Obavijesti

News

Komentari 10

'Karikature su uznemirile i mog pokojnog oca invalida, a djeca su pitala zašto sam još u klubu'

'Karikature su uznemirile i mog pokojnog oca invalida, a djeca su pitala zašto sam još u klubu'
2

Bivši član Uprave Dinama Krešimir Antolić tužio je karikaturista Nika Titanika zbog tri karikature na kojima ga naziva "pandurom", "drukerom" i crta kao produžetak Mamićeve ruke

VIDEO

Ne smatram se krivim, poručio je Nikola Plečko alias Nik Titanik na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Karikaturista je zbog njegovih karikatura i popratnog teksta tužio bivši član uprave Dinama, inače magistar kriminalistike Krešimir Antolić. Smatra da je autor svojim karikaturama objavljenim u sportskom dijelu 24sata prekoračio granice humora i povrijedio njegovo pravo osobnosti i da se u tekstu na neprimjeren, uvredljiv i vulgaran način prikazuje i opisuje privatni tužitelj.
Budući da svjedokinje Vlatka Peras, predsjednica Uprave Dinama, i Iva Cigrovskij, nisu došle na ročište u utorak ispričavši se poslovnim obvezama, odnosno bolešću, sud je saslušao privatnog tužitelja.
- Uvodno bih rekao da nemam nikakvih problema sa slobodom izražavanja pa tako ni karikaturama. Zbog toga predmet ove tužbe nisu karikature koje su objavljene prije pa ni poslije ovih spornih. Krajem ožujka 2020. bio sam član Uprave kluba. Bilo je to vrijeme korone te je klub donio odluku o smanjenju dohodaka za sve zaposlenike kluba, kako za Upravu, kojoj su najviše smanjena primanja, tako i za trenera i igrače. Zbog toga smo, ne samo ja, nego i ostali članovi Uprave, bili izvrgnuti medijskom linču. Nazivalo me se raznim pogrdnim imenima, a u 24sata objavljene su karikature u kojima me se prikazuje kao "drukera", naziva "pandurom" i crta kao produžetak Mamićeva debelog crijeva - kazao je Antolić.
Napomenuo je i da igrači, kao ni tadašnji trener Nenad Bjelica, prvotno nisu pristali na smanjenje zbog čega su, smatra, i bili pod medijskim pritiskom.
- Osim što su me karikature i tekst uznemirili, povećali su histeriju dijela navijača na društvenim mrežama prema meni jer se utakmice nisu igrale - dodao je Antolić. 

Imao je nesanicu, a nije sklon uzimanju tableta

Bilo je to za njega vrlo teško razdoblje, izvanredna situacija, a osobito ga je pogodilo što su karikature uznemirile i njegovog pokojnog oca, dugogodišnjeg invalida i velikog "Dinamovca", kao i njegovu djecu, koja su ga pitala: "Što ti je to trebalo? Zašto se ne makneš?" Uz narušeno dostojanstvo, Antolić je trpio, navodi, i psihofizičke posljedice jer su mu karikature prouzročile tjeskobu i nesanicu, a nije sklon tabletama.

Zagreb: Na Općinskom sudu nastavljeno je suđenje "Niku Titaniku" Nikoli Plečku


Na pitanja braniteljice Nika Titanika Vanje Jurić da pojasni kada je i pod kojim okolnostima došao u Dinamo, Antolić se prisjetio kako je to bilo 2013. godine.
- U Dinamo sam došao na poziciju Direktora sigurnosti u vrijeme kad je Zdravko Mamić bio predsjednik Uprave. Prije toga sam radio u MUP-u, u Odjelu za droge, Pnuskoku te sam vodio Odjel općeg kriminaliteta u Zagrebu. Točno je da su policajci kojima sam rukovodio postupali prema Zdravku Mamiću nakon što je 2011. uhićen nakon utakmice Dinama i Malmoa. Uhitili su ga službenici 4. PP (policijske postaje - op.a.), no kako je bio veliki medijski intres za taj predmet zapovjednik postaje tražio je da mi preuzmemo slučaj. Tada sam i upoznao Zdravka Mamića - ispričao je Antolić. 
Pojasnio je da je član Uprave kluba postao od 1. siječnja 2016. kada je formirana nova Uprava s još četiri člana. Nije bio siguran zbog kojeg je točno kaznenog djela pravomoćno osuđen Zdravko Mamić i njegov brat Zoran, no dobro se sjeća datuma kada su im izrečene nepravomoćna i pravomoćna presuda u prvom predmetu.

Nakon presude Mamić je bio savjetnik kluba

- Zdravko Mamić nepravomoćno je osuđen 6. lipnja 2018. godine na šest i pol godina zatvora. Odluku o potvrđivanju presude Vrhovni sud objavio je 15. ožujka 2021. godine. U istom postupku Zoran Mamić bio je osuđen na četiri godine i jedanaest mjeseci - ispalio je Antolić. 

