Obavijesti

News

Komentari 50

'Kemoterapiju će mi dati kroz vrat, to mi je posljednja šansa'

'Kemoterapiju će mi dati kroz vrat, to mi je posljednja šansa'
3

Vjerujem u svoje izlječenje i spreman sam na borbu s opakom bolešću, rekao je Danijel Subanović (32) koji boluje od bulozne epidermolize. Pronašli su mu i tumor

VIDEO

Zbog tumora koji mu je metastazirao u trbušnu šupljinu, Danijel Subanović prvi će u Hrvatskoj kao pacijent s buloznom epidermolizom ići na kemoterapiju. Procedura je i u svijetu eksperimentalna i do sada su imali svega nekoliko takvih slučajeva.

- U bolnicu idem 18. kolovoza. Zbog moje bolesti kože ne mogu mi intravenozno dati kemoterapiju, pa će mi na vratnoj žili staviti cjevčicu kroz koju ću dobivati kemoterapiju. Za početak će vidjeti kako moj organizam reagira. To mi je posljednja šansa za život. Vjerujem u svoje izlječenje i spreman sam na borbu s opakom bolešću - rekao je Danijel Subanović (32) iz Zagreba.

POGLEDAJTE VIDEO: Danijel se protiv bolesti bori svim snagama

Pokretanje videa...

24sata Video 00:32

Tumor na preponama se ne da operirati

Uz dijagnozu bulozne epidermolize, rijetke genetske bolesti zbog koje mu se koža raspada na dodir, u preponskoj regiji mu se razvio tumor koji je metastazirao u trbušnu šupljinu. Tumor je neoperabilan.

- Kad god je moguće nastojimo tumorske tvorbe operativno odstraniti, međutim i to je povezano s dosta poteškoća jer rane nakon operacije dosta sporo cijele, jer je i glavna karakteristika bolesti izrazita fragilnost kože. Na temelju kliničkog nalaza te nalaza učinjene obrade, konzilij u kojem su osim dermatologa bili i plastični kirurg, urolog i onkolog odlučio se kod Danijela za kemoterapiju jer su bili mišljenja da bi ta terapija mogla dati najbolje rezultate od svih drugih opcija. Naravno teško je govoriti kako će se pacijent nositi s tom terapijom, ali dat ćemo sve od sebe da mu olakšamo svaku moguću tegobu i poteškoću - kazao je prof.dr.sc. Hrvoje Vrčić, sanacijski upravitelj KBC Zagreb.

Prvi takav slučaj u Hrvatskoj

Stručnjaci potvrđuju da je Danijelov slučaj prvi takav u Hrvatskoj, no ističu da su povezani sa specijalistima u inozemstvu.

- Koliko znam, i u svijetu je bilo svega nekoliko takvih slučajeva. Zadnji koji pamtim je ciljana kemoterapija na nozi pacijentice s buloznom epidermolizom u Italiji, a ovdje je ipak riječ o pravoj kemoterapiji koja pogađa cijeli organizam ionako oslabljen primarnom bolešću. Vjerujem u uspjeh zahvata i naših stručnjaka, jer to daje nadu i svima ostalima sa sličnim problemima - kazala je Vlasta Zmazek , predsjednica udruge Debra koja okuplja pacijente s buloznom epidermolizom.

- Također treba napomenuti da su se problemi sa spinocelularnim karcinomima u ovih bolesnika pojavili tek unazad desetak godina, najvjerojatnije kao posljedica produljenja životnog vijeka ovih bolesnika. Svakom bolesniku nastojimo pružiti najbolju moguću skrb i omogućiti mu liječenje sukladno onome što je dostupno ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, a svakako ćemo tu terapiju prilagoditi općem stanju svakog pojedinačnog bolesnika - zaključio je Vrčić.

Težak život: Poginula mu majka i brat, otac preminuo od tumora

Danijelova životna priča uistinu je teška. Rodio se u Novskoj i o njemu se najviše brinula majka, no tijekom Domovinskog rata u dvorištu obiteljske kuće pogodila ju je granata i ubila na mjestu.

- No onda je moj brat poginuo u prometnoj nesreći 1994. godine, pa smo tata i ja ostali sami - prisjeća se Danijel najtežih trenutaka u životu.

Po završetku školovanja otac mu je od ušteđevine uspio kupiti mali stan u Zagrebu. Na drugom katu, što je danas Danijelu priličan problem budući da je u kolicima. Nedugo nakon kupnje stana, ocu su dijagnosticirali karcinom pluća i preminuo je 2005. godine.

- Ostao sam posve sam. Do prije nekoliko godina još sam bio pokretan i mogao sam puno toga sam, no moja bolest ima mnogo podtipova. Ja imam onaj rijedak oblik radi kojeg se počinju stvarati karcinomi kože. Prvi karcinom sam dobio 2008. na desnoj šaci, pa su je amputirali. Za mene je to bio veliki šok jer sam se cijelo vrijeme nadao da nisam u toj rijetkoj grupi sklonoj karcinomima. No samo dvije godine poslije uslijedio je novi šok – još jedan karcinom, pa su mi amputirali desnu podlakticu. Tijekom 2013. pojavio mi se karcinom na tabanu lijeve noge, pa su amputirali stopalo. Sada imam i karcinom u preponskoj regiji - priča Danijel.

''Da nemam prijatelja, ne znam kako bih''

U životu mu, kaže, pomaže nekolicina dobrih prijatelja koji mu kuhaju, pospremaju i brinu se o kućanstvu, nose ga niz stubište u šetnje ili na izlazak. Nerijetko uskaču i u materijalnih teškoćama, jer umjesto da mu pomogne, država mu je prije nekoliko mjeseci uskratila i osobnu invalidninu.

POGLEDAJTE VIDEO: Danijel je vrlo skroman mladić

Pokretanje videa...

24sata Video 00:33

- Imam obiteljsku mirovinu oca i majke u ukupnom iznosu od oko 2800 kuna. Za 300 kuna prelazim nekakav njihov limit, pa su mi ukinuli osobnu invalidninu od 1250 kuna. Da nemam prijatelja, ne znam što bih - iskreno priča ovaj mladić dodajući kako će i novonastalu situaciju sigurno premostiti jer mu ne nedostaje optimizma.

Ako želite pomoći Danijelu, novac možete uplatiti na račun u Zagrebačkoj banci, IBAN:HR8123600003112916704.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.