Obavijesti

News

Komentari 304

Katarina Kitarović na Harvardu će učiti i po 12-16 sati na dan

Za prestižna svjetska sveučilišta jedino vas adekvatno mogu MIOC i V. gimnazija pripremiti, kaže Dejan Kovač, postdoktorand prestižnog američkog sveučilišta Princeton

VIDEO

Kći predsjednice Kolinde, Katarina Kitarović, jučer je polagala završe ispite kao maturantica Međunarodnog IB programa XV. gimnazije u Zagrebu, a već je primljena na Harvard. Upala je na četiri prestižna svjetska sveučilišta, no Harvard je njezin odabir. Stipendiju dvostruko veću od majčine plaće podmirivat će američko sveučilište.

No to što je kći hrvatske predsjednice za upis ovog fakulteta ne znači ništa. Naime, kako nam pojašnjavaju upućeni, sve ovisi o polaganju tzv SAT i TOEFL ispita, eseja i intervjua.

Pokretanje videa...

00:12

Najvažniji je sat-test

- Riječ je o testovima koji uključuju matematiku, kritičko čitanje s razumijevanjem i pisanje, engleski jezik. Za to se treba pripremati već u trećem razredu srednje škole. Uz to je najbitnije i motivacijsko pismo po kojem oni procjenjuju jeste li kompletna osoba kakvu traže. Provjeravaju sve o vama pa tako i materijalnu situaciju vaših roditelja – kaže nam Dejan Kovač (35), postdoktorand prestižnog američkog sveučilišta Princeton. Kovač je potekao iz Županje, iz siromašne obitelji. Dok su se drugi igrali autićima, on se igrao gelerima po podrumima u vrijeme uzbuna. Danas je jedini Hrvat postdoktorand najjačeg američkog sveučilišta.

- Za prestižna svjetska sveučilišta jedino vas MIOC i V. gimnazija mogu na to pripremiti - rekao je.

Na Princetonu je završio nakon što je doktorirao na najpoznatijem američkom institutu u ovom dijelu Europe – CERGE- EI.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva

Stipendija za džeparac

- Nakon prezentacije rada na kojem sam radio s bivšim Obaminim savjetnikom Alanom Krugerom, uslijedio je taj poziv. Primali su samo 10 najboljih od 1000 pozvanih. Cijene godine studiranja ondje se kreću od 50 do 80.000 dolara. Talentiranim siromašnim strancima daju besplatno studiranje te ako procijene da ste vrijedni ulaganja, pronađu vam stipendije za džeparac da imate od čega živjeti i za stanovanje. Da preživite ondje mjesec treba vam do 3000 dolara - kaže Kovač koji je imao te stipendije.

GNK Dinamo - NK Lokomotiva


No ističe da se tamo uči 12 do 16 sati dnevno, ali se isplati jer ako uspješno završite takav fakultet, ponude za posao stižu vam na tjednoj bazi.

- Hrvatska ne gura inteligentne ljude nego stranački podobne ljude. Recimo doktorate od 18.000 eura na našim fakultetima završavaju ljudi iz državnih firmi koji su politički povezani i financiraju to državnim novcem – otvoreno će Kovač. 

Dejan Kovač je jedini Hrvat postdoktorand s Princetona. Na Harvardu je bilo više studenata iz Hrvatske, od kojih su mnogi kasnije ostvarili zavidne karijere. Od političara, tamo su studirali bivši potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i ministar financija Zdravko Marić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 304
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...