Obavijesti

News

Komentari 23

Kao da im poplave nisu dosta: 'Ne dirajte mrave, ubit će vas!'

Kao da im poplave nisu dosta: 'Ne dirajte mrave, ubit će vas!'
1

Novi problem za stanovnike pogođene uraganom Harvey: U ovakvim 'otocima', vatrenih mrava je iznimno puno,a jako su agresivni. Ako svi krenu u napad na čovjeka mogu biti i smrtonosni...

VIDEO

Usred zastrašujuće katastrofe koju je prouzročio uragan Harvey, u vodama koje su poplavile Houston pojavilo se nekoliko 'otoka' vatrenih mrava. Vatreni mravi, koji su poznati po bolnim ugrizima i otrovu, čini se da su usavršili svoje vještine preživljavanja na način da se povezuju zajedno i oblikuju svojevrsnu splav. Studija, koja je objavljena u srpnju, pokazala je da su vatreni mravi sposobni spojiti svoja tijela zahvaljujući ljepljivim jastučićima ispod svojih nogu. Kada se spoje na ovaj način, mravi iz daljine nalikuju na hrpu prljavštine ili piljevine. Ovako mogu plutati u vodi tjednima, a formiraju splav za svega 100 sekundi.

Posljednjih dana se društvenim mrežama šire fotografije i videa s područja Houstona na kojima se vide kako ovi jezivi insekti plutaju, a stručnjaci upozoravaju ljude na ni u kojem slučaju ne diraju mrave, piše Daily Mail.

I lokalne vlasti upozoravaju stanovnike da se drže podalje od ovih napasnika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Izbjegavajte kontakt s plutajućom masom vatrenih mrava. Ako ste u čamcu, ne dirajte mrave s veslima jer su velikom brzinom mogu popeti na čamac. Povremeno, ovakve plutajuće strukture mrava mogu se čak pronaći i u poplavljenim objektima. 

Stručnjaci savjetuju ljude da se oblače primjereno. 

- Zatvorene rukavice, kišna odjeća i gumene čizme onemogućavaju mrave da dođu do vaše kože. Ako se to dogodi, ugrist će vas i bockati. Odmah ih uklonite trljajući ih. Ako ste u vodi, mravi će se još jače primiti za vašu kožu, a nećete ih moći ukloniti čak ni pod jakim mlazom vode. No, ono što vam može pomoći je razrijeđeno sredstvo za pranje suđa. Ono će ih imobilizirati i utopiti - navodi stručnjak.

Problem je kod ovakvih 'otoka' vatrenih mrava što ih je iznimno puno i jako su agresivni. Ako svi krenu u napad na čovjeka mogu biti i smrtonosni.

Čak i nakon što poplava prođe, ovi mravi se mogu pronaći bilo gdje.

- Kada ćete micati stvari, obratite pozornost što se nalazi na njoj, ispod nje i u njoj, posebice ako je bila nekoliko dana na  poplavljenom području. Vatreni mravi obožavaju tepihe, namještaj i staro drvo gdje ponovno uspostavljaju koloniju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina