Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kalmetina afera: Sud potvrdio optužnicu u slučaju 'Remorker'

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu iz trećeg puta potvrdilo je optužnicu protiv Božidara Kalmete i ostalih u predmetu 'HAC/Remorker'

Dino stanin/PIXSELL
Foto: Dino stanin/PIXSELL
117 komentara

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu iz trećeg puta potvrdilo je optužnicu protiv bivšeg HDZ-ovog ministra mora i zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete i ostalih u HAC-ovom kraku afere Remorker.

Podsjetimo, Kalmeta nije došao na ročište zakazano za 9.30 sati, što po zakonu nije ni obvezan, a njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović kazao je da danas očekuje odluku optužnog vijeća koje optužnicu može potvrditi odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu. Sutkinja Tanja Pavelin Borzić novu je sjednicu optužnog vijeća zakazala za 10. studenoga nakon što je Vrhovni sud potvrdio raniju odluku Županijskg suda koji je odbio izdvojiti dokaze iz istrage za koje je obrana tvrdila da su prikupljeni nezakonito.

Među ostalim odvjetnici Kalmetinih suoptuženika tražili su da se iz spisa kao nezakonit izdvoji iskaz svjedoka Drage Tadića, ali i podaci o stanju računa tvrtke Remorker International po kojoj je nazvana ovo korupcijska afera.

Kalmeta i njegov odvjetnik od početka su odbacivali Uskokove optužbe da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz javnih tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Uskok tereti Kalmetu da je povezao ljude iz svojeg ministarstva, Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) radi izvlačenja višemilijunskih iznosa iz tih državnih kompanija.

Uz Kalmetu je optužnicom obuhvaćeno još 12 okrivljenika, među kojima su njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Među optuženima je i bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar, koji je Livakovića i Mukulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Ivan Berket, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.
 

Možda vas zanima i ovo:
Message