Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Karlovački dobrotvor: Josip je psima ostavio 1,2 milijuna kn

Josip Vuković nije zaboravio da mu je Grad Karlovac omogućio školovanje pa mu je oporučno ustupio svoju kuću na desetogodišnje korištenje

PRETPLATITE SE ZA JOŠ OVAKVOG SADRŽAJA:

Karlovčanin Josip Vuković bio je samozatajan i skroman. Bio je nastavnik matematike, lovac, planinar, intelektualac, strastveni kinolog i istinski zaljubljenik u najstariju autohtonu hrvatsku pasminu - hrvatskog ovčara.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

 

Nije imao potomaka i život je posvetio proučavanju te pasmine. Posljednjih 40-ak godina života pratio je ovčara u radu i na djelu, zapisivao svoja iskustva, slikao, snimao, slagao mozaik. Kupovao je i nabavljao kvalitetnu štenad i darivao je svojim prijateljima kako bi unaprijedili uzgoj, ali i ljubav prema ovoj pasmini. Kako za života, Vuković je nenametljivo i tiho svoju veličinu pokazao i nakon smrti, prije šest godina u osamdeset i drugoj godini života.

bakale | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Facebook Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Facebook

Oporukom je ostavio 160.000 eura (oko 1,2 milijuna kuna) za osnivanje zaklade koja će se brinuti o očuvanju pasmine hrvatskog ovčara, a Gradu Karlovcu ostavio je kuću u gradskoj četvrti Gaza uz uvjet da je koriste djeca. Ostalu imovinu ostavio je sestri i rodbini. Grad Karlovac kuću je na desetogodišnje korištenje ustupio Domu za odgoj djece i mladeži Karlovac, iz kojeg doznajemo da su za potrebe uređenja prikupljali donacije te pripremaju dokumentaciju. Nagodinu bi trebali početi s uređenjem, a najesen bi je trebala početi koristiti djeca za poludnevni boravak.

- Iznenadili smo čitajući oporuku, nitko nije niti pomislio da je uštedio toliki novac. Josip je bio skroman i nenametljiv, istinski zaljubljenik u hrvatskog ovčara, kojeg je smatrao našim crnim biserom. Predviđao je da pasmini prijeti izumiranje jer se desetljećima zanemarivala i sve se manje koristila na imanjima za čuvanje stoke. Zbog toga je sav svoj novac ostavio za osnivanje zaklade s ciljem očuvanja i uzgoja ovčara. Oporučno je odredio počasne članove, prijatelja i kolegu Dubravka Delića i mene, a trećeg smo člana birali - govori Nikola Bakale, predsjednik Društva prijatelja hrvatskog ovčara Karlovac i upravitelj zaklade te instruktor obuke i voditelj spasilačkih pasa u Kinološkom sportskom klubu Karlovac. Zakladu, neprofitnu organizaciju koja se financira iz ostvarene godišnje kamate na oročena devizna sredstva, kako je Josip oporučno odredio, otvorili su 2014. godine. Josip je bio i osnivač te predsjednik Društva prijatelja hrvatskog ovčara. Osim zajedničke ljubavi prema pasmini, Nikola i Josip bili su dobri prijatelji. Nikola je ispričao i da su ovčari cijenili Jožinu ljubav. Prije smrti Josip je svog ovčara Tvrtka povjerio Nikoli, a pas je točno na prvu godišnjicu smrti otišao u dvorište kuće u kojoj je živio s Josipom.

- Tijekom Domovinskog rata u svojoj je kući zbrinjavao obitelji s djecom i davao im novac, što mnogi ne znaju. Bio je karlovački intelektualac, među osnivačima karlovačkog vokalnog okteta, a kuću koju je ostavio Gradu sam je napravio svojim rukama. Bio je nevjerojatan čovjek - govori Nikola. Josip je napisao prvu knjigu o hrvatskom ovčaru, “Gospodar stada”, u kojoj daje konkretne smjernice o psu i kako ga naučiti radu sa stokom, snimio je puno filmova i uradaka, no sve je to ostalo u njegovoj kući, kaže Nikola, te su materijali izgubljeni. Inače zaklada svake godine raspisuje natječaje za nabavu hrvatskog ovčara, može osigurati štene za uzgajivače ili vlasnike OPG-a za čuvanje stoke, koji vraćaju jedno štene kroz daljnji uzgoj.

- Hrvatski ovčar jedna je od naših najstarijih autohtonih pasmina, nekad vrlo cijenjena i vrijedna jer je ljudima pomagao u čuvanju stoke, a danas ih je manje od 100 uzgojenih jedinki godišnje, što je vrlo malo - govori Nikola te dodaje da moramo čuvati ovo naše “crno blago”, koje u inozemstvu itekako prepoznaju.

Inače, Josip Vuković rođen 1930. godine u Banskoj Selnici. Kao dijete je ostao bez oca te ga je othranila samohrana majka. Nije zaboravio da mu je Grad Karlovac omogućio da završi školu, zaposli se i sagradi svoj dom. Za dugogodišnji kinološki rad lani je posmrtno nagrađen zlatnim odlikovanjem Hrvatskoga kinološkog saveza.

Tema: Hrvatska

Message