Obavijesti

News

Komentari 67

Kapetan Dragan pobjegao, traži ga australska policija

Kapetan Dragan pobjegao, traži ga australska policija
5

Australska policija nije našla kapetana Dragana Vasiljkovića na njegovoj adresi u Coffs Harbouru. Vjeruju da se skriva te intenzivno tragaju za njim

VIDEO

Australska policija traga za kapetanom Draganom (56) koji je, čini se, pobjegao nakon što je Vrhovni sud u utorak donio odluku da ga se može izručiti Hrvatskoj. Glasnogovornica saveznog tužitelja kazala je kako Dragan Vasiljković, u Australiji poznatiji kao Daniel Snedden, nije bio na svojoj adresi niti je policiji prijavio promjenu adrese. On je u ponedjeljak bio na saslušanju na sudu u Canberri, no idući dan se nije pojavio. Mislio se kako se u ponedjeljak navečer vratio kući, ali ga otada nitko nije vidio. Prema pisanju The Australiana, njegov bijeg velika je sramota za tamošnju policiju koja ga je još prije dva dana imala na oku. Kapetan Dragan je, nakon izlaska iz pritvora 2009., prijavio prebivalište na adresi svoje prijateljice Nade Lukić-Bruce u malom ruralnom mjestu kraj Coffs Harboura. No, njezini susjedi Lidia i Luigi Zecchinati tvrde da nikada tamo nisu vidjeli muškarca koji odgovara njegovom opisu.
- Čuli smo da kod Nade posljednjih pet mjeseci živi neki čovjek, ali ga nikada nismo vidjeli. S njom nismo razgovarali, samo bi se pozdravili u prolazu - rekao je Luigi. Vasiljkovićev prijatelj George Bubalo potvrdio je kako Dragana nitko iz srpske zajednice nije vidio zadnja dva dana. Istaknuo kako ne vjeruje da je napustio zemlju, već da je sigurno negdje u Sydneyju ili Canberri.
- Moj savjet mu je da se prijavi u najbližu policijsku postaju - poručio mu je Bubalo. Vasiljkovića su uhitili 2006. te je proveo tri godine u pritvoru u Sydneyju. Do presude Vrhovnog suda pustili su ga na slobodu, ali su mu oduzeli australsku i srpsku putovnicu te mu ograničili kretanje.
- Odmah nakon te presude u rujnu 2009. upozoravali smo na mogućnost bijega i naveli opravdane razloge za to - rekao je za 24sata ministar pravosuđa Ivan Šimonović. Dodao je i kako bijeg nimalo ne iznenađuje jer je i Dragan sam svijestan težine svojih zločina. Podsjetimo, Vasiljkovića Hrvatska tereti za zločine nad ratnim zarobljenicima i nad civilima 1991. i 1993. godine. Zapovijedao je paravojnim postrojbama 'Knindže' i 'Crvene beretke' te srpskim vojnim kampovima u Golubiću i Bruški. Rodio se u Beogradu, ali je s 14 godina odselio u Australiju. Na područje bivše Jugoslavije vratio se 1991. kako bi ratovao u srpskim redovima. U Australiju se vratio 1997. godine te je promijenio ime i zaposlio se kao trener golfa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.