Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Kavkaz: Ekspedicija spustila tijela alpinista, pokopali su ih

Hrvatska ekspedicija je pronašla i spustila tijela tri alpinista koji su nestali 1974. na Kavkazu. Tijela su pokopali, a DNK analiza trebala bi otkriti je li riječ o Hrvatima

HGSS
Foto: HGSS
8 komentara

Pripadnici HGSS-HPS ekspedicije uspjeli su u srijedu sva tri tijela, koja se pronađena prethodnih dana, spustiti do sela Mestija u podnožju Ušbe na Kavkazu.

- Uz pomoć lokalnih zdravstvenih djelatnika uzeli su i uzorke tkiva za DNA analizu. Nakon toga, u svečanom obredu kojim je nazočio osobno i guverner gruzijske pokrajine Svanetia, tijela su sahranjena u tri odvojena groba na groblju alpinista s pogledom na stijenu Ušbe - rekao je pročelnik HGSS Vinko Prizmić. 

Dodao je kako članovi ekspedicije na temelju opreme koju su pronašli vjeruju kako je jedan od trojice pronađenih alpinista nestali hrvatski alpinist Viktor Tabaković. To naravno još treba potvrditi DNK analiza. 

- Identitet druge dvojice nije bilo moguće utvrditi na licu mjesta. Da li  je nađen i drugi davno nestali hrvatski alpinist i gorski spašavatelj Nenad Čulić, pokazati će rezultati DNK analize - kaže Prizmić. Objašnjava i kako cjelovita evidencija o dosadašnjim nesrećama na ovoj stijeni nije dostupna, jer su, po svemu sudeći, nakon razgraničenja Gruzije i Rusije podaci ostali kod ruskih vlasti. 

Nova nesreća

- U četvrtak su dva ukrajinska alpinista poginula nakon pada na istom ledenjaku i na istoj gorostasnoj stijeni Križa Ušbe. U ekspediciji bilo je šestero ukrajinskih alpinista, uz dva poginula još dvojica su ostala zarobljena visoko u stijeni i u nepoznatom su stanju, te trebaju hitnu akciju spašavanja. Preostala dvojica uspjeli su se spustiti niz stijenu i pozvati pomoć - kaže Prizmić. U pomoć su upućene lokalne ekipe, no budući da nakon raspada Sovjetskog Saveza na tom području nema razvijene gorske službe spašavanja, nije isključeno da se naši pripadnici već danas ponovno vrate na isti ledenjak i stijenu pomoći ugroženim ukrajinskim alpinistima. 

Članovi ekspedicije GSS-a umalo stradali

Da je ekspedicija koja je krenula u potragu za stradalim hrvatskim alponisitima zakasnila samo mjesec dana, vjerojatno bi ledenjačke bujice, ponovno i možda konačno sakrile tajnu pogibije hrvatskih alpinista, kaže Prizmić.

- S ledenjaka na nadmorskoj visini oko 3000 metara trebalo je tijela spustiti 1600 metara niže i 30-ak kilometara dalje. Trebalo je savladati 4 km ledenjaka, te kamenih nanosa. Nakon toga još strmi 400 metarski stjenoviti skok, zatim 6 km transporta kroz šumu te desetak kilometara makadamske ceste prepune vodenih bujica, uzrokovanim ubrzanim otapanjem ledenjaka. Upravo u tom završnom dijelu, vozilo u kojem su se nalazili hrvatski spašavatelji zapalo je u bujicu, pa su i spašavatelji bili na granici pogibelji - kaže Prizmić. 

U transportu je hrvatskim spasiocima, poglavito u donjem djelu pomagalo osmoro gorštaka, jer je osim tijela trebalo spustiti u dolinu i oko 300 kg vlastite ekspedicijske opreme. 

Prizmić naglašava kako su sva četvorica članova HGSS-HPS ekspedicije volonteri koji su svoje godišnje odmore iskoristili za ekspediciju. 

Hrvatski alpinisti stradali na Kavkazu prije 38 godina

Prije 38 godina na Kavkaz je s ljubljanskog aerodroma Brnik krenulo 15 članova jugoslavenske alpinističke ekspedicije koji su za cilj imali uspon na više zahtjevnih vrhova. Nakon što su osvojili dva vrha, prilikom uspona na Križ Ušbe, na granici Rusije i Gruzije, u velikoj lavini su poginula četvorica hrvatskih alpinista, Šibenčanin Ante Bedalov, Zagrepčani Urso Vrdoljak i Vladimir Tabaković i Splićanin Nenad Čulić. 

Nekoliko dana nakon tragedije ruski spašavatelji su s planine skinuli tijela Bedalova i Vrdoljaka, a Tabaković i Čulić nikad nisu pronađeni. Prošle godine češki alpinist je pronašao jedno tijelo. Nakon što su Slovenci zaključili da nijedan njihov alpinist nije stradao na tom području, fotografije su proslijedili Hrvatskom planinarskom savezu. Hrvatski planinarski savez je zaključio kako je prema dijelovima opreme koji su pronađeni vjerojatno riječ o Tabakoviću ili Čuliću pa je put Gruzije krenulo hrvatsko izaslanstvo kako bi pronašlo nestalog alpinista. 
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message