Obavijesti

News

Komentari 4

Kamioni: Degradiran sam, otkrio sam nepravilnosti

Kamioni: Degradiran sam, otkrio sam nepravilnosti
1

R. Jasak kaže da je u izvješću o prvom natječaju otkrio niz nepravilnosti. Stajalo je da je natječaj poništen. Sve su ponude udovoljavale uvjetima

VIDEO

Radmilo Jasak, bivši načelnik Odjela inspekcije materijalnih resursa u MORH-u, svjedočio je kako je degradiran nakon što je otkrio nepravilnosti u nabavi vojnih kamiona. Za njih je USKOK naknadno optužio bivšeg ministra Berislava Rončevića i njegova pomoćnika Ivu Bačića. Inspekcijski nadzor nabave vojnih kamiona Jasak je započeo u ožujku 2005. po nalogu tadašnjeg glavnog inspektora generala Joze Miličevića.
- U izvješćima o prvom natječaju otkriven je niz nepravilnosti, a stajalo je i da je natječaj poništen. Sve ponude bile su veće od iznosa koji je za nabavu kamiona bio predviđen u proračunu - kazao je Jasak. Kaže i da je zaključak prvog natječaja bio da svi ponuđači udovoljavaju uvjetima, što je suprotno tvrdnjama Rončevićeve obrane da su jedino najskuplji Ivecovi kamioni udovoljavali potrebama HV-a. Nakon poništenja natječaja Ivecovi su kamioni kupljeni izravnom pogodbom, a Jasak tvrdi da ugovor o kupnji inspekcija nije pronašla u evidencijama Službe za ugovaranje i nabavu, iako je u informacijskom sustavu Ministarstva stajalo da su kamioni plaćeni avansno.
Jasak je o tim saznanjima izvijestio nadređenog, Ivana Kozlicu, koji je zatražio sastanak s Bačićem, no on ga, tvrdi svjedok, nikada nije primio. Na kraju se glavni inspektor Jozo Miličević u vezi nepravilnosti sastao s Rončevićem, a Jasak je završio izvješće bez uvida u kupoprodajni ugovor.
- Usporedbom cijena iz prvog poništenog natječaja s cijenom po kojoj su kamioni kupljeni utvrdili smo veliku razliku. Mislim da je bila čak 14 milijuna kuna - kazao je Jasak. Ustvrdio da je zbog svog izvješća degradiran nakon što je Miličevića naslijedio general Mate Obradović.
- Na božićnom domjenku pred svima mi je rečeno da tko ruši vladu i ministra nema što tražiti u MORH-u - rekao je Jasak na Županijskom sudu u Zagrebu. Potom su ga premjestili u logističku brigadu u Kninu koja je bila pred 'gašenjem'. Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović prigovorio je iskazu svjedoka rekavši da je 'proizvoljan, netočan i nestručan'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu