Obavijesti

News

Komentari 514

'Odlazim iz Vlade, neka Petrov i premijer Orešković učine isto'

'Odlazim iz Vlade, neka Petrov i premijer Orešković učine isto'
4

Sutra ćemo glasovati o nepovjerenju Oreškovića - rekao je Karamarko. Rekao je i da je dao ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i da se ide u preslagivanje Vlade

VIDEO

 

Zadovoljan sam i nezadovoljan onim što je reklo Povjerenstvo za sukob interesa. Mislim da je odluka isforsirana pritiskom i na Upravom sudu ću je pobiti. Ne mogu se složiti s odlukom Povjerenstva. Dobivam brojne poruke potpore, rekao je Tomislav Karamarko na izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici stranke. Naglasio je da sukoba interesa nije bilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sutra ćemo glasovati o nepovjerenju Oreškovića - rekao je Karamarko.

Rekao je i da je dao ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i da se ide u preslagivanje Vlade. Pozvao je i Tihomira Oreškovića i Božu Petrova da daju ostavke i da se ova situacija konačno završi.

- Ova disfunkcionalnost je neodrživa - rekao je Karamarko. 

- Odluka o ostavci je donesena prije tjedan dana i objavljena je prije dva dana na Predsjedništvu stranke - rekao je Karamarko. 

- Odluka o ostavci je nastala kao posljedica odnosa u Vladi. To je to, a ovo je nešto drugo, borit ću se svakako do kraja - rekao je Karamarko. 

- Neko vrijeme razgovaramo s potencijalnim političkim suradnicima. Pregovori idu dobro. Pozivam sve zainteresirane političke faktore u državi da pronađemo četiri, pet stvari oko kojih ćemo postići dogovor i prestanemo se baviti nevažnim stvarima i počnemo se baviti gospodarstvom - rekao je Karamarko. Uvjeren je da će uspjeti sastaviti novu vladu. Rekao je i da će imati 14 ministara u Vladi. 

- Nova Vlada bit će Vlada HDZ-a i partnera, ali ćemo drugačije pregovarati. Skupit ćemo većinu - rekao je Karamarko i dodao da njegova pozicija u stranci nije uzdrmana. 

 

- Ovo je simbolični čin, htio sam reći i drugima dajte i vi ostavku, prestanite se svađati i dajte mjesta novim ljudima - rekao je Karamarko i tako odgovorio na pitanje zašto je dao ostavku, ako će i on sutra pasti s Oreškovićem ako se premijeru izglasa nepovjerenje. 

______________

16:11 Miro Bulj, saborski zastupnik Mosta zadovoljan je odlukom Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa prema kojoj je Karamarko bio u sukobu interesa. 

- Most je pokazao kako se štite nacionalni interesi.Da se netko poput Mosta pojavio prije 15 godina, Hrvatska bi bila najbogatija država u Europskoj uniji - rekao je Bulj. 

Na pitanje hoće li se sada promijeniti mišljenje Mosta oko preslagovanja Vlade, Bulj je kazao: 'Most je čvrst u svojim stavovima, mi smo za opstanak ove Vlade na čelu koje je premijer Tihomir Orešković. Ne smije država biti talac jednoga čovjeka. O odlasku Bože Petrova mi ni ne razmišljamo. On je čist kao suza.'

15:51 HDZ je poslao priopćenje u kojem navodi da se mijenja mjesto izvanredne konferencije Tomislava Karamarka. Umjesto u Banskim dvorima, konferencija će se održati u središnjici HDZ-a.

14:28 Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa je većinom je glasova utvrdilo kako je iznošenjem osobnih stavova i prijedloga kojima se zalagao da Hrvatska izađe iz postupaka između Hrvastke i MOL-a, Karamarko bio u sukobu interesa.

13:50 Ako nepovjerenje Oreškoviću vodi prema odlasku ove Vlade, koja je opasna, onda smo mi za to. Glasovat ćemo za njegov opoziv, a mi na to gledamo kao na opoziv cijele Vlade. Donijeli smo jednoglasnu odluku, rekao je novinarima ispred stranačke središnjice šef SDP-a Zoran Milanović.

13:15 Anka Mrak Taritaš prijavila se za raspravu o Oreškoviću.

12:53 Gordana Rusak komentirala je kako će glasati o Oreškovićevom opozivu.

"Prema svojoj savjesti, vjerujte u moju savjest", rekla je Rusak. 

