News

Komentari 37

Vodi u Iowi: Prvi gay kandidat za predsjednika dobio većinu

Vodi u Iowi: Prvi gay kandidat za predsjednika dobio većinu

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je u utorak da su kaotični predizbori Demokratske stranke u Iowi "potpuna katastrofa", nakon što je objava rezultata odgođena do daljnjega

Predizbori američke Demokratske stranke u Iowi trajali su cijeli dan i napokon su objavljeni rezultati. Prema njima vodi Pete Buttigieg s 26,9 posto osvojenih glasova. Favorit Bernie Sanders je drugi s 25,1 posto. Treća je Elizabeth Warren s 18,3 posto, a četvrti Joe Biden dobio je 15,6 posto glasova.

Buttigieg je prvi gay kandidat za predsjednika koji ima šanse pobijediti, zbog čega je i njegova kandidatura prepoznata u medijima, piše Time

Trump: Predizbori su 'potpuna katastrofa' 

Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je u utorak da su kaotični predizbori Demokratske stranke u Iowi "potpuna katastrofa", nakon što je objava rezultata odgođena do daljnjega.

Nekoliko sati nakon što su se demokratski birači izjasnili na gotovo 1600 biračkih skupova (eng. caucus) održanih u školama i drugim javnim prostorima, predsjednik Demokratske stranke Iowe Troy Price rekao je novinarima da se rezultate može očekivati tijekom utorka.

Iowa je prva savezna država u kojoj su održani predizbori i važan je pokazatelj daljnjih izgleda kandidata za predsjedničku nominaciju.

Stranka je objavila da mora provesti kontrole nakon što su utvrđene "nedosljednosti" u objavljivanju rezultata s biračkih mjesta, što je izazvalo frustriranost među demokratima i kritike republikanaca.

Nije poznato kada će točno rezultati biti objavljeni.

Birači su birali između 11 kandidata. Favorit u toj državi je senator Bernie Sanders iz Vermonta, a suparnici su mu bivši potpredsjednik Joe Biden, bivši gradonačelnik Pete Buttigieg i senatorica Elizabeth Warren iz Massachusettsa.

Stranački dužnosnici izrazili su uvjerenost da će dobiti točne rezultate glasanja, koji će potvrditi i pisani trag.

Trump je ocijenio da su demokratski predizbori "potpuna katastrofa". "Ništa ne funkcionira, kao kada su vodili zemlju", objavio je na Twitteru.

No takvi problemi nisu strani niti republikancima kod kojih je ovaj put, prema preliminarnim rezultatima, Trump pobijedio s oko 90 posto glasova.

No na predizborima 2012. u Iowi, Mitt Romney je bio proglašen pobjednikom s osam glasova razlike, da bi stranka dva tjedna poslije objavila da je pobijedio zapravo Rick Santorum s 34 glasa prednosti. Naposljetku je pobjednik ipak bio Mitt Romney.

Najčitaniji članci