News

Komentari 5

Kazimir Bačić ostaje u istražnom zatvoru sve do kraja rujna

Kazimir Bačić ostaje u istražnom zatvoru sve do kraja rujna

Prije nego što im je istekao jednomjesečni istražni zatvor Uskok je krajem srpnja zatražio produljenje za još dva mjeseca. No, sudac istrage prihvatio je produljenje za mjesec dana

Bivši ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i zagrebački poduzetnik Milan Lončarić, okrivljeni u Uskokovoj istrazi za podmićivanje sada pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u aferi Vrtovi svjetla, u ponedjeljak ipak neće biti pušteni iz istražnog zatvora u Remetincu, piše u subotu Jutarnji list.

Pravomoćnom odlukom izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda istražni zatvor im je produljen za daljnjih mjesec dana, do 30. rujna, doznaje dnevnik na sudu.

Nakon što su Bačić i Lončarić pritvoreni krajem lipnja nakon uhićenja u velikoj Uskokovoj akciji, određen im je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je sudac istrage odbio Uskokov prijedlog da ih se pritvori i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

No, po žalbi Uskoka izvanraspravno vijeće poslije je odlučilo da stoji i drugi zakonski razlog za njihovo pritvaranje, smatrajući da su obojica okrivljenika, kako ih se tereti, pokazala veliku upornost u činjenju kaznenih djela kroz duži vremenski period.

Naime, Bačić je, osim posredovanja i inkriminirane predaje mita Bandiću, bio angažiran i u pregovorima Milana Lončarića s čelnim ljudima poslovnih banaka od kojih je Lončarić pokušavao ishoditi financiranje svojih građevinskih projekata, a zabilježeno je da je imao ulogu i u pokušajima da se dozvole za rušenje zaštićenog tornja na zemljištu bivšeg TEŽ-a Lončariću riješe i preko Ministarstva kulture.

Dok je Bačić otprije imao "čistu" kaznenu evidenciju, Lončarić je već prije osuđivan. Ima dvije pravomoćne osuđujuće presude, jednu u Zagrebu iz 2017. zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari, a drugu u Rijeci iz prošle godine za prijetnju. U oba je slučaja osuđen na uvjetne kazne.

Prije nego što im je istekao jednomjesečni istražni zatvor Uskok je krajem srpnja zatražio produljenje za još dva mjeseca. No, sudac istrage prihvatio je produljenje za mjesec dana. Na tu odluku žalili su se i obrana i Uskok.

Obrana je isticala da produljenje zbog opasnosti od ponavljanja djela nije osnovano te da se njihovi klijenti trebaju pustiti na slobodu čim se ispitaju svi ključni svjedoci, što se u međuvremenu i dogodilo, pa bi Bačić i Lončarić, da su žalbe obrane prihvaćene, 30. kolovoza izišli na slobodu. No, žalbe obrane su odbijene, a prihvaćena je žalba Uskoka te je,umjesto za spomenutih mjesec dana, istražni zatvor produljen za dva mjeseca, donosi Jutarnji list.

Najčitaniji članci