News

Komentari 8

Kaos na ulicama u Milanu: Preko 800 desničara skandiralo u znak sjećanja na Ramellija

Kaos na ulicama u Milanu: Preko 800 desničara skandiralo u znak sjećanja na Ramellija

Na videu koji je objavljen na Twitteru, članovi desničarske stranke postrojeni su kao vojnici i jedan glas uzvikuju 'presente' (prisutan) podižući desnu ruku u vis

Preko 800 članova talijanske desničarske stranke 'CasaPound', okupilo se 29. travnja u ulici Paladini na godišnjicu smrti Sergija Ramellija, 19- godišnjeg studenta, aktivista i člana neofašističkog pokreta Fronte della Gioventù (Mlada Fronta) kojeg su 1975. ubili pripadnici krajnje ljevice.

Kako prenosi La Repubblica, članovi stranke 'CasaPound' su tijekom prosvjeda skandirali i pozdravljali se rimskim odnosno fašističkim pozdrav koji simbolizira privrženost ili simpatiju prema fašističkoj ili radikalno desnoj ideologiji.

Na videu koji je objavljen na Twitteru, članovi desničarske stranke postrojeni su kao vojnici i jedan glas uzvikuju 'presente' (prisutan) podižući desnu ruku u vis. 

Komemorativna manifestacija kojom se odaje čast tragično preminulom Sergiju Ramelliju, održava se svake godine te je i ove bila odobrena, ali se sudionicima preporučilo da ne upotrebljavaju zastave s nacifašističkim oznakama i keltske križeve. U povorci je, dakako, bilo i zastava i križeva, ali se nije interveniralo kako bi se ipak sačuvao red i mir, odnosno da se ne izazovu sučeljavanja.

Ta ista desničarska stranka najavila je veliki prosvjed protiv vladajućih koji će se održati u Rimu 29. svibnja.

- U vrijeme kad od nas traže da se odričemo svoje slobode, mi izlazimo na ulice. Činimo to kako bismo se borili za slobodu i prava talijanskih građana - stoji u priopćenju stranke.

Najčitaniji članci