Obavijesti

News

Komentari 37

Beroš kao kapetan: Ministar za kormilom nove brodice hitne pomorske medicinske službe

Beroš kao kapetan: Ministar za kormilom nove brodice hitne pomorske medicinske službe
10

U Iskra brodogradilištu Šibenik isporučena je prva od šest brzih brodica hirne službe koje su financirane iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna

VIDEO

Ministarstvo zdravstva, u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, danas je u Šibeniku osiguralo plovidbu jedne od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe iz projekta ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura osiguranih iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna.

Time se, navode u Ministarstvu zdravstva, osigurava pružanje hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja kao i ujednačava dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske. 

Na svečanosti isporuke prve brze brodice u Iskra brodogradilištu Šibenik, među ostalim uzvanicima, prisustvovali su ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba – Bujević, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe u Ministarstvu mora prometa i infrastrukture Siniša Orlić te župan Marko Jelić,  gradonačelnik Željko Burić i vlasnik Iskra Grupe Dušan Šešok. 

Beroš: Sve navedeno osigurava zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata 

- Isporukom prve brodice u Šibeniku sigurno kormilarimo prema potpunoj uspostavi pomorske medicinske službe prijevoza specijaliziranim brodicama koja je planirana do kraja 2023. godine u stacionarnim lukama na Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku sukladno Studiji izvodljivosti. Dodatna vrijednost brodicama je potpuna opremljenost medicinskim uređajima i opremom za hitnu medicinsku službu kao i prisutnost medicinskog tima i posade lučke kapetanije. Sve navedeno osigurava zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata povećavajući šanse preživljavanja od 30% do 50% - izjavio je ministar Beroš.

Beroš: Nije točno da svaki treći mladi liječnik odlazi iz Hrvatske
Beroš: Nije točno da svaki treći mladi liječnik odlazi iz Hrvatske

Dodao je da ovim postignućima Vlada pokazuje međuresorno partnerstvo, sinergiju s lokalnom zajednicom kao i zajedničku misiju – pružanje podjednake zdravstvene skrbi svim građanima i posjetiteljima Hrvatske što je i glavna nit vodilja reforme zdravstva. 

Sukladno Sporazumu potpisanom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinski tim -  doktora medicine i medicinsku sestru / tehničara, a lučke kapetanije osiguravaju vez, održavanje i posadu.

Nabavljeni automatski biokemijski analizatori krvi za 12 ispostava hitne

Kroz projekt su nabavljeni automatski biokemijski analizatori krvi koji služe u procjeni hitnih slučajeva prije upućivanja pacijenta u bolnicu, a raspoređeni su u 12 ispostava zavoda za hitnu medicinu: Blato na Korčuli, Korčula, Lastovo, Mljet, Cres, Mali Lošinj, Rab, Jelsa na Hvaru, Supetar, Šolta, Vis i Preko. 

- Dodatno dižemo ljestvicu u pružanju hitne medicinske pomoći uspostavljanjem Hrvatske helikopterske medicinske službe, za koju je trenutno objavljen javni međunarodni natječaj, te usporedno ulažemo i u specijalizacije liječnika i medicinskih sestara / tehničara iz hitne medicine. U kontekstu zdravstvenog turizma, zakonskim izmjenama se dodatno regulira rad turističkih ambulanti i ostale zdravstvene usluge posjetiteljima Lijepe Naše. Sve navedeno Hrvatsku čini još sigurnijom i poželjnijom turističkom destinacijom - zaključio je ministar Beroš. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku