Obavijesti

News

Komentari 37

Vodi u Iowi: Prvi gay kandidat za predsjednika dobio većinu

Vodi u Iowi: Prvi gay kandidat za predsjednika dobio većinu
1

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je u utorak da su kaotični predizbori Demokratske stranke u Iowi "potpuna katastrofa", nakon što je objava rezultata odgođena do daljnjega

VIDEO

Predizbori američke Demokratske stranke u Iowi trajali su cijeli dan i napokon su objavljeni rezultati. Prema njima vodi Pete Buttigieg s 26,9 posto osvojenih glasova. Favorit Bernie Sanders je drugi s 25,1 posto. Treća je Elizabeth Warren s 18,3 posto, a četvrti Joe Biden dobio je 15,6 posto glasova.

Buttigieg je prvi gay kandidat za predsjednika koji ima šanse pobijediti, zbog čega je i njegova kandidatura prepoznata u medijima, piše Time

Trump: Predizbori su 'potpuna katastrofa' 

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je u utorak da su kaotični predizbori Demokratske stranke u Iowi "potpuna katastrofa", nakon što je objava rezultata odgođena do daljnjega.

Nekoliko sati nakon što su se demokratski birači izjasnili na gotovo 1600 biračkih skupova (eng. caucus) održanih u školama i drugim javnim prostorima, predsjednik Demokratske stranke Iowe Troy Price rekao je novinarima da se rezultate može očekivati tijekom utorka.

Iowa je prva savezna država u kojoj su održani predizbori i važan je pokazatelj daljnjih izgleda kandidata za predsjedničku nominaciju.

Stranka je objavila da mora provesti kontrole nakon što su utvrđene "nedosljednosti" u objavljivanju rezultata s biračkih mjesta, što je izazvalo frustriranost među demokratima i kritike republikanaca.

Nije poznato kada će točno rezultati biti objavljeni.

Birači su birali između 11 kandidata. Favorit u toj državi je senator Bernie Sanders iz Vermonta, a suparnici su mu bivši potpredsjednik Joe Biden, bivši gradonačelnik Pete Buttigieg i senatorica Elizabeth Warren iz Massachusettsa.

Stranački dužnosnici izrazili su uvjerenost da će dobiti točne rezultate glasanja, koji će potvrditi i pisani trag.

Trump je ocijenio da su demokratski predizbori "potpuna katastrofa". "Ništa ne funkcionira, kao kada su vodili zemlju", objavio je na Twitteru.

No takvi problemi nisu strani niti republikancima kod kojih je ovaj put, prema preliminarnim rezultatima, Trump pobijedio s oko 90 posto glasova.

No na predizborima 2012. u Iowi, Mitt Romney je bio proglašen pobjednikom s osam glasova razlike, da bi stranka dva tjedna poslije objavila da je pobijedio zapravo Rick Santorum s 34 glasa prednosti. Naposljetku je pobjednik ipak bio Mitt Romney.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..