Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kauboji u Lici: Doktor znanosti iz SAD-a otvorio luksuzni ranč

Kaubojski ranč nalazi se u prirodi, a na samom ranču rade muškarci s kaubojskim šeširima i mamuzama. Spavati se može u drvenim planinskim kućama...

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
94 komentara

Specijalizirani smo za nejahače. Stvar je u tome da čovjek koji nikad nije jahao može doći do galopiranja na konju za dva sata ili tri dana, rekao nam je to Bruce Yerkovich (45), vlasnik ranča Linden tree u Velikoj Plani kod Gospića.

POGLEDAJTE VIDEO:

Kaubojski ranč nalazi se u prirodi, a na samom ranču rade muškarci s kaubojskim šeširima i mamuzama. Spavati se može u drvenim planinskim kućama, šatorima Indijanaca ili okruglim kućama zamišljenim kao spoj indijanske, istarske i ličke gradnje, a okupati se možete u jacuzziju na otvorenom koji se grije na drva.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Postoje programi višednevnih avantura za ljude bez jahačkog iskustva, može se planinariti, biciklirati, spuštati u špilje, voziti se kanuom, krenuti u traganje za divljim životinjama ili iznajmiti luk i strijelu. Zimi pak imaju program hodanja na krpljama, skijanja i sanjkanja za djecu, nordijskog skijanja ili vožnje u saonicama. Gosti se mogu okušati i u indijanskom jahanju bez sedla, ali samo po dubokom snijegu, jer ako padnu s konja, završit će na mekanom. Yerkovići rade cijelu godinu jer na ranču s 20 konja i žive. O hrani se brine supruga Megi koja je nutricionistica. Lani je Linden tree ranč uvršten u top 10 luksuznih kampova Europe.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

- Gosti su nam važni, ali ne bih ja bio tu da mi nije stalo i do prirode. Ranije smo obnovili staništa za srne, jelene, veprove i ptice, a ove godine obnavljamo staništa riba, rakova i žaba za koje smo povratili davno isušenu močvaru. Sad se čuje kreket žaba, to je meni glazba za uši. Nadam se da će stići ptice koje jedu žabe, a za njima i močvarice.

Želimo vratiti prirodnu ravnotežu i borimo se protiv interesnih lobija koji gledaju samo na profit - smije se Bruce te dodaje da su se u potoke vratile pastrve i riječni rak koji je bio na rubu izumiranja.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

No doktor znanosti iz područja kvantne biofizike svoj je poslovni put započeo radeći za veliku korporaciju koja se bavi genetički modificiranim organizmima. Živio je u različitim gradovima u SAD-u, a posao mu je bio putovati svijetom “čistiti” teren za tržište. S tom je tvrtkom raskrstio 2005. jer nije mogao gaziti vlastitu savjest. Morao je, kaže, potpisati da o tome neće govoriti.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

- Tražio sam rančeve po Americi i Meksiku, a onda sam shvatio da je Europljanima bliže doći u Hrvatsku. Potom sam tražio od Erduta do Privlake i na koncu zalutao ovdje u šumu gdje više nije bilo puta i shvatio da je to kraj mojeg traganja. Isprva ljudi nisu htjeli prodavati zemlju, no prvi teren uspio sam kupiti 2008., a do danas sam kupio još njih pet - kaže Bruce.     

U Zagrebu proizvode prvo Hrvatsko pivo s brkovima

Na ranču imaju i vlastito craft pivo “Prvo hrvatsko pivo s brkovima”. Brkovi su prije bili simbol muške čestitosti i poštenja. U tom duhu je ovo pivo oda muškosti, piše na etiketi. Recepturu su miješali više od šest mjeseci.

- Stigle su nam prve boce piva iz Zagreba gdje ga proizvodimo u pivovari. Svi su nam govorili da je takav sastav nemoguće proizvesti osim tog jednog craftera iz Pivionice. S njim smo uspjeli i zadovoljan sam okusom - kaže Bruce.     

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message