Krešimir Antolić: 'Povući ću tužbu ako se Nik Titanik ispriča.' Nik Titanik: 'Isprika nije opcija'
Krešimir Antolić: 'Povući ću tužbu ako se Nik Titanik ispriča.' Nik Titanik: 'Isprika nije opcija'

Na pitanje o Mamićevu bijegu, odgovorio je da nije siguran bi li to nazvao bijegom, no da je Zdravko 4. lipnja imao konferenciju za novinare u klubu, a poslije toga ga više nije vidio. Između nepravomoćne i pravomoćne presude, potvrdio je Antolić, Zdravko Mamić imao je radno mjesto savjetnika kluba za što je primao i plaću.
- U vrijeme nepravomoćne presude Zoran Mamić bio je u inozemstvu. Vratio se 2019. na mjesto sportskog direktora kluba. Nemam profil na Facebooku pa tako ni ne znam što je Zdravko Mamić objavljivao već bih to saznao ako bi mi netko to prenio. Bilo mi je to malo groteskno jer znam da je on informatički potpuno nepismen te pretpostavljam da mu je netko drugi radio stranicu - rekao je Antolić te dodao da ne zna je li Zdravko na svojoj stranici objavio odluku o prekidu suradnje između kluba i trenera Bjelice. 
Rekao je i da je s Bjelicom razgovore oko smanjenja dohodaka vodio Zoran Mamić te da je igrače prve momčadi koji su se tome protivili vodio kapetan ekipe Arijan Ademi. Riječ je o igraču kojega su mediji prozvali "vječnom peticom Modrih" jer je dugi niz godina proveo u Maksimiru te nosi broj 5 na dresu. 

'Dok sam bio u klubu, nisu potraživali novac od Mamića'

- Odluku da Zdravko Mamić i ostali nisu nanijeli financijsku štetu klubu i da klub neće potraživati odštetu od onih protiv kojih se vodi kazneni postupak, donijela je Skupština, kao najviše tijelo 1. ožujka 2018. godine. Dok sam bio u klubu, Dinamo nije potraživao nikakav novac od optuženika, a iz medija sam doznao da je sadašnja uprava kluba prije nekoliko dana u drugom postupku protiv Mamića i ostalih postavila imovinsko-pravni zahtjev - rekao je Antolić. Pojasnio je da je izraz "pandur" pogrdni naziv za policajca kao i da je "druker" pogrdni naziv za osobu koja daje informacije drugima, a iz iskustva u policiji zna da osobama koje tako etiketiraju prijeti od teškog ozljeđivanja do smrti.

Nina Obuljen o Antolićevoj tužbi protiv Nika Titanika: 'Mogao bi to postati opasni presedan'
Nina Obuljen o Antolićevoj tužbi protiv Nika Titanika: 'Mogao bi to postati opasni presedan'


Dotakao se i termina "crne liste" te pojasnio da je to "krivi i kolokvijalni naziv za najrizičnije navijače kojima temeljem Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima klubovi ne smiju prodavati ulaznice".
- Ja sam bio taj koji je na temelju zakona komunicirao s Ravnateljstvom policije od kojih sam dobivao podatke na temelju kojih se formirala lista u Odjelu tiketinga. U jednom manjem dijelu navijače je na tu listu dodavao i Dinamo, primjerice ako bi putem videonadzora utvrdili da je netko palio baklje, a policija ga nije procesuirala. Ne znam jesu li takve liste postojela prije mog dolaska u klub, no mislim da do mog dolaska uopće nije postojao Odjel sigurnosti, zato sam i došao u Dinamo - pojasnio je Antolić.

Sporne su tri karikature, izrazi "pandur" i "druker"

Podsjetimo, u privatnoj tužbi Antolić navodi kako je u razdoblju od 28. do 30. ožujka 2020. u novinama i na portalu 24sata Nik Titanik, u namjeri da ga uvrijedi, objavio karikature privatnog tužitelja uz prateće tekstove kojima ga ismijava, vrijeđa i omalovažava.
Tako je Antolić 28. ožujka 2020. u karikaturi prikazan s pendrekom u ruci na kojemu piše Lesički i na reveru sakoa ima natpis druker, dok su tadašnji trener Dinama Nenad Bjelica i kapetan Dinama Adrijan Ademi prikazani kao osobe lišene slobode s rukama na leđima vezanim konopcem. Uz karikaturu Antolića objavljen je tekst: "Da, tatice, napravit ću tako! Na zapovijed! Kako je u rupi dolje? Jel karantena? Ljubim guzu, ugodan dan!" te lik Zorana Mamića u prugastoj majici kako tapša po leđima privatnog tužitelja. 
Nadalje 29. ožujka 2020. uz karikaturu stanice gledane kroz mikroskop objavio je i sljedeći tekst: "Pogled kroz mikroskop otkriva pravi uzrok lošeg stanja u kojem se nalazi Dinamo...druker pandur". U karikaturi od 30. ožujka 2020. Antolić izlazi iz ruke Zdravka Mamića, na ruci mu piše druker, a objavljen je i sljedeći tekst: "Zdravko Mamić je savjetnik kluba, ali ovu odluku je samostalno donijela Uprava kluba, a sad me ispričajte, moram ići malo rektalno kopati tražeći nove savjete".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...