Obavijesti

News

Komentari 531

'Kakvo Povjerenstvo? Za ploču u Jasenovcu treba šarafciger'

'Kakvo Povjerenstvo? Za ploču u Jasenovcu treba šarafciger'
1

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspravljao o postupanju prema spomen ploči s pozdravom „Za dom spremni“ u blizini koncentracijskog logora u Jasenovcu

VIDEO

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u utorak je raspravljao o postupanju prema spomen ploči s pozdravom „Za dom spremni“ u blizini koncentracijskog logora u Jasenovcu. Raspravu o toj temi zatražili su SDP- ovi članovi Odbora. Nakon gotovo tri sata rasprave, nikakav zaključak nije donesen te će se sjednica nastaviti sutra. Jedan dio sjednice bio je otvoren za javnost, a onda su novinari morali napustiti sjednicu. 

SDP je zatražio od Odbora da pozove Vladu da ukloni ploču iz Jasenovca te da se postavi nova bez ustaških obilježja čije bi se postavljanje financiralo iz proračuna. 

- Sve ono što tražimo već je provedeno 2004., izgovore ne moramo slušati. Tadašnja Vlada zadužila je Ministarstvo pravosuđa i kulture da pripremi izmjene Zakona o spomenicima i da u u zakonima uredi veličanje totalitarnih ideologija- rekao je SDP- ov Arsen Bauk podsjetivši da su za vrijeme bivšeg premijera Ive Sanadera uklonjene ploče Juri Francetiću i Mili Budaku. 

HDZ- ovi zastupnici smatraju da ne postoji zakonski okvir prema kojem bi se ovo pitanje trebalo rješavati. HDZ- ov Gordan Jandroković istaknuo je kako bi se temama hrvatske prošlosti trebali baviti sociolozi i pravnici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To se pitanje mora riješiti zakonski i institucionalno, sukladno stavu Vlade, tj osnivanjem Povjerenstva. S obzirom na težinu problematike i činjenicu da se vode žučne i emotivne rasprave, hrvatsku prošlost povezanu s totalitarizmom, bilo bi dobro da to maknemo iz rasprava u političkom životu i da se time bave pravnici i sociolozi - rekao je Jandroković. 

HNS-ova Vesnu Pusić pita se za što bi se osnovalo Povjerenstvo. Po tom pitanju, smatra, potreban je samo šarafciger.

- Ova inicijativa ne treba stručnjake da se odluči o čemu se ovdje radi. Povjerenstvo za što? Ne treba nikakvo Povjerenstvo, već šarafciger, odvijač - poručila je Pusić.

SDSS- ov Milorad Pupovac naglasio je kako posao Odbora nije da podržava Vladu kao niti da nešto nalaže Vladi, a također je istaknuo kako okvir za postupanje prema postavljanju ploče u Jasenovcu već postoji. Nitko ne želi skrnaviti stradanje dijela HOS- a, kaže, ali smatra kako se rasprava u tom smislu treba razgraničiti.

-  Ustavnopravne činjenice su sljedeće: da je Republika Hrvatska definirana kao sljednica antifašističkog pokreta u Drugom svjetskom ratu. Antifašistički pokret i ZAVNOH su bili u žestokoj opoziciji s NDH i njezinim znamenjem, kao i pozdravom „Za dom spremni“ - rekao je Pupovac dodavši kako nisu svi totalitarizmi bili i zločinački već nedomkratski.

Podsjetio je na odluku Ustavnog suda iz svibnja 2016. kojom je odbijena tužba Josipa Miljka (HČSP) zbog pozdrava „Za dom spremni“ čime je Ustavni sud, smatra Pupovac, dao pretpostavke za tumačenje sličnih slučajeva.

SDP-ov Peđa Grbin bio je šokiran stajalištem da o ovoj temi, svinjariji kako je rekao, ne treba rasprava. Za rješavanje pitanja sporne ploče, smatra, ne treba definiranje nikakvog zakonskog okvira. Ne radi se o bilo kojem mjestu, kaže, nego o Jasenovcu.

- NDH je bila zločinačka tvorevina i ta poruka proizlazi iz Ustava Republike Hrvatske i to je integrirano u sudsku praksu. Šokira to što se u Jasenovcu netko drznuo napraviti ovo što je napravio, a isto tako me šokira i stav da se rasprava o ovoj, u nedostatku bolje riječi, svinjariji ne bi trebala održavati jer time ne pridonosimo ekonomskom napretku Hrvatske - rekao je Grbin.

HDZ- ov Branko Bačić naglasio je kako SDP- ove zaključke ne bi trebalo prihvatiti jer bi time naložili Vladi pravno postupanje. 

- Ako smo pravna država, taj postupak mora biti oslonjen na zakon ili zakonski akt. Što se tiče odluke Ustavnog suda, njome nije utvrđeno da je taj pozdrav zabranjen i sudska praksa je zapravo neujednačena. Udruga koja je postavila ovu ploču registrirana je - ustvrdio je Bačić i prozvao bivšeg ministra uprave SDP- ova Arsena Bauka da je imao priliku riješiti ove stvari.

Istaknuo je kako ne označava totalitarni režim samo pozdrav „Za dom spremni.“ 

- Ima puno spomenika koji vrijeđaju osjećaje branitelja i građana, ali nisam primijetio da je SDP išao na uklanjanje tih spomenika, primjerice u Vukovaru - rekao je Bačić.

Smisao ove rasprave, odgovorila je Pusić, nije sustavno rješavanje odnosa prema totalitarnim režimima nego pitanje ploče u Jasenovcu. 

Predsjednik Odbora, Mostov Robert Podolnjak istaknuo je kako prema podacima Ministarstva uprave postoji osam udruga dragovoljaca koje u svom statutu i pečatu koriste „Za dom spremni.“  

- Punih 18 godina niti jedna Vlada, niti jedno ministarstvo nije napravilo ništa da te sporne pozdrave ukloni iz statuta tih udruga- rekao je Podolnjak.

Pozvao je HDZ i SDP na konsenzus oko tog pitanja te predložio da se zaključak donese bez novinara. 

Zaključak ipak nije donesen te će se sjednica nastaviti sutra.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 531
VIDEO

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Manolićeva kći za 24sata: Triput me stisnuo za ruku. Tako smo se pozdravili. Samo je zaspao...

Pokazao mi je rukom da priđem krevetu, primio me za ruku i tri puta stisnuo. Tako smo se pozdravili, rekla je za 24sata Manolićeva kći Zrnka

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije
UMRO JE JOŽA MANOLIĆ

Planirao je atentat na Pavelića, preživio je ratove i pandemije

Kad se on rodio, u svijetu su se pojavili prvi radio aparati. Bilo je to vrijeme nijemog filma, Tesla je imao tad samo 66 godina, a internet, televizija i slične stvari postojale su samo u njegovoj glavi...
Umro je Josip Manolić (104)
NAJDUGOVJEČNIJI POLITIČAR

Umro je Josip Manolić (104)

Preminuo je Josip Manolić, jedan od najdugovječnijih hrvatskih političara. Bio je drugi predsjednik Vlade Republike Hrvatske i bivš visokopozicionirani pripadnik UDBA-e