Obavijesti

News

Komentari 8

Kao Madagaskar: Za lavove, zebre i žirafe uređuju savanu

Kao Madagaskar: Za lavove, zebre i žirafe uređuju savanu
2

Savana će po stanovnicima podsjećati na onu u crtiću “Madagaskar”. Posjetitelje najviše zanima dolazak žirafe. Nju su davne 1960. godine preselili iz Zagreba

VIDEO

Zbog neadekvatnih uvjeta žirafa je 1960. godine preseljena iz zagrebačkog zoološkog vrta, a nemamo podatke gdje je završila. Sad uređujemo nastambe u koje bi se, u dugoročnom planu, opet uselila žirafa, rekla nam je Davorka Maljković, ravnateljica ZOO-a, pokazujući nam maketu savane u Maksimiru. 

Savana će po svojim stanovnicima podsjećati na onu u crtiću “Madagaskar” jer će u njoj stanovati i zebre, a uređuje se i nastamba za lavove te ostale životinje. Posjetitelje najviše zanima dolazak žirafe.

- Dovođenje žirafe ovisi o financijama. Iako već više od 50 godina u Zagrebu nema žirafe, mnogi pričaju da je se sjećaju, a nisu dovoljno stari da su je mogli vidjeti - kaže ravnateljica podsjećajući da je prva žirafa u Zagreb došla još 1829. godine i pokazuje nam stari članak. 

Egipatski vladari tada su austrijskom caru poklonili žirafu, koja je iz Aleksandrije krenula brodom prema Europi. Imala je luksuznu pratnju vojnih brodova i časnika koji je bio zadužen samo za nju. Nakon što su je iskrcali u Rijeci, cestom su je prevezli do Karlovca, gdje je bila nekoliko dana. Zatim su je dovezli u Zagreb i, prema naputcima iz Beča, izložili je na današnjem Trgu bana Jelačića u posebnoj nastambi. Njeni timaritelji su je prošetali Zagrebom, a tadašnje gradske vlasti od cara su dobile zadatak da je tretiraju kao princezu. Žirafa je poslije stigla u Beč, ali je, vjerojatno izmorena dugim putem, uginula. Nisu je spasili ni najbolji carski liječnici.

Sljedeća žirafa u maksimirski zoološki vrt došla je 1955. i ostala je do 1960.

- U novoj maksimirskoj savani životinje će imati puno bolje uvjete nego do sada. Nastamba za afričkog lava sada ima 250 m2, a nova će imati 1850 m2. Savana sad ukupno ima 2150 m2, a buduća će biti na 5350 “kvadrata” - rekla nam je ravnateljica i pozvala posjetitelje koji imaju fotografije iz Zoološkog vrta iz razdoblja prije 1970. godine da im se jave.

'Slikali su me dok žirafu hranim jabukom'

Te 1955. snimili su me pokraj žirafe. Tada su se mogle hraniti životinje, a ja sam joj dao jabuku, kazao nam je Vladimir Pavlović (59), jedan od rijetkih koji ima fotografiju zagrebačke žirafe.

Nastamba treba biti visoka devet metara

Mužjaci žirafe narastu do 5,2 metra, a ženke do 4,7 metara. Zato će nastamba morati biti visoka čak devet metara. Još se ne zna kad će dovesti žirafu.

Usamljeni mužjak zebre čeka partnericu

U zagrebačkom ZOO-u nadaju se kako bi već ove godine mužjaku zebre mogli pridružiti i ženku. Vjerojatno će to biti kad zatopli. Kad se savana proširi, bit će mjesta i za više zebri.

U Ljubljani živi čak pet žirafa

Ljubljanski zoološki vrt ima pet žirafa. Zovu se Gal, Rastko, Max, Cvetko i Reinhold.

Maksimirski lav je blažen među ženama

Trenutno se uređuje nastamba za lavove. U Maksimiru ih zasad ima četiri, jedan mužjak i tri ženke. Svi će zajedno živjeti u slozi u ograđenom prostoru uz savanu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi