Obavijesti

News

Komentari 12

Kaprijane iznenadili računi: Za vodu moraju platiti 17.800 kn

Kaprijane iznenadili računi: Za vodu moraju platiti 17.800 kn

Nekim kućanstvima su računi i trostruko veći od ranijih za istu potrošnju, a ugostitelji s otoka Kaprije su šokirani mjesečnim računima od skoro 18.000 kuna...

Stanovnike otoka Kaprije neugodno su iznenadili visoki računi za vodu za kolovoz. Na kućne adrese su im stigli računi i trostruko veći od ranijih za istu potrošnju. 

- Nitko nije dobio račun za kolovoz ispod tisuću kuna i nitko od nas nije znao da se cijena za otoke mijenja. Osim što smo dva puta plaćali priključak za vodu, sada smo dobili i tri puta veće račune od uobičajenih. Uz moju majku koja živi na Kapriju, prebivalište u toj kući imamo i ja i brat, a na računu je samo njoj obračunata kubikaža po povlaštenoj cijeni, iako na 45 kubika godišnje po cijeni koja se plaća u Šibeniku imamo pravo svo troje. U račun nam ulazi i cijena vodonosca koja je 15 tisuća kuna po turi i dijeli se na potrošnju svih mještana - rekla je mještanka Petra za sibenskiportal.rtl.hr.

- Račun od 17.880 kuna šokirao nas je jer smo za srpanj platili vodu oko 800 kuna. U prizemlju imamo restoran, a na katu dva stana u kojima živimo sestra i ja. Sve je na jednom vodobrojilu. Lani smo u srpnju platili vodu 1.200 kuna, a u kolovozu 1.800 kuna. Sramota je da tek danas, nakon što su stigli računi, saznajem od čovjeka iz Mjesnog odbora da ugostitelji imaju pravo na povrat pola iznosa za dokazanu potrošnju. Ali i s tim je račun ogroman, a kad će povrat ne znamo - ogorčena je Jolanda Bareša koja 22 godine živi na Kapriju.

- Ranije je bilo regulirano da je po kućanstvu 150 kubika godišnje potrošnje po cijeni koju plaćaju građani Šibenika, bez stavke odvodnje, a sada je za fizičke osobe s prebivalištem na otoku 45 kubika godišnje granica do koje je niža cijena. Dakle, do te količine cijena kubika je kao u Šibeniku, bez stavke odvodnje, znači ispod 13 kuna, a sva potrošnja iznad te količine plaća se oko 80 kuna po kubiku. Za ugostitelje je određeno da im država refundira 50 posto troška prijevoza vode koje dokažu računima - kaže direktor Vodovoa i odvodnje Šibenik Frane Malenica za Šibenski portal.