12:36  Moj stav je da je to trebalo riješiti prije dva tjedna da je bilo pameti, da trojica najodgovornijih ljudi za ovaj cirkus podnesu ostavku i da se pokuša presložiti nova priča ukoliko se može. Ukoliko se ne može, da idemo na izbore", poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

12:09 Zastupnici su na hodniku u Saboru gledali prijenos sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Pokretanje videa...

00:15

 

10:46 Josip Đakić (HDZ) u srijedu ujutro još nije ništa znao o ostavci svog šefa Tomislava Karamarka.

- Ja ne znam ništa o tome. To će sam Tomislav Karamarko reći - rekao je. Nije htio odgovoriti je li to dobro. 

10:37 Mi smo izgubili svo ovo vrijeme u treniranju osobnog ega i mislim da je ovo povlačenje s mjesta prvog potpredsjednika došlo kasno i da samo pokazuje spašavanje njegove vlastite glave, vlastite savijesti i da možda daje poruku Povjerenstvu koje treba biti u podne, tih još nekih 14-15 sati, otkad je sinoć najavio ostavku do danas, da ipak odluka povjerenstva bude na nekom rugom tragu, smatra Nansi Tireli (Hrvatski laburisti). 

10:31 Ovo je šesta, sedma varijanta u akciji spašavanja vojnika Ryana, odnosno pokušaja da se spasi Karamarko i činjenice da je slučaj Ina-MOL i Konzultantica de facto pokrenuo sve ovo što sada gledamo, uključujući i inicijativu HDZ-a za smjenom njihovog vlastitog premijera, dakle, premijera Oreškovića, gdje se pokušalo preduhitriti glasanje o nepovjerenju Karamarku, kazala je Vesna Pusić.

10:17 To je politički štos da se ubrza smjena Oreškovića i nekakva situacija u Saboru. Veze nema s vezom, rekao je Josip Salapić odgovarajući na pitanje ima li odluka Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa s najavljenom Karamarkovom ostavkom.

9:56 Na pitanje hoće li nakon Karamarka otići i Božo Petrov, Miro Bulj je rekao da oni o tome uopće ne razmišljaju i da je Petrov čist kao suza.

9:45 Božo Petrov je spreman se povući, ali premijer mora ostati premijer, kazala je Mostova zastupnica Ružica Vukovac.

__________________________

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u srijedu će podnijeti ostavku na tu dužnost neovisno o odluci Povjerenstva  za odlučivanje o sukobu interesa, potvrđeno je u utorak navečer iz HDZ-a i stranaka Domoljubne koalicije. 

Tu informaciju ranije su potvrdili i sudionici sastanka u središnjici HDZ-a iz Domoljubne koalicije. Sugovornik iz vrha HDZ-a dodao je kako je vodstvo stranke “podržalo Karamarka u njegovoj odluci”. 

Karamarko je rekao da je podnošenje njegove ostavke dio strategije Domoljubne koalicije te da ostavku daje s nadom da će mišljenje Povjerenstva  za odlučivanje o sukobu interesa biti da on nije u sukobu interesa. Također je rekao kako time želi pokazati da ne želi biti teret budućoj hrvatskoj vladi. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u srijedu će na sjednici u podne odlučiti je li Karamarko kao dužnosnik povrijedio načela djelovanja i bio u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa svoje supruge i svoga prijatelja, savjetnika mađarske naftne tvrtke MOL, Josipa Petrovića, ali i na otkriće 24sata da je Karamarko još 2005. bio u vlasničkoj strukturi tvrtke Soboli kada je ona obavljala poslove za Petrovića i Inu.

Na tim je poslovima Karamarko i zarađivao, čak si je isplatio 65.000 kuna dobiti u trenutku kada je već bio šef obavještajne službe.  

HDZ i dalje želi Zdravka Marića za novog mandatara. 

Što će se dalje događati s Vladom i HDZ-om?  

- HDZ i dalje stoji pri odluci da će novi mandatar biti Zdravko Marić, kaže naš sugovornik i dodaje: 'Bez obzira što Karamarko daje ostavku, Orešković ne može ostati premijer' - kaže nam naš sugovornik iz vrha HDZ-a. 

Šef te stranke svojom će ostavkom izbjeći izglasavanje nepovjerenja u Hrvatskom saboru, a prema riječima našeg sugovornika, ‘ovo je odličan potez’. Premda je dio sugovornika tvrdio da će ostavku dati neovisno o odluci Povjerenstva za sukob interesa, doznajemo da to nije posve točno. Naime, prema informacijama koje su u utorak kolale, očekuje se negativna odluka Povjerenstva. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 514
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!