Obavijesti

News

Komentari 73

Kažnjenička bojna: Niste išli na sjednice? E, sad ćete to platiti

Kažnjenička bojna: Niste išli na sjednice? E, sad ćete to platiti
1

NOVČANO KAŽNJENI: Bivši zastupnik Klarin mora platiti 2550 kn, Dražen Barišić 1800, a Bruna Esih 1650 kuna jer nisu dolazili na sjednice Sabora

VIDEO

Od srpnja prošle godine zbog neopravdanog izostanaka iz Sabora novačno su kažnjena 74 zastupnika. Platili su ukupno 38.550 kuna kazni.

Od 1500 kuna mjesečnog paušala za svaki neopravdani izostanak oduzima im se 150 kuna. Prvo mjesto neslavne top liste drži bivši SDP-ov zastupnik Ivan Klarin. U dva mjeseca izostao je 17 dana što ga je stajalo 2550 kuna.

Potvrde stigle prekasno

Klarin se lani u rujnu povukao iz Sabora, jer “nije mogao kvalitetno obavljati zastupničku i dužnost načelnika Općine Tisno”. Drugo mjesto pripada Draženu Barišiću (HDZ). Zbog 12 neopravdanih dana kroz četiri mjeseca ostao je “tajni” za 1800 kuna. Kontaktirali so ga kako bi saznali razloge izostanaka, ali nije odgovarao na pozive i poruke. Treća na rang listi je Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku). U šest mjeseci nakupilo joj se 11 izostanaka što ju je stajalo 1650 kuna. Esih kaže da je te dane uglavnom bila na terenu, gdje radi na jačanju stranke ili na sjednici u zagrebačkoj skupštini. Jedan mjesec, navodi tri dana nije mogla doći na posao zbog uklještenja. Iako je imala liječničku potvrdu, rečeno joj je kako ju je donijela prekasno. 


- Nisam protiv kazni, ali iz prakse je vidljivo da one nisu doprinijele većoj prisutnosti zastupnika u Saboru ni efikasnosti rada Sabora - kazala je. 
Esih je stava da bi se trebalo preispitati što se sve zastupnicima tolerira kao opravdanje za izostanak sa saborskih sjednica, jer smo svjedoci da je sabornica često poluprazna. 


Najviše njih izostalo jedan dan

- Ima kolega koji su mjesečno četiri dana u Saboru i to petkom na glasovanju, a ostali dani su im opravdani - navodi. 
Četvrti po broju neopravdanih izostanaka je Siniša Varga (SDP). U tri mjeseca izostao je deset dana, a od paušala mu je skinuto 1500 kuna. Varga se još oporavlja od posljedica liječenja maligne bolesti. Često je kod liječnika ili na terapiji. 


- U par navrata zakasnio sam s dostavom liječničke potvrde i zato sam kažnjen - rekao nam je SDP-ov zastupnik. 
Peti na neslavnoj top listi je Ivan Kirin (HDZ) koji je zbog devet neopravdanih dana u pet mjeseci ostao bez 1350 kuna. I s Kirinom smo pokušali stupiti u kontakt, ali bez uspjeha. 
Sedam neopravdanih izostanaka u deset mjeseci i kaznu od 1050 kuna imali su Mihael Zmajlović (SDP), Ivana Ninčević Lesandrić (Most) te Franjo Lucić (HDZ). Najviše je zastupnika, njih 23, izostali su jedan dan. Uz spomenutu liječničku potvrdu, izostanak iz Sabora se opravdava ako su zastupnici morali na sud, društvene, političke i druge skupove na koje su pozvani, zbog nazočnosti na sjednicama lokalnih tijela ili ako su imali smrtni slučaj u obitelji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji