Obavijesti

News

Komentari 143

'Kao da ste iz svemira došli. Majke su podnijele kaznene prijave, ali sve su odbačene...'

'Kao da ste iz svemira došli. Majke su podnijele kaznene prijave, ali sve su odbačene...'

Ja sam novinarka koja se razgovarala s desecima majki koje su tvrdile da im se unutar sustava za zaštitu djece i obitelji događaj strašne stvari na temelju mišljenja Poliklinike i centara za socijalnu skrb, rekla je Jindra

VIDEO

Nakon što je Grad Zagreb smijenio Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih nakon niza medijskih napisa o nepravilnostima u radu te što je ravnateljica Gordana Buljan Flander na koncu dala neopozivu ostavku, u HRT-ovoj emisiji Otvoreno cijelu situaciju komentirala je i sama novinarka H-Altera Jelena Jindra te sutkinja Visokog kaznenog suda i predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež Lana Petö Kujundžić, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja Sena Puhovski, psihologinja Centra za socijalnu skrb Zagreb  Valerija Kanđera i psihologinja Senka Sekulić Rebić.

Pokretanje videa...

Video vijesti 23.09.2021. 01:14



- Ja sam novinarka koja je razgovarala s desecima majki koje su tvrdile da im se unutar sustava za zaštitu djece i obitelji događaj strašne stvari na temelju mišljenja Poliklinike i centara za socijalnu skrb da su otuđeni roditelji i roditelji koji emocionalno zlostavljaju djecu te im se djeca oduzimaju. Znači, oduzimaju se majkama i daju očevima koje godinama nisu vidjeli - rekla je Jindra komentirajući što ju je motiviralo da napiše serijal članaka. 

Između ostalog, utvrdila je da je na temelju 95 posto javnih izvora došla do toga da je koncept otuđenja od roditelja koji ne priznaje ni WHO te da su to u hrvatski sustav uvele Gordana Buljan Flander, Marina Ajduković i Lana Peto Kujundžić.

Peto Kujundžić je rekla kako već 30 godina imamo pojam da jedan roditelj  može onemogućavati drugom da vidi svoje dijete.

Gordana Buljan Flander dala je neopozivu ostavku u Poliklinici
Gordana Buljan Flander dala je neopozivu ostavku u Poliklinici

- Ni u jednom svjetskom udžbeniku ne možete vidjeti da će netko dozvoliti nasilnom roditelju da njemu dođe dijete, a da drugi, nenasilni, ne može doći do djeteta. Ako imate takav primjer, zašto to niste prijavili - upitala je novinarku Jindru pa dodala. 

- Prestanimo razmišljati o tome da su nam važni odnosi roditelja i prava roditelja i zapitajmo se što je pravo djeteta - zaključila je. 

 - Iznenađuje me, kao da ste sa svemira došli... Majke su podnijele kaznene prijave DORH-u, međutim sve su odbačene - odgovorila je Jindra.

Psihologinja CZSS-a Kanđera rekla je da centri za socijalnu skrb imaju specifičnu ulogu te da surađuju sa zdravstvom, policijom, pravosuđem, sustavom odgoja i obrazovanja. 

- U svakom stručnom timu je  je socijalni radnik, psiholog, pravnik, po potrebi i socijalni pedagog. Specifično je i to da su na odjelu za djecu i mlade uvijek tu oba roditelja. U startu znamo da s nekim našim prijedlogom jedan roditelj neće biti zadovoljan, potičemo roditelje na sporazum, jer je to najbolje i doista za dobrobit djeteta. Na žalost, pojedini parovi do toga neće doći. Da bismo dali mišljenje sudu, provedemo cijeli postupak - razgovori s roditeljima, pojedinačno ili zajedno, razgovaramo s djecom, sukladno s njihovom dobi, tražimo mišljenje o spoznajno-emocionalnom statusu djeteta, o suradnji s roditeljima iz vrića i škole... To nisu ishiteni i napamet sročeni postupci - rekla je Kanđera.

Sekulić Rebić pak smatra da takav koncept nije dobar te da je to dokazano kroz više reakcija krovnih svjetskih institucija i istraživanja.

Stručnjaci o zabrani: Riječ je o opasnom pokušaju cenzure i udaru na slobodu medija...
Stručnjaci o zabrani: Riječ je o opasnom pokušaju cenzure i udaru na slobodu medija...

- Struka se polarizirala vezano uz koncept otuđenja, pokazalo se da nisu dobri uzorci istraživanja, kontrolne grupe nisu dobre, nisu dobri načini prikupljanja informacija, ne postoji dobra operalizacija samog tog koncepta. U visokokonfliktnim razvodima postoje činjenja od strane roditelja koja su škodljiva za dijete i nitko to neće poreći - rekla je pa dodala. 

- Žene koje su preživjele rodno uvjetovano nasilje, češće su imale u nalazima da su manipulativne i da češće emocionalno zlostavljaju. Otuđenje se ne može smatrati emocionalnim zlostavljanjem, jer se razdvajanje roditelja ne može jasno pripisati drugom roditelju. Dijete se može otuđiti od roditelja zbog različitih razloga. Dodatno je manjkav i način na koji je koncept uveden u konkretnu prasku RH. Centri za socijalnu skrb imaju liste za procjenu manipulativnog, otuđujućeg ponašanja za koje nisam sigurna kakve su karakteristike. To nisu psihologijski instrumenti - zaključila je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao