Obavijesti

News

Komentari 227

KFOR: Primijenit ćemo silu ako se blokade budu nastavile

KFOR: Primijenit ćemo silu ako se blokade budu nastavile
8

KFOR se večeras povukao iz Rudara gdje su Srbi postavili barikade. Zapovjednik KFOR-a kaže kako mu odluka 'nije lako pala', ali je to napravio u korist građana

VIDEO

Predstavnici Vlade Srbije rekli su iza 23 sata da sa zapovjednikom KFOR-a nisu dogovorili uklanjanje barikada koje su postavili Srbi na sjeveru Kosova, piše Blic. Kažu kako su se dogovorili da će problem riješiti tako da ne dođe do sukoba, da KFOR napusti barikade te da ih narod pusti na prođu. 

Zapovjednik KFOR-a Erhard Bühler rekao je iza 22 sata za RTK da je večeras posljednji put odlučio povući pripadnike KFOR-a i ne upotrijebiti silu iako ima ovlaštenje za to. Rekao je i kako će, ako se blokade nastave biti primoran upotrijebiti to ovlaštenje. Hashim Thaci, premijer Kosova, je pak poručio Beogradu kako neće razgovarati s ljudima koji dirigiraju napade na granične prijelaze. 

Iza 21 sat KFOR se povukao iz Rudara, javlja Blic. Zapovjednik KFOR-a Erhard Bühler rekao je kako mu 'nije lako pala' odluka da povuče jedinice, ali je to napravio u korist građana Zvečana. Naglasio je i kako će se KFOR i dalje boriti protiv ekstremista. 

Predsjednik općine Zvečan pozvao je u petak iza 20 sati građane da ostanu na barikadama sve dok se stanje na prijelazima Jarinje i Brnjak ne vrati na stanje prije krize. 

Borko Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom rekao je u petak oko 20 sati kako su nakon trosatnih pregovora dogovorili s KFOR-om da se jedinice KFOR-a povuku iz Rudara gdje su one došle u petak kako bi uklonile srpske barikade. Stefanović je rekao i kako dogovor oko prijelaza Jarinje i Brnjak još nije postignut, javlja Blic.  

Grupa građana Leposavića je oko 18.30 sati barikadom spriječila prolazak kolone vozila KFOR-a koja je dolazila iz Kosovske Mitrovice. Srbi su postavili blokadu na putu Raška-Kosovska Mitrovica. Propuštaju sva vozila osim KFOR-ovih. Put su blokirali balvanima, bagerom i kamionima. Gotovo u isto vrijeme KFOR je blokirao glavni gradski most u Kosovskoj Mitrovici, a odblokirali su ga u 19.15 sati. No na mostu se i dalje nalaze tri vojna džipa i kamion KFOR-a. Vojnici sa štitovima su i dalje raspoređeni po mostu. 

Zapovjednik KFOR-a Bühler i šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borko Stefanović pregovaraju već par sati o rješavanju krize na sjeveru Kosova. Srbi se još nalaze na barikadama.  

Zapovjednik KFOR-a Erhard Bühler je rekao kako nemaju dovoljno vojnika za uklanjanje prosvjednika na barikadama, piše Blic. 

B92 javlja kako KFOR i Srbi na barikadama kod Rudara pregovaraju. NATO je pak u međuvremenu odbacio tvrdnje da KFOR podržava samo jednu stranu u krizi na Kosovu. 

KFOR je, podsjetimo, dao danas Srbima na Kosovu rok do 16 sati da sami uklone postavljene barikade ili će to učiniti vojnici KFOR-a. Srbi su naime blokirali kod Leposavića konvoj s njemačkim vojnicima i to kamionima i mehanizacijom te su ga spriječili da ode dalje prema Kosovskoj Mitrovici. U Rudaru kod Zvečana gdje su slovenski i američki vojnici se pak nalazi stotinjak građana koji su posjedali na tlo ispred barikada i koji su KFOR-u poručili da se neće maknuti. 

Kosovski Srbi naime traže da se vrate granični prijelazi između Kosova i Srbije na stanje prije nego što je intervenirala policija Kosova. 

KFOR zatvorio Jarinje i Brnjak

Vojnici KFOR-a su za promet zatvorili prijelaze Jarinje i Brnjak. KFOR zajedno s policijom Kosova i njihovim carinicima kontrolira Brnjak dok su na cesti Kosovska Mitrovica-Ribariće postavili rampe i bodljikavu žicu, piše Blic

Tadić: Kriminalci su odgovorni za paljenje prijelaza

Predsjednik Srbije Boris Tadić je rekao u petak kako nije isključena mogućnost da su kriminalne grupe iz Prištine uz pomoć kriminalaca sa sjevera Kosova odgovorni za paljenje prijelaza Jarinje. Tadić je dodao i kako će se nastaviti dijalog između Prištine i Beograda kada se stanje na prijelazima Jarinje i Brnjak vrati u stanje prije krize, javlja B92.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 227
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...