Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kao dijete preživio je logor i sad pomaže gladnim ljudima

Osječki humanitarac Marijan Gubina, autor potresne knjige "260 dana", svaki dan skrbi o 50 najugroženijih obitelji u Osijeku. Kroz udrugu pomaže siromašnima

Marko Mrkonjić/PIXSELL
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
56 komentara

Osijek će biti grad bez gladi. Otvorit ću socijalnu trgovinu, učionice za djecu... U Osijeku ima 6000 gladnih, priča nam Marijan Gubina (33).

Ovako Osječanin, autor knjige "260 dana", u kojoj je opisao svoju golgotu u srpskim koncentracijskim logorima, vidi situaciju u najvećem slavonskom gradu. Kroz udrugu Auxilium pomaže potrebitima, a svakodnevno skrbi o 50 najugroženijih obitelji.

- Moje riječi nisu tek priželjkivanje blagostanja u kojem ćemo svi uživati, jer sam već daleko odmakao u razgovorima i pregovorima s najvećim osječkim kompanijama koje bi donacijama bile nositelji projekta - opisuje nam Marijan.

Marijan je u udrugu okupio 15 istomišljenika. Svaka četiri mjeseca daju krv, vode siromašnu djecu na izlete i na ručak te im nastoje osigurati sredstva za školovanje. Za 50 najugroženijih obitelji u gradskoj četvrti Novi grad, za koje i inače maksimalno skrbi, Gubina je već osigurao blagdanske pakete. Želi da se barem za Božić osjećaju dostojanstveno.

- Ne možemo ostaviti gladne da gladuju. Ne možeš ne činiti ništa, a pričati o dobru - kaže nam skromni Gubina.

Iz knjige "260 dana" nastao je program Mirotvorac, kojim Gubina promiče mir u svijetu i nenasilje. U godinu i pol na tu temu je održao predavanje u 76 škola diljem Hrvatske.

- Ja ne osuđujem i ne mrzim, a gledao sam silovanje vlastite sestre i kao dijete skupljao trupla ubijenih - kaže Marijan.

Beskućnik Marko, koji je prije dvije godine zbog nesretnih okolnosti ostao bez posla i doma, u Marijanu vidi spasitelja koji mu u trenucima najvećih životnih iskušenja daje snagu da nastavi dalje.

- Meni je Marijan kao brat i zbog njega ću učiniti sve što treba. Kad god mogu, uskočim mu u pomoć i s njim obilazim potrebite i dijelimo pomoć - opisuje Marko.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message