Obavijesti

News

Komentari 27

Karta sukoba: Zašto je Jemen na ključnoj globalnoj poziciji

Karta sukoba: Zašto je Jemen na ključnoj globalnoj poziciji

Globalni lanci opskrbe mogli bi biti ozbiljno ugroženi jer zbog nesigurnosti u Crvenom moru brodovi plove preko Afrike i Rta dobre nade što značajno podiže cijenu transporta. Sueski kanal bilježi velik pad prihoda

VIDEO

Američke i britanske snage su sinoć pokrenule napade na pobunjenike u Jemenu. Huti su od početka sukoba Izraela i Hamasa za 500 posto intenzivirali svoje napade u Crvenom moru na komercijalne brodove. Zbog toga su brojne tvrtke odlučile ići dužim putem preko Afrike što značajno povećava troškove prijevoza.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

parada hutija i njihov f5 avion 06:57

Globalni lanci opskrbe mogli bi se zbog svega suočiti s ozbiljnim problemima jer su Huti izraziti protivnici Izraela i obećali su kako će gađati sve brodove koji putuju u Izrael. Premda, nije najjasnije jesu li svi brodovi koje su gađali zaista išli u Izrael.

Huti su skupina pobunjenika, podupire ih Iran, a kontroliraju velik dio Jemena. Huti se, zajedno s Hamasom i Hezbolahom, deklariraju kao dio osovine otpora koju Iran vodi protiv Izraela, SAD-a i šireg Zapada. 

FILE PHOTO: Armed men stand on the beach as the Galaxy Leader commercial ship, seized by Yemen's Houthis last month, is anchored off the coast of al-Salif

Napadi su doveli do toga da SAD pokrene međunarodnu pomorsku operaciju za zaštitu brodova na ruti Crvenog mora. Njemu se priključio niz zemalja uključujući UK, Kanadu, Francusku, Bahrein, Norvešku i Španjolsku.

Ipak, neki i dalje odbijaju ploviti preko Crvenog mora pa kroz Sueski kanal zbog straha od Huta.

Prihod Sueskog kanala pao 40 posto

Dolarski prihod Sueskog kanala pao je od početka godine za 40 posto u odnosu na isto razdoblje 2023., rekao je šef uprave Osama Rabie, budući da ga brodari zaobilaze kako bi izbjegli napade jemenskih Huta.

Od 1. do 11. siječnja brodski promet smanjio se za 30 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, rekao je egipatski dužnosnik u kasnonoćnom talk showu.

Od početka godine kanalom su prošla 544 broda, u odnosu na 777 u istom razdoblju 2023., naveo je Rabie.

Rutu oko Rta dobre nade izabrali su po njegovim riječima samo oni brodovi koji su morali odmah nastaviti putovanje dok ostali čekaju da se situacija stabilizira.

Zabrinutost za sigurnost brodara ne može se otkloniti popustima ni drugim poticajnim mjerama koje Sueski kanal nudi, naglasio je.

"Veliki dio robe vratit će se (Sueskom kanalu) kada tome dođe kraj", zaključio je, govoreći o napadima Huta.

Sueski kanal ključni je izvor deviznih prihoda za Egipat i vlasti su ga proteklih godina nastojale povećati, proširivši ga u 2015. Radovi na proširenju još nisu završeni.

<<< Sve o situaciji u Crvenom moru možete pratiti OVDJE. >>>

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina