Obavijesti

News

Komentari 13

Karlovčanin Albert Gajšak: 'NASA mi je dala licencu da za njih napravim maketu Rovera'

Karlovčanin Albert Gajšak: 'NASA mi je dala licencu da za njih napravim maketu Rovera'
5

Poduzetnik Albert Gajšak (25) uskoro izbacuje liniju svemirskih vozila, a rover po uzoru na NASA-in bit će vrhunac te linije. Na njemu će zaljubljenici u programiranje na zabavan način razvijati svoje znanje

VIDEO

Moj dječački san je bio da postanem astronaut. Oduvijek me zanimalo sve vezano za istraživanje svemira i zato sam sada posebno sretan najnovijim proizvodom kojeg ću izbaciti uskoro na tržište, rekao je Albert Gajšak (25) iz Karlovca, direktor informatičke tvrtke CircuitMess.

Tvrtka je pozornost na sebe skrenula izrađujući edukativne STEM igračke, a prije nekoliko mjeseci na tržište je lansirala i vlastiti Batmobile za koji je dobila licencu velikog Warner Brosa. Ubrzo nakon toga, primili su i njihovu nagradu za najinovativniji licencirani proizvod.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Karlovčanin Albert Gajšak: 'NASA mi je dala licencu da za njih napravim maketu Rovera' 00:46

Priča oko dobivanja licenci sada se nastavlja i Albert trenutno radi na novom proizvodu po imenu CircuitMess Perseverance Space Rover Kit koji je licenciran od strane NASA-e. Drugim riječima, Američka agencija za istraživanje svemira izradila je, kao što je poznato, vozilo s četiri kotača na električni pogon koje astronauti koriste u istraživanju Mjeseca, a Albert po uzoru na to vozilo radi edukacijsku igračku koja je vjerna kopija pravog rovera, odnosno, kako Albert kaže, ultradetaljizirana maketa pravog rovera.

- Smatram to jednim od svojih najambicioznijih projekata do sada. Kada sam prije pet godina tek počinjao sastavljati elektroniku i kretati sa svime čime se moja tvrtka danas bavi, ovako nešto činilo mi se nerealistično - otkrio je Gajšak. Dodao je i da za razliku od prethodnih puta kada je tražio licencu za svoje proizvode, ovaj puta nije bilo toliko muke zahvaljujući suradnji s firmom koja se zove Geek Club.

- Oni imaju cijelu povijest proizvodnje svemirskih proizvoda - kaže mladi poduzetnik. Objašnjava kako će njegov rover biti namijenjen starijoj djeci, adolescentima i odraslima koji na zabavan način vole učiti o elektronici i programiranju.

- Ne želim još otkrivati previše detalja jer će proizvod biti lansiran u listopadu, ali mogu samo reći da će ga trebati satima sastavljati. On će doslovno oživjeti u rukama vlasnika zahvaljujući elektronici, procesorima i kamerama koje će imati u sebi - kaže Albert, smatrajući potreban trud oko sastavljanja izazovom koji će veseliti svakog pravog ljubitelja elektronike i istraživanja. Otkriva i da će izbaciti cijelu liniju proizvoda inspiriranih NASA-inim vozilima, a da će rover biti samo vrhunac ili jedna od poslastica te linije. Na projektu radi već godinu dana i još nije puno pričao o njemu, a ovo malo što se saznalo, natjeralo je čak 350 ljudi da se unaprijed predbilježe za kupnju rovera.

- Na listi čekanja je još 1300 ljudi. Veseli me to, iako mi je trenutno cilj samo završiti ga i da ispadne što bolji - kaže skromni poduzetnik. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.