Obavijesti

News

Komentari 56

Kao dijete preživio je logor i sad pomaže gladnim ljudima

Kao dijete preživio je logor i sad pomaže gladnim ljudima
3

Osječki humanitarac Marijan Gubina, autor potresne knjige "260 dana", svaki dan skrbi o 50 najugroženijih obitelji u Osijeku. Kroz udrugu pomaže siromašnima

VIDEO

Osijek će biti grad bez gladi. Otvorit ću socijalnu trgovinu, učionice za djecu... U Osijeku ima 6000 gladnih, priča nam Marijan Gubina (33).

Ovako Osječanin, autor knjige "260 dana", u kojoj je opisao svoju golgotu u srpskim koncentracijskim logorima, vidi situaciju u najvećem slavonskom gradu. Kroz udrugu Auxilium pomaže potrebitima, a svakodnevno skrbi o 50 najugroženijih obitelji.

- Moje riječi nisu tek priželjkivanje blagostanja u kojem ćemo svi uživati, jer sam već daleko odmakao u razgovorima i pregovorima s najvećim osječkim kompanijama koje bi donacijama bile nositelji projekta - opisuje nam Marijan.

Marijan je u udrugu okupio 15 istomišljenika. Svaka četiri mjeseca daju krv, vode siromašnu djecu na izlete i na ručak te im nastoje osigurati sredstva za školovanje. Za 50 najugroženijih obitelji u gradskoj četvrti Novi grad, za koje i inače maksimalno skrbi, Gubina je već osigurao blagdanske pakete. Želi da se barem za Božić osjećaju dostojanstveno.

- Ne možemo ostaviti gladne da gladuju. Ne možeš ne činiti ništa, a pričati o dobru - kaže nam skromni Gubina.

Iz knjige "260 dana" nastao je program Mirotvorac, kojim Gubina promiče mir u svijetu i nenasilje. U godinu i pol na tu temu je održao predavanje u 76 škola diljem Hrvatske.

- Ja ne osuđujem i ne mrzim, a gledao sam silovanje vlastite sestre i kao dijete skupljao trupla ubijenih - kaže Marijan.

Beskućnik Marko, koji je prije dvije godine zbog nesretnih okolnosti ostao bez posla i doma, u Marijanu vidi spasitelja koji mu u trenucima najvećih životnih iskušenja daje snagu da nastavi dalje.

- Meni je Marijan kao brat i zbog njega ću učiniti sve što treba. Kad god mogu, uskočim mu u pomoć i s njim obilazim potrebite i dijelimo pomoć - opisuje Marko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji