Obavijesti

News

Komentari 7

Kaos zbog Brexita: Frustracije diljem Europe sve su izraženije

Kaos zbog Brexita: Frustracije diljem Europe sve su izraženije

Francuska i Nizozemska su dale naslutiti da bi EU mogao odbaciti zahtjev britanskog premijera Borisa Johnsona o eventualnom produljenju krajnjeg roka za Brexit koji ističe 31. listopada...

Kako su frustracije zbog zavrzlama i kaosa oko Brexita diljem Europe sve izraženije, Francuska i Nizozemska su dale naslutiti da bi EU mogao odbaciti zahtjev britanskog premijera Borisa Johnsona o eventualnom produljenju krajnjeg roka za Brexit koji ističe 31. listopada.

No, iako u Uniji sve više gube strpljenje s Londonom, vrlo je mali broj onih koji vjeruju da bi čelnici 27 zemalja članica primorali Veliku Britaniju na kaotični izlazak koji bi zadao udarac ne samo britanskom već i gospodarstvu cijelog EU-a.

Nakon što je nizozemski ministar za vanjsku trgovinu Sigrid Kaag kazao da će Nizozemci možda preferirati Brexit bez sporazuma, prije nego nesigurnost u pogledu datuma i načina britanskog napuštanja Europske unije, iskusni europski diplomat ocjenjuje da su ti komentari namijenjeni domaćoj javnosti kojoj je dosta britanske drame.

"Dolazimo do trenutka kada sigurnost lošijeg može biti bolja od kontinuirane nesigurnosti bez ikakvih novih mogućnosti. Trebamo dobar razlog za novu odgodu. Teško je reći što bi to bilo. Za sada Britanci nisu predstavili alternativu sporazumu o Brexitu koji je sada na stolu", rekao je danas Kaag za nizozemske dnevne novine Het Financieele Dagblad.

Objasnio je također da iako bi kaotični Brexit, bez tranzicijskog sporazuma za amortizaciju ekonomskog šoka, mogao biti znatan trošak za Nizozemsku jer je Velika Britanija nakon Njemačke i Belgije treći po veličini trgovinski partner te zemlje, njegova zemlja mogla pristati na Brexit bez sporazuma.

Razlog je što su britanske investicije u Nizozemskoj, kako je objavio je nizozemski zavod za statistiku, nakon što su Britanci izglasali napuštanje Europske unije 2016. porasle više od četiri puta te iznose 80 milijarda eura.

No anonimni europski diplomat uvjeren je da "nitko u EU 27 ne želi gurnuti Britaniju prekio ruba litice", ali da zahtjev Londona mora biti podnesen "u dobroj vjeri".

"U EU je uvijek prevladavalo stajalište da bi događaj poput izbora značio i produljenje roka za Brexit", kazao je diplomat.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian  je pak kazao da, kako sada stvari stoje, Unija nije voljna odobriti novo produljenje roka za brexit.

I predsjednik Emmanuel Macron  je u više navrata kazao da je 31. listopada krajnji i posljednji rok, ali više europskih dužnosnika pojašnjava da u Bruxellesu vlada ustaljena praksa da ako London zatraži novo produljenje, blok 27-orice će ga i odobriti kako bi se izbjegao ekonomski šok zbog Brexita bez sporazuma.

Za sada se ne vodi službena rasprava među čelnicima 27 članica o tome da li bi odobrili produljenje Brexita jer taj zahtjev prvo mora stići iz Londona. Diplomati se slažu da ako Britanija podnese taj zahtjev, odgovor će ovisiti o tome za što se traži to produljenje.

"Produljenje roka za Brexit u sadašnjim okolnostima, gdje se ništa ne mijenja", bilo bi teško", zaključio je diplomat uključen u pregovore.

Velika sporna točka sporazuma koji je s Bruxellesom ispregovarala bivša britanska premijerka Theresa May i koji je parlament triput odbio je tzv. backstop - zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku.

Irski premijer Leo Varadkar upozorava kako uklanjanje backstopa znači da će se dogoditi Brexit bez sporazuma, dok ga Johnson odbacuje i smatra "nedemokratskim". (vkm)