Obavijesti

News

Komentari 73

Karlovački dobrotvor: Josip je psima ostavio 1,2 milijuna kn

Karlovački dobrotvor: Josip je psima ostavio 1,2 milijuna kn
2

Josip Vuković nije zaboravio da mu je Grad Karlovac omogućio školovanje pa mu je oporučno ustupio svoju kuću na desetogodišnje korištenje

VIDEO

Karlovčanin Josip Vuković bio je samozatajan i skroman. Bio je nastavnik matematike, lovac, planinar, intelektualac, strastveni kinolog i istinski zaljubljenik u najstariju autohtonu hrvatsku pasminu - hrvatskog ovčara.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:03

 

Nije imao potomaka i život je posvetio proučavanju te pasmine. Posljednjih 40-ak godina života pratio je ovčara u radu i na djelu, zapisivao svoja iskustva, slikao, snimao, slagao mozaik. Kupovao je i nabavljao kvalitetnu štenad i darivao je svojim prijateljima kako bi unaprijedili uzgoj, ali i ljubav prema ovoj pasmini. Kako za života, Vuković je nenametljivo i tiho svoju veličinu pokazao i nakon smrti, prije šest godina u osamdeset i drugoj godini života.

bakale

Oporukom je ostavio 160.000 eura (oko 1,2 milijuna kuna) za osnivanje zaklade koja će se brinuti o očuvanju pasmine hrvatskog ovčara, a Gradu Karlovcu ostavio je kuću u gradskoj četvrti Gaza uz uvjet da je koriste djeca. Ostalu imovinu ostavio je sestri i rodbini. Grad Karlovac kuću je na desetogodišnje korištenje ustupio Domu za odgoj djece i mladeži Karlovac, iz kojeg doznajemo da su za potrebe uređenja prikupljali donacije te pripremaju dokumentaciju. Nagodinu bi trebali početi s uređenjem, a najesen bi je trebala početi koristiti djeca za poludnevni boravak.

- Iznenadili smo čitajući oporuku, nitko nije niti pomislio da je uštedio toliki novac. Josip je bio skroman i nenametljiv, istinski zaljubljenik u hrvatskog ovčara, kojeg je smatrao našim crnim biserom. Predviđao je da pasmini prijeti izumiranje jer se desetljećima zanemarivala i sve se manje koristila na imanjima za čuvanje stoke. Zbog toga je sav svoj novac ostavio za osnivanje zaklade s ciljem očuvanja i uzgoja ovčara. Oporučno je odredio počasne članove, prijatelja i kolegu Dubravka Delića i mene, a trećeg smo člana birali - govori Nikola Bakale, predsjednik Društva prijatelja hrvatskog ovčara Karlovac i upravitelj zaklade te instruktor obuke i voditelj spasilačkih pasa u Kinološkom sportskom klubu Karlovac. Zakladu, neprofitnu organizaciju koja se financira iz ostvarene godišnje kamate na oročena devizna sredstva, kako je Josip oporučno odredio, otvorili su 2014. godine. Josip je bio i osnivač te predsjednik Društva prijatelja hrvatskog ovčara. Osim zajedničke ljubavi prema pasmini, Nikola i Josip bili su dobri prijatelji. Nikola je ispričao i da su ovčari cijenili Jožinu ljubav. Prije smrti Josip je svog ovčara Tvrtka povjerio Nikoli, a pas je točno na prvu godišnjicu smrti otišao u dvorište kuće u kojoj je živio s Josipom.

- Tijekom Domovinskog rata u svojoj je kući zbrinjavao obitelji s djecom i davao im novac, što mnogi ne znaju. Bio je karlovački intelektualac, među osnivačima karlovačkog vokalnog okteta, a kuću koju je ostavio Gradu sam je napravio svojim rukama. Bio je nevjerojatan čovjek - govori Nikola. Josip je napisao prvu knjigu o hrvatskom ovčaru, “Gospodar stada”, u kojoj daje konkretne smjernice o psu i kako ga naučiti radu sa stokom, snimio je puno filmova i uradaka, no sve je to ostalo u njegovoj kući, kaže Nikola, te su materijali izgubljeni. Inače zaklada svake godine raspisuje natječaje za nabavu hrvatskog ovčara, može osigurati štene za uzgajivače ili vlasnike OPG-a za čuvanje stoke, koji vraćaju jedno štene kroz daljnji uzgoj.

- Hrvatski ovčar jedna je od naših najstarijih autohtonih pasmina, nekad vrlo cijenjena i vrijedna jer je ljudima pomagao u čuvanju stoke, a danas ih je manje od 100 uzgojenih jedinki godišnje, što je vrlo malo - govori Nikola te dodaje da moramo čuvati ovo naše “crno blago”, koje u inozemstvu itekako prepoznaju.

Inače, Josip Vuković rođen 1930. godine u Banskoj Selnici. Kao dijete je ostao bez oca te ga je othranila samohrana majka. Nije zaboravio da mu je Grad Karlovac omogućio da završi školu, zaposli se i sagradi svoj dom. Za dugogodišnji kinološki rad lani je posmrtno nagrađen zlatnim odlikovanjem Hrvatskoga kinološkog saveza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji