brkići su podigli 2003. godine od 85 tisuća kuna kod Erste banke. Nakon toga sumnjive kredite podižu u Karlovačkoj banci.

Nevjerojatne kreditne kombinacije

Prvi kredit iznosio je 882 tisuće kuna i podignut je u ožujku 2006. godine. Brkići su 2006. godine imali zajedno oko 11 tisuća kuna primanja mjesečno te stan od 80 kvadrata koji će biti prodan 2010. godine. Datum isteka tog kredita trebao je biti u travnju 2031. godine, no Brkić ga je isplatio već sljedeće godine. Točnije u studenom 2007. godine.

Još dok je taj kredit bio aktivan, u 2006. godini, znači samo dva mjeseca kasnije, od Karlovačke banke uzet će još jedan kredit i to od 998.000 kuna kojim je Brkić kupio dionice Plive.

Još nevjerojatnije, kredit u tom iznosu uzet je s rokom otplate u tri mjeseca, a vraćen je 7. srpnja, odnosno nakon što je dan prije zaradio na dionicama Plive.

Kako je službenik SOA mogao dobiti dva kredita u tako velikim iznosima u samo dva mjeseca ostaje veliko pitanje na koje nije htjela 2014. odgovarati ni Porezna uprava, a ni USKOK koji je od Porezne uprave zatražio provjeru Brkićeve imovine. No, poreznici su na kraju utvrdili kako u Brkićevom nevjerojatnom bogaćenju nema ništa sporno.

U rujnu 2007. godine, dok je otplaćivao kredit Karlovačke banke iz ožujka 2006. godine, težak 882 tisuće kuna, Milijan Brkić opet podiže kredit, a ovog puta kod Štedbanke za iznos od 114 tisuća kuna za kupnju vrijednosnih papira koji je otplaćen 2010. godine.

Peti kredit koje u studenom 2007. godine podignula supruga Karmen od 4,1 milijun kuna, u svrhu kupnje stambenog prostora i to gotovinskom isplatom.

Milijan Brkić tvrdi: Već sam dao svoj iskaz u DORH-u...
Milijan Brkić tvrdi: Već sam dao svoj iskaz u DORH-u...

Šesti kredit podignut je kod Privredne banke u travnju 2008. godine u vrijednosti od 1,4 milijuna kuna. Opet je riječ o stambenom kreditu, a godišnje su Brkići za taj kredit otplaćivali oko 65 tisuća kuna, odnosno rata je iznosila oko 740 eura mjesečno.

Sedmi kredit Brkić podiže u studenom 2009. godini kod Štedbanke i to u visini od 44.645 kuna. U 2010. godini izdvojio je za rate tog kredita 11.554 kuna.

U 2011. godini, što je Brkićeva posljednja godina u MUP-u primao je prosječni mjesečni neto iznos od 24.393 kuna. Kao zastupnik, u 2012. godine primao je 17.338 kuna mjesečno. Zašto je dizao tolike kredite, kako ih je uopće dobivao i kako ih je vraćao zasad ostaje nepoznanica.

Posuđivao i od brata Joze. Kako - nije baš jasno

Osim kredita, Brkić je novac posuđivao na raznim stranama. Tako mu je Ante Gašpar posudio u rujnu 2007. godine 571.350 kuna na rok od dvije godine za kupnju dionica Karlovačke banke. Prema zabilješci Brkić do 2014. godine nije vratio tu pozajmicu, a taj podatak i dalje stoji i u aktualnoj imovinskoj kartici potpredsjednika Sabora Milijana Brkića.

No, 2007. godine Karmen Brkić, supruga Milijana Brkića, kupila vrijednosnice brokerske tvrtke Era Kapital u vrijednosti od pola milijuna kuna! Osnivač Era Kapitala je - Ante Gašpar, piše Index. 

Era Kapitalu Hanfa je 2009. godine oduzela dozvolu za rad i to na njihov vlastiti zahtjev jer se spojila s Karlovačkom bankom. Čini se da i to pokazuje vezu Karlovačke banke i obitelji Brkić.

Istraga protiv Brkića: Sudac nije ispitao ključnog svjedoka?
Istraga protiv Brkića: Sudac nije ispitao ključnog svjedoka?

Nadalje, u studenom 2010. godine, kako bi opravdao svoja financijska sredstva, Milijan je tvrdio kako je posudio novac od brata Joze i to 250 tisuća kuna. U travnju 2011. godini opet posuđuje od brata Joza i to milijun kuna u gotovini na rok od pet godina.

Ono što upada u oči je činjenica da je Brkić poreznicima dao ugovore o zajmu s bratom koji je tada bio Australiji. No, nije dao dokaze, odnosno oni prezentirani u spisu da je novac zaista i uplaćen. Naime, Milijan Brkić tvrdio je poreznicima da je njegov brat iz Australije, a Joze je tada živio u predgrađu Sydneya, u Edensor Parku, novac dao na ruke, odnosno u gotovini. Kako je Joze iz Australije, prebacio Milijanu prvo 250 tisuća, a onda i milijun kuna u gotovini, nije poznato iz spisa Porezne uprave.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 158
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS