Obavijesti

News

Komentari 45

'Kaže mi da ide sa suprugom krstariti, a vidim ga da štrajka'

'Kaže mi da ide sa suprugom  krstariti, a vidim ga da štrajka'
6

Jedan potpiše ugovor na određeno 5. studenog i već štrajka. Drugi me traži slobodne dane da može sa ženom na krstarenje, a onda ga zateknem u štrajku, kaže nam ravnatelj Gospodarske škole Buje

VIDEO

Nakon što su lokalni mediji prenijeli informaciju da se usprkos općem štrajkaškom entuzijazmu među profesorima i učiteljima u drugim školama, u jednoj školi u Istri nastava odvija manje-više redovno, a štrajka samo manji dio osoblja zbog terora ravnatelja, otišli smo provjeriti da li je baš to tako.

Riječ je o Gospodarskoj školi Buje, a koja,  kako kaže njezin čelni čovjek, ravnatelj Milivoj Gospić, nije jedina školska ustanova u Istri koja održava nastavu, pa ujedno i demantira neke navode medija.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:17

- Mi smo u djelomičnome štrajku, jer neki su profesori unatoč svemu odlučili održavati nastavu. No za razliku od nas, djelatnici Pazinskog kolegija primjerice na štrajk uopće i ne pomišljaju i tamo se nastava održava kao da štrajka i nema - pojasnio nam je Gospić koji tu ne vidi ničega spornog.

Kazao nam da profesori koji štrajkaju, nakon što se u školi pojave i evidetntiraju, odlaze kući, a od 8 do 14 sati tu je i štrajkaši odbor koji od središnjice dobiva upute što i kako dalje činiti. Prema tome sve je u skladu sa zakonom.

- Oni koji žele raditi rade, a oni koji su odlučili štrajkati to i čine, sve prema vlastitoj savjesti - kaže nam ravnatelj.

'Potpiše nedavno ugovor na određeno i već štrajka'

Na pitanje da komentira informacije da zbog straha od ravnatelja mnogi profesori održavaju nastavu, umjesto da su u štrajku, a da istu stvar prenose i neki mediji, Gospić demantira.

- Nije mi jasno da neki profesori koji su potpisali ugovore na određeno, što podrazumijeva da se trebaju dokazati, sada ne održavaju nastavu. To sam i prenio profesorima, a onda je uslijedilo negodovanje. Najviše me pogodilo kad je jedan profesor ugovor na određeno potpisao 5. studenog i već je u štrajkačkoj ekipi, a drugi je tražio da mu se odobre slobodne dane, jer bi otišao sa suprugom na krstarenje proslaviti godišnjicu braka, a onda ga zateknem kako štrajka - priča nam Gospić, koji na to gleda kao manjak respekta  prema njemu kao ravnatelju i svome pozivu, jer nitko ne odgovara za realizaciju nastave osim njega.

- Zato sam im rekao da će nakon isteka ugovora u ovoj ustanovi teško naći posao. Nakon toga su počele kružiti priče da ja nekome nešto branim - kaže ravnatelj Gospić.

No šta o svemu kažu predstavnice sindikata. U školi smo zatekli profesorice hrvatskog jezika i književnosti Roziku Kuti Stiković i strukovnog učitelja za kozmetičare Jasminu Baf Radijevac.

- U štrajku je 20 profesora, a njih 20 radi, od čega su neki i na bolovanju pa ih zna biti i manje - kažu nam.

'Kad bi ravnatelj javno podržao sindikate, odaziv bi bio veći'

Na pitanje imaju li profesori straha od ravnatelja Gospića pa da dolaze na posao, kažu da ne žele o toj temi razgovarati, a na naše insistiranje kazale nam samo da odgovor potražimo od onih koji trenutnu nastavu i drže.

Uz to napominju da kada bi ravnatelj javno podržao zahtjeve sindikata, odaziv na štrajk bi bio kudikamo veći. Najbolji primjer toga susjedna je škola Vladimir Gortan koja se nalazi u istoj zgradi i djeli ih ih tek staklena stijena, na ulazu.

Tamo su profesori u 100 postotnome štrajku, a tako je i u drugim  školama u neposrednoj okolici. No u četverogodišnjoj i trogodišnjoj strukovnoj Gospodarskoj školi to tako nije.

Naravno pokušali smo stupiti u kontakt i s profesorima koji rade, no nisu bili voljni razgovarati, a oni u štrajku u školi nakon evidentiranja tu se i ne nalaze.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1