News

Komentari 2

Kartum: Policija suzavcem i šok granatama tjerala prosvjednike

Kartum: Policija suzavcem i šok granatama tjerala prosvjednike

Sudanske snage sigurnosti suzavcem su i šok granatama u nedjelju pokušale rastjerati stotine tisuća prosvjednika u glavnome gradu Kartumu, koji su se ponovno okupili da bi demonstracijama izrazili nezadovoljstvo zbog vojnog udara 25. listopada

Prosvjedi protiv državnog udara nastavljeni su i nakon što je prošli mjesec vojska ponovno za premijera postavila Abdallu Hamdoka. Demonstranti zahtijevaju da se vojska miješa u poslove vlade.

Demonstranti su u nedjelju krenuli prema predsjedničkoj palači, obilježavajući treću godišnjicu prosvjeda koji su potaknuli narodni ustanak što je rezultiralo svrgavanjem s vlasti islamističkog autokrata Omara al-Bašira.

Premda je policija blokirala mostove u glavnome gradu, prosvjednici su uspjeli prijeći most koji povezuje grad Omdurman sa središtem Kartuma, no na njih je bačen suzavac, rekli su Reutersu očevici. 

 Organizacija prosvjeda planirana je i u ostalim gradovima u zemlji, a na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se da se demonstracije održavaju i u Port Sudanu na obali Crvenog mora i El-Deainu u zapadnoj pokrajini Darfur.

Snage sigurnosti blokirale su i glavne ceste koje vode prema zračnoj luci i vojnome stožeru, a oko predsjedničke palače raspoređeni su pripadnici vojske i paravojnih Snaga brze potpore. 

FILE PHOTO: Protest against prospect of military rule in Khartoum

Istodobno su prosvjednici blokirali ceste oko dijela grada u kojemu se održavaju demonstracije. Neki su isticali sudanske zastave i fotografije prosvjednika koji su u zadnjih nekoliko mjeseci ubijeni u demonstracijama.

Ovo je deveti u nizu prosvjeda protiv vojnog puča. Prosvjedi se nastavljaju i nakon što je vojska 21. studenoga ponovno za premijera postavila Abdallu Hamdoka te je iz kućnog pritvora pustila i njega i ostale visokoprofilirane političke zatočenike.

Vojne i građanske političke stranke i ranije su dijelile vlast nakon Baširova svrgavanja s vlasti, no dogovor o ponovnom postavljanju Hamdoka za premijera naišla je na na protivljenje prosvjednika, koji su ga ranije smatrali simbolom otpora vojnoj vladavini. Njegov dogovor s vojskom su osudili i smatraju ga izdajom. 

Najčitaniji članci